SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Trambüs'te İnsanlı Test Başladı

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:05:17
Trambüs'te İnsanlı Test Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl önce ihalesi yapılan ve bir kaç aydır denemesi yapılan trambüsler (resmi adıyla troleybüs) için kurban kesilerek, tanıtım yapıldı. Trambüsler yaklaşık bir hafta yolcu taşıyarak denenecek ve bu süre içerisinde ücret alınmayacak. Trambüsler daha önce kum torbaları taşınarak denenmişti. 

Malatya Şehirlerarası Otobüs Terminali'nin (MAŞTİ) arkasında kurulan trambüs garajında düzenlenen törene, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, belediye yetkilileri ve ihaleyi alan firmanın temsilcileri katıldı. Başkan Çakır, ilk olarak trambüs garajının içinde incelemeler yaparak yetkililerden bilgi aldı. Daha sonra trambüslerden birine binen Başkan Çakır, şoför koltuğuna geçerek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

Önemli bir yatırımın tanıtımını yaptıklarını söyleyen Başkan Çakır, "Malatya Belediyesi olarak örnek projeleri gerçekleştirdik. Toplu taşıma şehirlerin gelişmişliğini gösteren en önemli parametrelerden biridir. Bununla ilgili bir çok inceleme yapıldı; Türkiye'de ilk olarak yapılması dolayısıyla ilgi çeken bir projede oldu. Malatya'nın yapısı dikkate alındığı zaman çok önemli bir hedefti trambüsü gerçekleştirmek. Bundan sonraki süreçte yolcularımızı taşımaya başlayacağız. Önümüzdeki günlerde de resmi açılışı yapmış olacağız." ifadelerini kullandı. 

Trambüsün Malatya bütçesine uygun bir sistem olduğunu belirten Çakır, "Şu anda 38 kilometre hat uzunluğu var. 9 tane ana trafo hattı var. 53 adette durağımız var. 79. kilometre bakır tel kullanıldı, bin 523 adette direk dikildi. Trambüs araçlarının kavşaklarda önceliği var, sistem uyarılarak yeşilin yanması sağlanıyor. Bununla birlikte bir izleme merkezi oluşturulacak. Yolcuların güvenliği kameralarla sağlanacak." dedi. 

Trambüsün çevre dostu bir yatırım olduğunu da söyleyen Çakır sözlerini şöyle sürdürdü; "Çevre dostu bir yatırım olduğu için tercih ettik. Kendisini 7-8 yıl içerisinde amorti edecek, çünkü yüzde 75 enerji tasarruf sağlıyor. Duruş, kalkış ve tırmanma gücü mevcut otobüslere göre daha iyi bir durumda. İşletme maliyetleri de göz önüne alındığı zaman iyi bir yatırım olduğu ortaya çıkıyor. Türkiye'de bir çok ilde bu sisteme geçecek. Bu proje yerli bir firma tarafından yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum."

Trambüs araçlarının trafikte öncelikli olacağını vurgulayan Başkan Çakır, trambüsün kavşak ve trafik ışıklarına yaklaştığında, sinyalizasyonun yeşile döneceğini ve böylece sistemin duraklamadan işleyeceğini söyledi. Çakır,  ayrıca kumanda ve izleme merkezi oluşturularak, trambüs içi ile duraklarının sürekli takip edileceğini belirtti.

Trambüs altyapısının raylı sisteme dönüştürülebileceğini de belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, “Bu sistem istediğiniz an raylı sisteme dönüşebiliyor. Şu anki trafo ve katener direkleri dahil olmak üzere bütün sistemler hafif raylı sisteme uygun sistemlerdir. Sadece raylar döşendiğinde bunu hafif raylı sisteme dönüştürebilirsiniz.Sistemimizin bir diğer özelliği de yol üzerinde 8-10 metre sollama kabiliyetine sahip olmasıdır. Bu büyük bir avantaj” şeklinde sözlerini tamamladı.

Trambüsün 11 Mart itibariyle yolcu taşımaya başlayacağını ve 15 Mart Pazar günü de dahil olmak üzere yolcuların ücretsiz taşınacağını kaydeden Başkan Çakır, trambüsün Malatya’ya ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi. Çakır ayrıca, emeği geçen herkese teşekkür etti.

Düzenlenen törenin ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, beraberindekiler ve basın mensupları ile birlikte trambüs ile kısa bir yolculuk yaptılar. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız