SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Trafik Sorunu İçin Getirmedik"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:33:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Cumhuriyet Halk Partisi Grubu, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın bir yıllık faaliyet raporunun görüşüldüğü belediye meclis toplantısında, Başkan Çakır yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi Faaliyet Raporu’na sert eleştiriler yöneltti. Trambüs sorunu, alt geçitlerin üzerine yapılan ve alt geçitlerin statiğini tehlikeye attığı gerekçesiyle kamuoyunda çok tartışılan asma-germe membran sistemleri, kırsaldaki alt yapı hizmetlerinde yetersizlik, Malatya’nın büyükşehir ile birlikte hangi yönde gelişeceği konusunda kararsızlık yaşadığı gibi birçok konuda eleştirilerini sıralayan CHP Grubu, Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı işler içinde, Malatya halkının büyük tepkisini çeken ve Kernek Meydanı’nın tarihi dokusunu yok eden ‘Yel değirmeni’ni beğenmesi de şaşkınlık yarattı.

“Büyükşehre yakışır büyük projeler yok”

Mehmet Kızıldaş, Aliseydi Millioğulları, Günnur Tabel, Erdal Üstün, Nevzat Kızılaslan, Hüseyin Akkaya’dan oluşan Cumhuriyet Halk Partisi grubu adına Faaliyet Raporu’na yönelik eleştirileri dile getiren CHP Grup Sözcüsü Hurşit Kuşçu, Malatya adına yararlı olduğunu düşündükleri her kararı onayladıklarını, Malatya adına yararlı olmayan kararlara ise karşı durduklarını vurguladı. Kuşçu, “Faaliyet raporunun, ebat olarak büyük, ancak büyükşehre yakışır büyük projelerin içermediğini belirtmek istiyoruz” dedi.

“Özel İdare’nin görevini yapacak kurum hala ortada yok”

Faaliyet raporuna ilişkin eleştirilerini başlık başlık dile getiren CHP Grubu Sözcüsü Hurşit Kuşçu, ilk olarak Malatya’nın büyükşehir statüsüne dönüşmesi nedeniyle İl Özel İdaresi’nin kaldırılmasından sonra, kırsala yönelik hizmetlerde ciddi bir aksama ve boşluk olduğunu belirterek, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin bu alanda üstüne düşen görev ve sorumlulukları yerine getiremediğini kaydetti.

“Trafik sorunu vardı, hala devam ediyor”

Malatya’nın en önemli sorunlarından birinin trafikteki kaos olduğuna işaret edilen Kuşçu, eleştirisinde “Trafik sorunumuz önceden vardı hala devam ediyor” dedi.  

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin gündeme geldiği ilk günden bu yana şehir içi trafik sorununa çözüm olarak lanse ettiği trambüs sisteminin uzmanların ve kamuoyunun tüm eleştirilerine karşın uygulamaya konulduğunun hatırlatıldığı CHP Grubu açıklamasında, “Kamuoyuna rağmen hafif raylı sistem yerine Trambüs ile ulaşım sorununu çözmek istendi, maalesef Trambüs'ün halktaki olumsuz algısını yok edilemedi” ifadeleri kullanıldı. 

Hurşit Kuşçu, CHP Malatya Büyükşehir Meclis Grubu’nun Başkan Ahmet Çakır’ın 1 yıllık faaliyet raporuna ilişkin diğer eleştirileri ise şöyle sıraladı: 

“Karayolları karşı çıkmasına rağmen…” 

Adliye karşısındaki Alt Geçitlerin üstlerine yapılan Asma Germe Membran sistemlerine Karayolları Genel Müdürlüğünün karşı çıkmasına rağmen şehir estetiğini bozan olumsuzluğu çözemedik. 

Çevre yolu yeni Devlet hastanesi ve belediye arkası üst geçit revizyon işi ve Malatya Yaşam merkezi ve çevre düzenleme işi, Sanat Sokağı yapım işlerinin, işe başlama tarihi ile işin bitim tarihi kafa karıştırmaktadır. Yol ve altyapı koordinasyon daire başkanlığının faaliyeti Battalgazi ve Yeşilyurt ilçesini kapsıyor. Diğer ilçelerimizin çalışması isimlendirilmemiştir. Zaman zaman daire başkanlığına iletilen talepler maalesef yerine getirilememiştir. 

“Belediye şirketlerinin faaliyetleri şeffaf değil”  

MASKİ hizmetlerine baktığımızda ilçe ve mahallelerde hala eksiklerin devam ettiğini, soruna çözüm noktasında meclis üyelerimize duyarsız davranılmaktadır.  Gelişmiş illerimizde köprülü kavşaklar olmasına rağmen neden Malatya'da köprülü kavşaklar bulunmamaktadır? Belediye şirketlerinin faaliyet raporlarına baktığımızda detaylı bilgiler sunulmamıştır. 

“Grubumuz için çalışma odası talebimiz yerine getirilmedi”

Ayrıca göreve geldiğimiz günden beri, meclis grubumuz için bir oda tahsis edilmesi için talebimizi dile getirmemize rağmen halen talebimiz halen yerine getirilmiş değildir.  Malatya'ya hizmet noktasında üçtaşın yan durmasını görebildiniz, biz milyonlarca taşın yan yana durmasını görmek istiyoruz.

Malatya Büyükşehir Belediyesi çalışmalarında bizler neleri göreceğiz? Mesela kongre şehri mi olacağız? Üniversite şehri mi olacağız? Sanayi şehri mi olacağız? Tıbbın merkezi mi, turizm kenti mi olacağız? Artık Büyükşehir olduğumuza göre büyük projelerin uygulama zamanı gelmiştir.

“Memnun olduğumuz çalışmalar da var”

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin çalışmaları arasında olumlu faaliyetler de olduğunu ve bu faaliyetleri desteklediklerini de vurgulayan Hurşit Kuşçu, açıklamasında CHP’li meclis üyelerinin olumlu olduğunu düşündükleri çalışmaları da şöyle sıraladı: “Çöp gazından enerji üretimi,  harfiyat atıklarının kontrolü çalışması,  Katı atık sahalarının kontrolü,  düzenli depolama saha çalışması,  çöplerin toplanması. kar çalışması, süpürme ve zaman zaman yıkama çalışmaları,  vektörlerle mücadele çalışmaları,  tıbbi atıkların sterilizasyon işlemi çalışması, hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkların çevre zararının önlenmesi çalışmaları,  Bayat ekmek toplama işi,  strateji geliştirme ve hibe projeleri kapsamında, ARGE çalışmaları ile çeşitli proje çalışmaları,  sanat galerisinin tamamlanması, park ve bahçeler şube müdürlüğü çalışmalarından,  nikah sarayı ve Kernek Meydanı peyzaj düzenlemesi, toplumda farklı sesler çıksa da kamu adına güzel işlerdir. Mali disiplinin daha etkin ve verimli bir şekilde sağlanması, gelir gider dengelerinin daha titizlikle ele alınması gerektiğini inanıyoruz. 2014 yılı faaliyet raporuna red yönünde oy kullanacağımızı belirtir saygılar sunarız.

Başkan Çakır’dan eleştirilere şaşırtıcı cevap:

Trambüsü zaten trafik sorununu çözmek amacıyla getirmedik

CHP Malatya Büyükşehir Meclisi Grubu’nun faaliyet raporuna yönelttiği sert eleştirileri cevaplayan Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, trambüs sisteminin Türkiye’nin en iddialı projesi olduğunu söyledi.

Trambüse yapılan muhalefetin ‘çok doğru’ bir muhalefet olmadığını belirten Başkan Çakır, şaşırtıcı bir açıklama yaparak, gündeme geldiğiilk günden bu yana Malatya’nın trafik sorununa çözüm olarak lanse edilen trambüs sisteminin getirilmesinin amacının trafik sorununu çözmek olmadığını söyledi. Çakır “Sistemin yeni olmasının getirdiği bir takım teknik eksiklikler olabilir. Trafik sorununu çözmek için yapılmış bir proje değil. Bu toplu taşımaya kaliteyi getirmek amacıyla yapılmış bir projedir. Dolayısıyla çevre dostudur” dedi.

Malatya’yı bir Avrupa şehri yapma yolunda kendilerine hedefler koyduklarını belirten Çakır daha sonra şöyle konuştu: “Dolayısıyla çevreci yatırımlarla bu yönde dönümüzdeki günlerde daha güzel projeler de yapacağız. Trambüs aynı zamanda ekonomik ve güvenilir bir projedir. Çünkü biz enerji olarak dışa bağımlıyız. Bu açıdan bu alanda bütün tasarruflu yatırımların ödüllendirilmesi gerektiği kanaatindeyim ve örnek proje.  Biz böylesine önemli bir projeyi kendi elimizle kötü gösterme becerisini Malatya olarak maalesef başarabildik. Belki 10-12 il bu projeyi yakından takip ediyordu ama trambüsle ilgili ortaya çıkartılan bu kötü kanaat nedeniyle internet üzerinden bir felaket varmış gibi yansıtılınca endişe duydular.  Trambüse mutlaka binmenizi, denemenizi ve gözlemlemenizi istiyoruz.  Memnuniyet ve eleştirileri de yakından takip etmemiz lazım. Meclis üyelerimizin trambüse gözlemlemek adına binmeleri gerektiğini düşünüyorum. İnşallah teknik eksikliklerde zamanla ortadan kalkmış olacak”.

“MASKİ’ye yönelik eleştiriler haksız”

CHP Grubu’nun MASKİ’ye yönelik eleştirilerinin de kabul edilemez olduğunu kaydeden Başkan Ahmet Çakır bu konudaki eleştirileri şöyle yanıtladı: “Büyükşehir ile birlikte başlatmış olduğumuz çok önemli projeler var.  Bir yıl içerisinde bile aldığımız mesafe çok önemli.  MASKİ’ye bir sunum yaptıralım ve hangi noktadan hangi noktaya geldiğimizi görelim. Sonradan büyükşehir olan 14 ilimiz var. Öyle tahmin ediyorum ki, yapılaşması, kurumsallaşması ve sistemini oturtması bakımından MASKİ birinci sırada.  Kent Coğrafi Bilgi Sistemi ve saha hakimiyetinin geldiği aşama, hazırlanan bütün projeler de dahil olmak üzere çok ciddi bir mesafe kattettiler.  20 yıldır, otuz yıldır, belki kırk yıldır alt yapısına dokunulmamış belki 10 ilçemiz vardır. İlçelerimizin tamamının altyapısını bir yıl içeresinde ihale etmeyi planlıyoruz.  Merkez dahil olmak üzere köy yerleşim planlarına kadar hepsini çıkaracağız. Dolayısıyla sağlıklı bir kentleşmeye ve sağlıklı yerleşim yerleri oluşturmanın çalışmasını yapıyoruz”.

Projelerde zaman zaman aksamalar ve gecikme olmasının doğal olduğunu belirten Çakır , bu gecikme ve aksamaları hukuki zemindeki itiraz süreçlerinin karara bağlanmasının uzun sürmesine bağladı. Çakır “Örneğin Çevre Düzeni Planında itiraz süreçleri oluyor. İhale süreçlerinde itirazlar ve mahkeme süreçleri oluyor. Bu tür durumlar nedeniyle iptaller ve gecikmeler oluyor.   Sulama ile ilgili eksiklikler vardı. Özel İdare sadece belli yerlerde sıkıntı olan yerlere proje hazırlayıp hizmet götürüyordu.  Teşvik almaya çalışıyordu. Hazırladığımız projeler var.  DSİ ile görüşmeler var. Ama Büyükşehir yasasından doğan bir takım eksiklikler var ve bunların giderilmesi için yazılarımızı Bakanlıklarımıza yazdık. DAP’a 48 proje sunduk. 73 projeyi DSİ’ye sunduk. İlçe ve köylerimizdeki bütün sulama sorunlarını kontrol altına alacağız ve bunu DSİ ile birlikte bu sorunları gidereceğiz” dedi.

“Köprülü kavşak yapacak alanımız yok”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, CHP Grubu’nun köprülü kavşak yapılmaması yolundaki eleştirileri cevaplarken köprülü kavşak yapacak alan olmadığını söyledi. Başkan Çakır bu konudaki eleştirilere cevabını şöyle sürdürdü: “Alt geçitler şehrimizde yeteri kadar var. Köprülü kavşaklar yapılacak alanlarımız yok. Bir kavşağın çözümü neyi gerektiriyorsa bunu yapmaya çalışıyoruz.  Yeni Çevre yolu üzerine 4 tane yonca kavşak projesi hazırladık ve karayollarına gönderdik. Projede yoktu. Bununla birlikte 5 tane Demiryolu hemzemin geçidinin hem alt geçit hem de üst geçide dönüştürülmesine yönelik projelerimiz var.  Kırsalda ciddi yollar açtık. Bu sene çok daha fazlasını yapmayı planlıyoruz.  Geçen yıl yaptığımız çalışmaları katlayarak bu sene daha çok çalışma yürüteceğiz.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız