SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Trambüsün "Boş"çusu da Var!.

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:12:52
Trambüsün
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’yi sarsan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarının İzmir ayağında dün İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından “İhaleye fesat karıştırmak ve limanlardaki işlemlerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla 5 ilde operasyon yapıldı ve 25 kişi gözaltına alındı. 

Gözaltı kararı verilenler arasında, Malatya Belediyesi’nin, ulaşım planlaması uzmanlarının ve bir dönem İETT Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz’ün tüm eleştirilerine karşın yaptığı trambüs ihalesinde, ihale dosyası alan, ancak ihalede boş teklif veren İndeks Makine Enerji Elektrik Ticaret Limited Şirketi ortaklarından M.C.B. ve M.T.U’nun da olduğu belirtildi. 

Trambüs ihalesinde boş teklif vererek gerçekte sadece 1 firmanın (Bozankaya A.Ş.) katıldığı ve ilk aşamada yaklaşık 50 Milyon TL büyüklükteki ihalede, rekabetin sağlanması şartının yerine getirildiği görüntüsü verme amacını taşıdığı ileri sürülen İndeks Makine Enerji Elektrik Ticaret Limited Şirketi adına çalıştığı belirtilen AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı ve eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın bacanağı olduğu belirtilen C.H. için de gözaltı kararı çıkarıldığı, ancak C.H.’nin firarda olduğu öğrenildi. 

Trambüste 1 Teklifli İhale!.

Trambüs ihalesinin yapıldığı 22 Nisan 2013 tarihinde, konuya ilişkin olarak malatyahaber.com.’da yayınlanan haber http://www.malatyahaber.com/haber/trambuste-1-teklifli-ihale linkinde şöyleydi: 

"Malatya Belediyesi'nin, toplu taşımacılık için "yeni bir soluk- çözüm" olarak kamuoyuna lanse etmeye çalıştığı, ancak "pahalı ve demode" tepkileriyle karşılaşan, siyasilerin ve uzmanların karşı çıktığı yaklaşık 50 milyon TL maliyetli Trambüs ile ilgili ihale, tüm tepkilere rağmen yapıldı. İhaleye, beklendiği gibi "tek geçerli" teklifi bir firma sunarken, ihaleye katılan bir başka firma ise "boş zarf" verdi. 

İhaleye, iki firmanın katılma görüntüsünün, rekabet koşullarının sağlandığına ilişkin olduğu öne sürüldü.

Teknik uzmanların yanı sıra kamuoyunun büyük bir bölümünün karşı çıkmasına rağmen yapılan trambüs ihalesine 2 firma katıldı. Bir firma teklif vermezken Ankara merkezli Bozankaya firması 19 milyon 784 bin 930 euro (Yaklaşık 45 milyon 500 bin Lira) teklif verdi.

İndeks Firması Boş Zarf Attı 

Belediye hizmet binası Beydağı toplantı salonunda belediye başkan yardımcısı ve ihale komisyon başkanı Alican Bozkurt’un başkanlığında gerçekleşen ihaleye 2 firma teklif verdi. İndeks firması teklifini boş atarken  Bozankaya A.Ş. ‘nin teklifi yaklaşık 45 miyon 500 bin lira oldu..

Yaklaşık maliyeti 49 milyon 193 bin 904 lira olan ve 10 trambüsün 330 gün süre  içerisinde 3 etapta teslim edilmesini kapsayan ihalenin sonucu, evraklarda yapılacak incelemelerden sonra açıklanacak."

Söz konusu ihale, tüm eleştirilere ve tepkilere karşın; tek teklifin sahibi, bugüne kadar tek trambüs imal etmeyen, elinde tüm teknik test ve denemeleri yapılmış örnekleri bırakın, tek prototip dahi bulunmayan  Bozankaya firmasına verilmişti. Söz konusu aracı halen Türkiye'de kullanan herhangi bir belediye bulunmuyor.

MAKET FOTO: Ortada üretilmiş bir örneğinin olmadığı dönemde, Malatya Belediyesi'nin toplu taşıma işi yapan şirketi MOTAŞ'ın internet sitesinde trambüsle ilgili olarak yayınlanan animasyon filminden, "hayali" bir kare

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız