SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'de Yanık Ünitesi

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi bünyesinde Yanık Ünitesi açılacağı ve bu ünitenin hizmete sunulması ile önemli bir eksikliğin giderilmiş olacağı bildirildi.

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Yanık Merkezi Ünitesi Sorumlusu Doç. Dr. Kenan Çoban, yaptığı açıklamada, "Bugün ABD ve Kanada' da 150 den fazla, çoğu Amerikan yanık birliğince sertifikalı yanık merkezleri mevcuttur. Bu merkezlerde yanıkların acil tedavisi yanında, her türlü yanık ameliyatı, fizik tedavi ve rehabilitasyon ve psikolojik destek deneyimli bir ekip tarafından uygulanmaktadır. Yanık ünitesi yataklarından en azından iki tanesi ileri yaşam desteği için gerekli izlem ve tedavi araçlarına sahip tam donanımlı bir yoğun bakım olarak düzenlenmelidir" şeklinde belirtti.

"Turgut Özal Tıp Merkezi'nde açılacak olan yanık ünitesi bu özelliklere sahip olacaktır. Ünite içinde ağır yanıklı hastaların tedavisi tam steril alan olarak planlanan bölümde yapılacaktır. Bu bölümde ağır hastaların günlük yara bakımları hidroterapi ünitesinde yapılacaktır. Bu ünite duş panelleri olan yaklaşık bin 500 litre su alabilen yekpare çelik tank içeren ıslak zemine sahip odalardan oluşmaktadır. Merkezimizde hastalar tekli yoğun bakım kapasitesine sahip odalarda izlenecek ve merkezi bilgisayar sistemi ile tüm hastaların monitorizasyonu yapılacaktır. Tekli yanık yoğun bakım odası konsepti bugün dünyada en çok kabul gören yöntemdir. Bu şekilde bir yanık hastasından diğerine bulaş riski azalmış olmaktadır. Bu ise yanıkta en önemli sorunlardan birisi olan enfeksiyon kontrolünü kolaylaştırmaktadır" diyen Çoban, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Yanık ünitesi içerisinde ayrıca yarı steril alanlar bulunmaktadır ki, bu kısımlarda hastanede tedavi edilmesi gereken ama yanık derecesi ağır olmayan hastalar takip ve tedavi edilecektir. Kurulacak ünitede başta Plastik Cerrahisi olmak üzere, Anestezioloji ve Reanimasyon, Enfeksiyon Hastalıkları ve Çocuk Cerrahisi Anabilim Dallarının da ortak çalışmaları ile modern anlamda yanık tedavisi verilecektir. Yanıklı hastaların diğer branşları ilgilendiren tıbbi problemleri ise hastane içi konsültasyonlarla zamanında çözüme kavuşturulacaktır. Oldukça yoğun ve zor bir grup olan yanık hastalarının tedavileri bazen aylarca sürebilmektedir. İlk amaç hastanın yaşatılması olmakla beraber, aynı zamanda yaşam kalitesinin yükseltilmesi de önemlidir. Bu noktada Psikolojik destek, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon ve Sosyal çalışma bu hastaların normal hayata yeniden döndürülebilmesinde katkıda bulunabilmektedir."

Malatya'da yanık ünitesinin olmaması nedeniyle, yanıklı hastalar Kayseri ve Adana başta olmak üzere büyük şehirlere gönderiliyordu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız