SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Trabzon Peyniri, Senegal Takısı

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:25:39
Trabzon Peyniri, Senegal Takısı
A- A+ PAYLAŞ

Geçtiğimiz hafta içinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in katıldığı bir törenle açılışı yapılan  ve düşük yoğunluktaki ziyaretçi trafiği nedeniyle katılımcılarına hayal kırıklığı yaşatan 8. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri Fuarı’nda bu yıl en çok ziyaret edilen stantlar organik tarım ve gıda ürünleri satan firmalar ile geleneksel el yapımı ürünler ile Senegal orijinli takı satan stant oldu.

Bu yıl 8.’si düzenlenen Doğu ve Güneydoğu Tarım Teknolojileri Fuarı’nda bu yıl en fazla ilgiyi perakende satış yapan firmalar oldu.

Özellikle zengin bir peynir çeşidi ile fuara katılan Trabzon Beşikdüzü Süt Ürünleri firması, yoğun bir ilgi ile karşılaştı. Fuar ziyaretçileri çoğunlukla bu firma standında kümelenirken, satışa sunulan peynir ve tereyağı çeşitleri büyük ilgi gördü. Firma yetkilileri Karadeniz’in damak tadını yansıtan ürünleri Malatya halkı ile buluşturmaktan dolayı mutlu olduklarını söyledi. Karadeniz yaylalarında son derece sağlıklı gıda üretimi yapıldığını, bunların başında Trabzon’da üretilen peynir çeşitleri olduğunu ifade eden firma yetkilileri Malatya halkının Trabzon süt ürünlerine yakın ilgi gösterdiğini, satışlardan memnun olduklarını kaydetti. 

Elazığ standında oyalı yazmaya yoğun ilgi

Tarım Fuarı’nın ilgiyle karşılanan bir başka standı Elazığ El Sanatları Eğitim Müdürlüğü’nün standıydı. Kadınlara yönelik el yapımı çantalar, geleneksel oyalarla zenginleştirilmiş yazmalar, el dokuması halılar, seccadeler fuar ziyaretçilerinin ilgi odağındaydı. Elazığ El Sanatları Eğitim Müdürlüğü standında en çok satılan ürün ise oyalı yazmalar oldu. Stant yetkilileri, Malatya ile Elazığ arasındaki komşuluk ilişkilerinin bu tür etkinliklerle daha da güçlendiğine dikkat çekerek, “Fuarda en çok ilgi gören stantlardan biri olduk. Bundan dolayı memnunuz” şeklinde konuştu.  İnsanların geleneksel el sanatlarına yeniden değer vermesinin sevindirici olduğunu kaydeden stant yetkilileri, bu ilginin geleneksel halk kültürünün gelecek kuşaklara taşınmasına vesile olacağını belirtti. 

Senegalli Ebubekir tarım fuarında takı sattı

Fuarın dikkat çekici bir diğer standında Senegal’e ait olduğu belirtilen ahşap ürünler, takılar, bambu ağacı yapımı çanta ve cüzdan satışı yapan stanttı. Senegal vatandaşı Ebubekir’in yönettiği stant, Trabzon Beşikdüzü Süt Ürünleri standındı ile birlikte fuarın en çok satış yapan firması oldu. Batı Afrika ülkesi Senagal’in geleneksel kültürünü yansıtan el yapımı ürünlerin satan stant görevlisi Ebubekir “Ben Türkiye’yi çok seviyorum. Malatya da çok güzel. İşlerimiz iyi. Malatya halkı sattığımız ürünleri çok sevdi” diye konuştu. En çok otantik takılar, bambu ağacından yapılan cüzdanlar ve ahşap ürünleri sattığını söyleyen Senagalli Ebubekir “Türkçen çok iyi, nasıl öğrendin?” sorumuza karşılık “Uzun süredir Türkiye’deyim. Ticaretle uğraşıyorum, insanlarla sıkı iletişim içinde olduğumda dolayı Türkçemi bir hayli ilerlettim” dedi. Stantta 2 lira ile 100 lira arasında değişen fiyatlardaki otantik el sanatı ürünleri fuar ziyaretçilerinin yakın ilgisiyle karşılaştı. 

Ziraat Fakültesi tarım kitaplığını sergiledi 

İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi de fuarda başta kayısı olmak üzere Malatya tarım kültürüne yönelik yayınladığı kitapları sergiledi. İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma ve bazı öğretim üyeleri de fuar ziyaretçilerinin kayısıcılık alanındaki sorularını da cevapladı, özellikle geçtiğimiz günlerde yaşanan ve Malatya kayısıcılığına büyük zarar veren don olayının muhtemel yansımaları konusunda bilgilendirdi, bundan sonra alınması gereken tedbirlere ilişkin çözümlerini sundu. Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, tarım fuarlarının illerin ve bölgelerin tarımsal potansiyelinin ortaya çıkarılması ve gelişen teknolojinin tarımsal alana yansıtılması bakımından çok önemli bir işlev üstlendiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi olarak tarım fuarında bulunmaya özel bir önem veriyoruz. Hem fakültemizin tanıtımını yapıyoruz hem ziyaretçilerimizin başta kayısıcılık olmak üzere tarımsal alandaki tüm sorularını cevaplandırmaya çalışıyoruz. Bu yıl kayısı ve diğer tarımsal alanlarda yapılan yayınlarımızı fuar ziyaretçileri ile buluşturduk. Ziyaretçiler yayınlarımızı inceledi ve böyle bir faaliyetin varlığı nedeniyle memnuniyetini bize iletti” diye konuştu. İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in Malatya’ya 2. bir devlet üniversitesi kazandırılmış için başlattığı girişimleri hatırlatan Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bayram Murat Asma, “ İnönü Üniversitesi Senatosu 2. üniversite kurulması yönünde öneri kararı aldı ve bu önerisini YÖK’e sundu. İnşallah 2. üniversite girişimi olumlu sonuçlandığında bu üniversite tarım konseptli olacak. Bu da Malatya’nın tarım potansiyeline yönelik birikimin bir akademik disiplin içinde Malatya’nın, Türkiye’nin kalkınmasına hizmet edecek bir enerji yaratacaktır” dedi.

Battalgazi MYO, Tarım Fuarını çiçeklendirdi 

Tarım Fuarı’nda ziyaretçilerin yoğunlaştığı bir başka stant da İnönü Üniversitesi Battalgazi Meslek Yüksek Okulu’nun standıydı. Battalgazi MYO’nun seralarında yetiştirilen çiçek çeşitlerinin ve sebze fidelerinin satışa sunulduğu stantta perakende çiçek satışı yapılırken, çiçek yetiştiriciliği ve sera uzmanları çiçek yetiştiriciliği, çiçek bakımı ve sebze fidelerinin dikimi hakkında ziyaretçilere ayrıntılı bilgi sunumu yaptı. Stantta çiçek satın alan ve çiçek bakımı hakkında bilgi edinen ziyaretçiler, “Malatya’da bu alanda akademik eğitim veren bir kurumun olması çok sevindirici. Ama daha da önemlisi çiçek, sebze ve meyve yetiştiriciliğinin sadece eğitim alanında kalmaması aynı zamanda uygulama yapılarak bu ürünlerin satışa sunulmasıdır. Bugün burada Battalgazi MYO’nun çiçek yetiştiriciliği konusundaki faaliyetlerini öğrendik, inşallah Battalgazi’deki seralarını da ziyaret ederek daha fazla bilgi sahibi oluruz” şeklinde konuştular. 

Ziraat Meslek Lisesi ile tarım nostaljisi

Malatya Tarım Meslek Lisesi de, Türkiye’nin tarımsal tarihçesini özetleyen tarım makineleri ile fuara katıldı. Özellikle 1915 model nostaljik traktöre ilgi gösteren ziyaretçiler traktörün önünde bol bol hatıra fotoğrafı çektirdi. Malatya Tarım Meslek Lİsesi Müdür Yardımcısı Enver Kalaycıoğlu, Tarım Meslek Lisesi’nin Malatya’nın tarım tarihi bakımından önemli bir yer işgal ettiğini ifade ederek, okul olarak hem ürettikleri ürünleri hem de yıllarca okul arazisinde kullanılan tarımsal mekanizasyon araçlarını sergilediklerini söyledi.

HABER-FOTO: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız