SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Trambüs' Diyenin Parlak Fikri!

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:44:50
'Trambüs' Diyenin Parlak Fikri!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi’nin toplu taşıma sorunlarına çözüm olarak sunduğu ve uygunluğu tartışılan trambüs sistemine ilişkin Malatya’daki tartışmaların bir benzeri K. Maraş’da da yapılıyor. 

Trambüs Tercihi Yapan Bu Başkan da Ağaçları Direk Olarak Kullanacakmış!

K. Maraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Malatya’daki gibi ulaşım uzmanlarının trambüsün K. Maraş’ın coğrafi yapısına ve yol durumuna uygun bir sistem olmadığı yönündeki tüm eleştirilerine Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır gibi kulak tıkarken, trambüs araçları için dikilecek elektrik direkleri konusunda sorun yaşamaları halinde, elektrik direkleri yerine refüjlerdeki ağaçları direk gibi kullanacaklarını açıklaması şaşkınlık yarattı. 

Asıl mesleği eczacılık olan K. Maraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, trambüs sistemini pazarlayan ulaşım sektörünün lobiciliğini yapan bir sektör dergisine yaptığı açıklamada, trambüs konusunda bir hayli ısrarlı olduğunu gösteriyor. Ancak, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’ın trambüsü K. Maraş yollarına uydurma formülü bir hayli ilginç ve tartışmalı: Başkan Mustafa Poyraz, trambüs araçları için dikilmesi gereken elektrik direkleri konusunda bir sorun yaşamaları halinde, elektrik direkleri yerine refüjlerdeki ağaçları kullanacaklarını söyledi. 

Trambüs araçlarının lastik tekerli olduğunu ve elektrikle çalıştığını hatırlatan K. Maraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, “Elektrik sisteminin döşenmesi konusunda dikilmesi gereken direkler yerine refüjlerimizdeki ağaçlarımızı da kullanabilecek durumdayız. Bu konuda (Ağaçları kullanmak) çalışmalarımız ve incelemelerimiz devam ediyor” şeklindeki açıklaması ile, bugüne kadar dünyanın hiçbir yerinde uygulanması düşünülmeyen ‘Parlak’ bir fikrin doğuşuna imza atmış oldu. 

K. Maraş da Malatya Gibi Trambüsü Tartışıyor: Trambüs İşi Maraş’ı Açmaz Başkan 

Trambüs konusundaki sert eleştiriler Malatya’da olduğu gibi K. Maraş’da da gündemde. K. Maraş’ın en çok takip edilen haber sitelerinden biri olan marashaberi.com. adlı internet gazetesi, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir yazı ile trambüsün K. Maraş’ın koşullarına uygun bir toplu taşıma olmadığını savunarak, Belediye Başkanı Mustafa Poyraz’a projeden vazgeçilmesi çağrısında bulundu. 

K. Maraş’ın dar ve alternatifsiz yollarında trambüsün 300 kişi taşıyacak dev bir toplu taşıma aracının, toplu taşımada çözüm değil sorun yaratacağını ileri süren ‘Trambüs İşi Maraş’ı Açmaz Başkan’ başlıklı yazıda şöyle denildi: 

Trambüs Maraş'a Ne Kadar Uygun?

Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz katıldığı bir televizyon programında Kayseri'de de kullanılan Trambüslerle iligili yaptığı açıklamada, tarmbüslerin 250-300 kişiyi taşıma kapasitesinin olduğunu, elektrikle çalıştığını, raylı sistemden farklı olarak ray yerine tekerleklerinin bulunduğunu araçları da sollayabildiğini söylemişti. Mevcut halde Kahramanmaraş'ın dar yolları, park sorunu, alternatif güzergah sıkıntıları varken ve Trabzon Caddesinden 2 aracın yan yana gitmesi bile neredeyse imkansızken 300 kişilik devasa toplu taşıma aracı bu dar yollardan araçları nasıl sollayacak, dar yollarda nasıl ilerleyecek, arkasında kalan araçların yavaş hareket etmesine neden olup mevcut trafik sıkışıklığını daha da arttırmayacak mı sorularını akıllara getiriyor.

Kahramanmaraş'taki Sorun Dar ve Alternatifsiz Yollar

Kahramanmaraş trafiğindeki sıkıntı toplu taşıma araçlarının yetersizliği değil, alternatif güzergahların olmayışı, yolların dar oluşu ve cadde kenarlarının park olarak kullanılmasıdır. Başkan Poyraz, bu projeyi tekrar gözden geçirmeli Trambüs projesi yerine yolları genişletmenin alternatif güzergahlar üretmenin ve otopark sıkıntısını çözmenin yollarını aramalı.

BİZİM TRAMBÜS İHALESİNİN AKIBETİ İSE HALA MEÇHUL 

Bu arada Malatya Belediyesi tarafından 22 Nisan’da yapılan trambüs sistemi ihalesinin sonucuna ilişkin olarak bugüne kadar Malatya Belediyesi tarafından ‘İhale onaylandı, ya da iptal edildi’ şeklinde herhangi bir açıklama yapılmış değil. 

Malatya Belediyesi, yaptığı ve tek firmanın geçerli teklif verdiği belirtilen ihale sonucuna ilişkin suskunluğunu ısrarla sürdürmeyi tercih ediyor. 

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın danışmanı Zeki Sarılar, geçtiğimiz günlerde sisteme yönelik eleştirilerden sonra ‘İhale büyük ihtimalle iptal olur’ şeklinde twitter hesabı üzerinden açıklama yapmıştı. Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise, kısa süre önce gazetecilerin sorusu üzerine ihalenin henüz sonuçlandırılmadığını, konunun incelenmekte olduğunu ifade etmişti. Çakır'ın, bu açıklamaları yaparken, bir yandan da, trambüsün Malatya için uygun çözüm olmadığını savunan siyasileri ikna çabası içerisine girdiği haber alınmıştı.

Bu arada, "trambüs"ün Türkiye kamuoyunun gündemine bir süredir sokulması, özellikle AKP'li başkanların görev yaptığı belediyelerde, seçime 1 yıl kala önemli maliyetli bir yatırım olarak ulaşım sorunlarına "trambüs"ün çözüm diye sunulması ve neredeyse bir kampanya başlatılmasına ilişkin zamanlama da ilginç bulunuyor. Malatya ve K.Maraş'tan sonra Ş.Urfa'nın da gündemine "trambüs"ün sokulduğu gözleniyor.

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız