SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'de İlk Kez Canlı Vericiden Karaciğer Nakli..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde ilk kez canlı bir vericiden hastaya karaciğer nakli gerçekleştirildi. 40 yaşındaki kadın, 19 yaşındaki karaciğer hastası oğluna karaciğerinin bir bölümünü verirken, anne ve oğlunun sağlık durumlarının iyi olduğu bildirildi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu; organ nakli operasyonunu gerçekleştiren ekibi oluşturan Doç.Dr. Vedat Kırımlıoğlu, Doç.Dr. Sezai Yılmaz, Prof.Dr. Yaman Tokat ve Prof.Dr. Yıldırım Yüzer'in de katılımıyla Üniversite Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında, Ankara ‘nın doğusunda ilk kez bir merkezde canlı vericiden karaciğer naklinin gerçekleştirildiğini belirtti.

Hilmioğlu, daha önce Turgut Özal Tıp Merkezi’nde 10 hastaya başarılı bir şekilde kadavradan organ nakli gerçekleştirildiğini belirterek, “ Organ bağışı konusunda büyük sıkıntı yaşanıyor. Hatta Turgut Özal Tıp Merkezi’nde yaklaşık 1 yıldır organ bağışının olmaması nedeniyle karaciğer nakli gerçekleştiremiyorduk. Ancak Ankara’nın doğusundaki bir merkezde, ilk kez bir anneden 19 yaşındaki oğluna karaciğer nakli gerçekleştirildi.

Başarılı geçen ameliyatta; Turgut Özal Tıp Merkezi Genel Cerrahi Anabilim dalı’ndan Doç.Dr. Vedat Kırımlıoğlu ve Doç.Dr. Sezai Yılmaz’ın yanı sıra, Üniversitemizde devam etmekte olan 22. Ulusal Gastroenteroloji Kongresi için Malatya’da bulunan Prof.Dr.Yaman Tokat ve Prof.Dr. Yıldırım Yüzer’de organ nakline katılmışlardır” dedi.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’ndan Prof.Dr. Yıldırım Yüzer ile Florence Nightingale Hastanesi ‘nden Genel Cerrah Prof.Dr. Yaman Tokat’da yaptıkları konuşmada, Ankara’nın doğu’sunda ilk kez canlı bir vericiden karaciğer naklinin gerçekleşmesinin sevindirici olduğunu belirttiler.

Tokat, ülkemizde yılda yaklaşık 3 bin dolayında organ bağışı bekleyen hasta olmasına rağmen yılda ancak 200 hastaya karaciğer naklinin yapılabildiğini , organ bağışı konusunda toplumun duyarlı olmasını beklediklerini ifade etti.

Tokat, 40 yaşındaki anneden 19 yaşındaki oğluna gerçekleştirilen karaciğer naklinin 2 ekip tarafından yaklaşık 7 saatte yapıldığını belirtti.

Bingöl’den karaciğer nakli için Malatya’ya gelen Nazime Bürlükara,” Çok sevinçliyim. Kendimi de şu anda iyi hissediyorum. Bizlere çok iyi bakıyorlar. Oğlumun da durumunun iyi olduğunu öğrendim sevinçliyim” dedi.

Karaciğer nakli yapılan 19 yaşındaki Ahmet Bürlükara “ 9 yıldan beri karaciğer rahatsızlığım bulunuyor. Ameliyatımız başarılı geçti. Doktorlarımıza ve diğer görevlilere teşekkür ediyorum” dedi.

FOTOĞRAFLAR: * (Üstte) Organ naklini gerçekleştiren ekip ve rektör basın toplantısında (soldan sağa) Prof.Dr. Yaman Tokat, Doç.Dr. Vedat Kırımlıoğlu, Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, Doç.Dr. Sezai Yılmaz, Prof.Dr. Yıldırım Yüzer..

* Karaciğer nakli yapılan 19 yaşındaki Ahmet Bürlükara ile oğluna organ bağışı yapan anne Nazime Bürlükara..

FOTO: Selahattin GÖKATALAY (Görüş Gazetesi)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız