SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Toyota 57 Bin Aracı Çağıracak

A- A+ PAYLAŞ

Buse Biçer’in Habertürk TV'de hazırlayıp sunduğu Sektör Dosyası programına Toyota CEO’su Ali Haydar Bozkurt katıldı. Toyota CEO’su; geri çağrılan otomobiller hakkında bilgi verdi.

* Şu an Türkiye için ne kadar bir araçtan söz ediyoruz?

Şu an Türkiye’de bu kapsama giren araç sayısı belirlendi. 57 bin 301 adet araç bu kapsamda değerlendirip işleme tabi tutulacak. Dünya milyonlarca araç. Avrupa’yı konuşacak olursak şu anda bütün Avrupa genelinde Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgede toplam 1.8 milyon araç bu kapsamda değerlendiriliyor. Ancak burada bir yanlış anlaşılmayı düzeltmekte fayda var. Tüm bu araçlar bu problemi yaşıyor anlamına gelmesin. Zaten bu problemin tanımı da potansiyel gaz pedalı olarak tanımlanıyor. Sebebi de şu 1.8 milyon araç için sadece 26 tane müşteri aracı şikayeti bulununca müdahale edip gerekli analizleri yapıp gerekli böyle bir sıkıntı var ama ileri ki yıllarda bu sayı artabilir diye bu kampanyayı anons edildi. Müşteri şikayetlerinin analizleri yapılırken o araca yönelik bir şikayet midir yoksa potansiyel riski var o analiz ediliyor. Bu analizlerde sorunun mekanik bir sorun olduğu zaman sürecinde çıktığı belirlendi. Yani bugün bu sorunu bu 26 araç dışındaki araçlar yaşamıyor ama önümüzdeki birkaç yıl içinde yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Bu araçlar bahsi konu olan parça kullanılmışsa üretici bazında tespit edildi. Ve bunlar servislere çağırılarak gerekli işlemler yapılacak. İleride olacak olası sorunları bugünden önüne geçilmesi için yapıldı.

* Ne gibi önlemler alındı?

Dün akşam itibariyle son iki haftada günde 20 saat çalışılıyor. Son iki haftada dünyanın farklı fabrikalarında üretilen bu kapsama giren otomobilleri önce tespit ediyoruz. Şu anda biz bu şasi numaralarını oluşturduk zaten bunların 57 bin 301 gibi kesin bir rakamda söylüyorum. Bu otomobillerde bu bahsi geçen parçanın kullanıldığı tespit edildi. Yani burada da bir yanlış anlaşılma olmasın 57 bin otomobilinin tamamında bir sorun yok. Araştırılacak. Biz medyada yansımadan önce bir sorunla karşılaşmadık. Medyaya yansıdıktan sonra bizlere ulaşarak benim otomobilim bu kapsama giriyor mu veya bu parça kullanıldı mı bizlerle iletişime geçmeye başladılar.

Bu aşamadan sonra yapılacak şey şu: şasi numaralarının doğru tespiti ve müşteri sorunlarını en iyi şekilde geri dönmek için biz hemen bir yazılım gerçekleştirdik. Bu şasi numaraları bu sisteme yüklenerek web sitemiz üzerinden kullanıma açılacak. Müşterimiz şasi numarasını girdikten sonra bu kapsamda olup olmadığını görebilecek. Otomobil bu kapsamda değilse yapılacak bir şey yok. Gönül rahatlığıyla kullanmaya devam edebilir. Eğer bu kapsamdaysa en yakın Toyota’ya gelip 20 – 30 dakika iyileştirmeden geçerek işlemlerinin yapılmasını isteyeceğiz.

İyileştirme parçaları şu anda elimizde mevcut. Bayilerimize sevkıyatları yapılıyor. Tahmin ediyoruz ki bu Pazartesi'ye kadar sevkıyatlarımız tamamlanacak bahsettiğimiz yazılımda müşterilerimiz kullanabileceği hale gelecek. Önümüzdeki Pazartesi içinde müşterilerimizi geri çağırmaya başlayacağız.

* Ocak ayı satışları nasıldı ?

Satışlarımızı bir önceki yıla göre 2 kat arttırdık. 6.lık olan yerimizi 4.’lüğe taşıdık. Pazar payımızı arttırdık. Satışta bulunan hiçbir model bu kapsamda değil zaten. Sorun başlayınca zaten bu kullanılan parça dünya genelinde engel olunmuş farklı parçalar devreye sokulmuş yani satışı devam eden hiçbir modelde bu sıkıntı yok. Gönül rahatlığıyla dilekleri aracı alabilirler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız