SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Trilyonluk Pano!

A- A+ PAYLAŞ

Afiş, bildiri vs. “rastgele yere” asılamaz, yapıştırılamaz. Asılırsa, “varsa” belediye ceza yazar. Peki bunu, hiç olmayacak yere hem de belediye asarsa, orada akla gelen yorum “Tuz da kokarsa..”, duygusu da çaresizlik olur!

Malatya Belediyesi’ni, yıllardır kenti daha da geliştirmek, modern bir kente dönüştürmek konusunda ciddi uyum sorunları olanların çoğunlukta olduğu bir kadronun yönettiğinden yakınırız. Şehrin en merkezi, en önemli meydanına, kasaba panayırları gibi görüntü veren çadırlar kurulur. Merkezdeki park, kimi dernek ve vakıfların faaliyetlerini vatandaşın gözüne sokma çabaları için mekan olarak bezlerle sarıp sarmalanıp, “muhafazakar” bir çarşıya dönüştürülür. Ana caddelerde, ağaçlar ve direkler arasına bez afişler çekilir.. Bunlar, kentin “kentli olmayan bir zihniyetin elinde olduğunun” en önemli göstergeleridir. Kent; kasabaya, köye dönüştürülür, görüntüsü itibarıyla. Bu görüntüden rahatsız olmayan idareciler, denetleme birimleri ses çıkarmadığı için bu durum sürer gider.

Malatya’da sıkça yaşanan bir durum da, afiş ve bildiri vs. gibi materyallerin rastgele yerlere asılmasıdır. Güya, ilgili kurumlarca belirlenen yerler vardır ve buralar dışında bir yere afiş, bildiri asmak yasaktır. Bu denetlenmediği için her ağaçta, her direkte, her duvarda, her köşede bunlardan kaynaklanan görüntü kirliliği gözünüzün önünden gitmez.

Bunları denetlemek, engellemek durumunda olan yegane kuruluş belediyedir. Ama, dediğimiz gibi “kent” bilincine ulaşmış insanların kadrolarında görev yaptığı bir belediye varsa, bunlar engellenir, cezalandırma yöntemiyle de gereği yapılır.

Ama, fotoğrafta gördüğünüz görüntüler için, kimi, hangi göreve davet edebilirsiniz ki?

Malatya’nın yeni belediye binası; özel mimarili, hayli önemli parasal maliyetle ortaya çıkarılmış bir yapı. Yurt dışında da bu projesiyle ödül alan mimarı, binanın ön görünümünde büyükçe bir alana “Malatya Belediyesi” yazılmasının çirkin olacağını düşündüğü için, örneğin yüzeyi müsait olan silindirik alana yazı yazılmasına izin vermez. Proje sahibi olduğu için de, aksini yapamazsınız. Bunun yerine binanın hemen önüne yerleştirilmiş, zarif bir pano vardır.

İşte Malatya Belediyesi bünyesindeki Fuarcılık Şirketi’nin organize ettiği Turgut Özal Güreşleri’nin afişini, tam da getirip bu panonun üzerine yapıştırmışlar. Hem de uçmasın, yırtılmasın diye “koli bandı”yla sabitleyerek.

Bu çirkinliğin afişe edilmesi, bunu asanın, bunu görüp de müdahale etmeyenin, “kent bilinci” olan bir belediye yöneticisi varsa, onun tarafından hesaba çekilmesi için gerekli, diye düşündüğümüzden bu haberi yaptık.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız