SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'ye Büyük Onur

A- A+ PAYLAŞ

Dünyada ancak 3-4 merkezde nadiren yapılabilen 2 kişiden 1 kişiye karaciğer nakli operasyonu Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde başarıyla gerçekleştirildi. 
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, aynı anda 4 karaciğer nakil operasyonu yapabilecek olan ekibi ile birlikte basın toplantısı düzenleyerek, dünyada karaciğer nakillerinde nadiren yapılan 2 kişiden alınan karaciğerin aynı anda 1 kişiye nakil edilmesi operasyonunun Malatya'da başarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı. 
Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Biz son derece deneyimli bir ekibiz. Dünyada gerçekten çok az yapılan, ülkemizde ise daha önce bir kez yapılan, bu ikincisi yapılan bir ameliyatı gerçekleştirdik. Karaciğer nakli, bugün mevcut ameliyatlar arasında en zor ameliyattır. Ama karaciğer naklinin de en zor olanı bir ameliyatı mevcut. Oda biz buna duallop diyoruz. Kısaca, bazen çok kilolu hastalarımız veya bazen çok büyük karaciğere ihtiyaç duyan hastalara, bu hastaların canlı vericisi olsa da, canlı vericisinin vereceği karaciğer bu insanlara yetmiyor. İşte o zaman bir insan iki yarı yakınından veya 2 ayrı insandan karaciğer alması gerekiyor. Biz buna ikili vericiden karaciğer ameliyatı diyoruz. Diğer bir adıyla da duallop adını veriyoruz. Merkezimizde böyle bir karaciğer nakli gerçekleştirildi. Bu ameliyat 2001 yılında tanımlandı. Bugün dünyada bu tür yapılan ameliyatlar sayılıdır. Bunlardan ikincisi bizim merkezimizde gelişti. Bu ancak ve ancak son derece deneyimli ve son derece gelişmiş merkezlerin yapabileceği bir ameliyat. Ramazan Tunç adlı hastamıza hem kızı ve hem de damadı iki ayrı karaciğer parçası verdi. Hasta şuanda son derece sağlıklı. Taburcu edeceğiz" dedi. 
Turgut Özal Tıp Merkezi'nin Avrupa'da karaciğer nakilleri konusunda birinci sırada olduğunu belirten Prof. Dr. Yılmaz, Karaciğer Nakil Enstitüsü'nün de yakında kurulmasını beklediklerini söyledi. 
Prof. Dr. Yılmaz, duallop adli karaciğer nakil ameliyatlarının dünyada her merkezinin yapamadığını ve sayılı bir ameliyat olduğunu belirterek, "Yapan merkez sayısı 3-4'ü aşmaz. Son derece zor ve son derece karmaşık bir ameliyattı. Aynı anda 3 ameliyathane ve 3 ayrı ekip çalışıyor" diye bilgi verdi. 
Yaptıkları ameliyat içerisindeki bir başka operasyonunda dünyada ilk kez yapıldığını anlatan Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Bizim yaptığımız ameliyat, aslında yapılan ameliyatlarında bir ilkiydi.Şöyle ki, her iki karaciğerin safrasının bağırsağa veya hastanın safra yoluna akması ile ilgili bir modikasyon yaptık. Şimdiye kadar yapılan ameliyatların hepsinde karaciğerin bir tanesi hastanın kendi safra yoluna, diğeri ise bağırsağa verilir. Ama biz dünyada ilk kez yapılan bir ameliyatla her iki karaciğeri de safrayoluna verdik. Aynı anda şuanda 4 ayrı karaciğer nakil ameliyatı yapabilecek bir ekibe sahibiz" diye konuştu. 
AYNI ANDA 2 KİŞİDEN ALINAN KARACİĞER İLE YAŞAMA DÖNDÜ Verilen 2 karaciğer ile yeniden hayat bulunan hasta Ramazan Tunç (58) "Şükürler olsun hocalarımın sayesinde sağlığıma kavuştum. Ben aslen Yozgatlıyım. İstanbul'dan buraya geldim. Damadım ve kızım karaciğerini vererek beni bu durumdan kurtardı. 4 yıldır siroz hastasıydım. Ben ameliyatı hiç hissetmedim. Ameliyatı ben hiç bilmiyorum. Çok şükürler olsun çok memnunum. Kızım ve damadıma Allah ne muratları varsa versin. Ben iki kişinin bıçak altına girmesine razı olmadım. Hocam korkulacak bir şey olmaz dedi.İstanbul'da Özel Hastane'de 110 bin lira istediler. Malatya'da tek kuruş almadan beni ameliyat ettiler" dedi. Kayınbabasına karaciğerini veren Damat Gökhan Şimşek, "Babamın durumu için nakil olması gerektiğini öğrenince, internette araştırma yaptım. Vericilerin 1 ay zorlandığını öğrendim. şuanda hiç bir sıkıntı yaşamıyorum. Bir hayat feda etmek çok güzel. Kayınbabamın şuanda sağlıklı olması beni çok mutlu oldu. 
Babasına karaciğerini veren Şengül Şimşek, "Ben babam için karaciğerimi verdim. Eşim ise kayınbabası olduğu için karaciğerin iverdim. böyle bir eşim olduğu için çok mutluyum" diye konuştu. 
Bu arada, Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 2011 yılının ilk 5 ayında karaciğer nakli yapılan hasta sayısının 81 olduğu öğrenildi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız