SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Trambüste Soru İşaretleri Var"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:37:10
A- A+ PAYLAŞ

Saadet Partisi’nin Malatya Büyükşehir Belediye Başkanlığı adayı Ahmet Münir Erkal, ulaşım planlamasının çok ciddi çalışma isteyen bir iş olduğunu kaydederek, “Ulaşamadığınız yer sizin değildir” dedi.

Erkal, seçim bürosunda basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Malatya’nın ulaşımıyla ilgili bir değerlendirmede bulunan Yüksek Mimar Ahmet Münir Erkal, “Ulaşım planlaması, çok ciddi bir çalışma isteyen iştir. Trambüs, ulaştırma planlaması içerisinde minicik yeri olan bir şeydir. Sadece bir aksta taşıma kapasitesini artırır. Başka bir şey yapmaz” diye konuştu.

“YENİ ÇEVRE YOLLARI AÇARAK, MALATYA’YI BÜYÜTEBİLİRSİNİZ”

Malatya’nın büyümesinin ancak yeni çevre yolları açarak mümkün olabileceğine dikkat çeken Erkal, “Ulaşamadığınız yer sizin değildir. Bu ulaşım planlamasında temel bir faktördür. Ulaşım yolları, kan damarları gibidir. Eğer bir yere yol götüremezseniz, bu yolları doğru bağlamazsanız, yolun kesitlerini doğru planlamazsanız, yolun büyüklüğüne uygun imar yoğunluklarını doğru vermezseniz, ulaşım planlamasını doğru yapamazsınız” dedi.

“BİR METRE AÇAMADILAR”

Ahmet Münir Erkal, Kuzey ve Güney çevre yollarını kendi belediye başkanlığı döneminde planladıklarını anımsatarak, şunları söyledi:

“1989 yılında Kuzey ve Güney çevre yollarını ilk defa gündeme getirdik. Böyle bir şey düşünülmüyordu. “Malatya tek bir hat üzerinden beslenemez” dedik. Kuzey ve Güney çevre yollarını 3 tane 50 metrelik Kuzey-Güney istikametindeki hatlarla bağlamak üzere planladık. Güney çevre yolunun 4 kilometresini açtık. Ondan sonra gelenler 15 sende bir kilometre açamadılar. Kuzey çevre yolu 42 kilometre uzunluğundadır. Bir metresini açamadılar. Malatya, yol olmazsa büyümez. Fahri Kayahan Bulvarını açmasaydım, Malatyalılar nereye inşaat yapacaktı. Bir Malatya orada kurulmuş. Ciddi bir yapı yoğunluğu var.”

“HESABINI SORACAĞIZ”

Trambüs ile ilgili net olmayan bir takım bilgilerin olduğunu ifade eden Erkal, “Trambüs sadece bir hattaki yoğunluğu azaltmak için kullanılan bir sistemdir. Büyük sıkıntılar var. Ulaşım planlaması açısından, karayolları kanunu açısından Trambüs’ün tarifi var mı yok mu? Onu da bilmiyorum. Böyle bir tarif var mı? Eğer yoksa nasıl ihale ettiniz? Sözleşmede Türk lirası olduğu söyleniyor sonra avroya çevrilmiş. Bu çevirme doğru mu? Bu hususta da net olmayan bilgiler var. Göreve geldiğimizde bunu ciddi şekilde inceleyeceğiz. Eğer yanlışlıklar varsa, Malatya’nın 60 milyon TL’sini çöpe atanlardan hesap soracağız. Bu hesabı soracağım. Bu işin çok sağlıklı olmadığı yönünde duyumlar aldık. Türkiye’de ilk defa uygulanıyor. Burası deneme tahtası mı? Bütün bunların üzerinde soru işaretleri var. Kısmet olursa bunu ciddi bir şekilde inceleyeceğiz. Burada bir yanlış varsa projeyi iptal edip, bunu yapanlardan hesap soracağız” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız