SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÖTM'yi Çekirgeler İstila Etti

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:20:21
TÖTM'yi Çekirgeler İstila Etti
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM) çekirge istilası ile karşı karşıya kaldı. Boyutları 8 santimetreye yaklaşan 'büyük çekirgeler' tıp merkezinin açık alanının neredeyse tamamını istila etmiş durumda. Binanın içinde de az miktarda görülen çekirgeler, otopark kısmı ve dış merdivenlerde insanları adım atamaz hale getirdi. Çekirge istilasının merkezdeki bazı mahalleler ile Yeşiltepe semtinde de görüldüğü öğrenildi. 

"Büyük Çekirge İle Mücadele Zor"

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü bünyesindeki Malatya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi Müdürü Şevket Fidan, İnönü Üniversitesi yönetiminden kendilerine çekirge istilası ile ilgili herhangi bir müracaat olmadığını, iletişim halinde yardımcı olacaklarını söyledi. Fidan, "Büyük boyutlara ulaşan çekirgelerle mücadele oldukça zor bir işlemdir. Çalışmaların çekirgelerin küçükken başlaması gerekiyor. Özellikle Mart ayı sonu ve Nisan ayı başı gibi kimyasal mücadele başlar. Geçtiğimiz ay Pütürge ilçesinde çekirge ile biyolojik mücadele başlatılmış ve 500 keklik doğaya bırakılmıştı. Çekirge sorunu Hekimhan ilçesine bağlı Yama Dağı'nda da mevcuttur. " dedi. Çekirgelerin boyutlarının büyüdükçe uçma kabiliyetlerinin arttığını belirten Fidan, "Durum böyle olunca kimyasal mücadele bile yapılsa, çekirge hızla uzaklaştığı için sağlıklı bir sonuç alınamaz. Ancak İnönü Üniversitesi'nin talebi halinde yine de kendilerine kimyasal mücadele önerilerinde bulunabiliriz." dedi. 

Pütürge'de Kapsamlı Mücadele Yapılmıştı..

Haziran ayında Pütürge ilçesinde çekirge ile biyolojik mücadele başlatılmıştı. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi o dönemde yaptığı açıklamada; “Pütürge Aktarla merkez olmak üzere 1970 yılından beri çekirge ile mücadele çalışmaları devam etmektedir. 2012 yılında 50 litre kimyasal ilaç kullanılarak bölgede ilaçlama yaptık. Bu yıl ise 140 litre kimyasal ilaçla uygulama yapıldı. Fakat istenilen neticeye tam anlamıyla ulaşmak mümkün olmadı. Havaların yağışlı olması çekirge popülasyonunun artmasına sebep oldu. Kimyasal ilaçlama yöntemiyle doğanın dengesinin de bozulacağı var sayılarak biyolojik mücadelenin daha faydalı olacağına kanaat getirdik. Bu aşamada Doğa ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğümüz ile bağlantı kurarak toplamda bin kekliği doğaya saldık. Doğanın dengesini bozmadan çekirge ile biyolojik mücadeleyi sürdürüp, bu bölgenin çekirgeden arındırılmasını sağlayacağız” demişti. 

Kaynak : Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız