SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TRT 'İletişim Mirası' Malatya'da

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:02:40
TRT 'İletişim Mirası' Malatya'da
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu’nun (TRT) yayıncılıktaki 50. Yıl kutlamaları kapsamında ‘TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi’ olarak düzenlenen TRT Müzesi Vagonu Malatya’ya geldi. 

Geçtiğimiz ay Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman tarafından Ankara Garı’ndan uğurlanan ve çok sayıda ili gezerek TRT’nin 50 yıllık iletişim teknolojisi mirasını tanıtan TRT Müzesi Vagonu’nun yeni durağı Malatya Garı oldu.

Proje Koordinatörü Mahmut Sarıer, teknik uzmanlar Sebahattin Eray, Adil Akkocaoğlu, TV-Stüdyo teknik uzmanı Kemal Yılmaz, proje anlatıcıları Aysun Erdoğmuş ve Mine Sultan Ünver ve diğer personelle birlikte, toplamda 9 proje uzmanı ile Türkiye turuna çıkan TRT Müzesi, 10 Mart Pazartesi günü saat 14.00’de Malatya Valisi Vasip Şahin’in de katıldığı mini bir törenle ziyarete açıldı. 

İlk olarak TRT Müzesi Vagonu’nu gezen ve müzede sergilenen tüm yayıncılık cihazları ve TRT’nin önemli belgesel ve dizilerinde giyilen kostümler hakkında proje anlatıcılarından bilgi alan Malatya Valisi Vasip Şahin, ziyaretin sonunda yaptığı açıklamada TRT müzesini gezerken tam anlamıyla bir nostalji yaşadığını söyledi. TRT’nin kamu yayıncılığı konusunda son derece başarılı bir misyonu yerine getirdiğini belirten Vali Şahin, TRT’nin yayıncılık tarihinin Türkiye Cumhuriyeti’nin yakın tarihinin de bir parçası olduğunu kaydetti. Şahin TRT Müzesi’nin Malatya’ya getirilmesini sağlayan yetkililere ve proje üreticilerine teşekkür etti. 

Radyo Günlerine nostaljik yolculuk

Vali Vasip Şahin’in bu açıklamasından sonra, TRT teknik uzmanları Sebahattin Eray, Adil Akkocaoğlu ve Kemal Yılmaz gazetecilere müzede yer alan ve TRT’nin radyo ve televizyon yayıncılığı tarihinde önemli işlevler üstlenen cihazları ayrıntılı biçimde tanıttı. 

“Alo alo, muhterem samiin…Burası İstanbul Telsiz Telefonu, 1200 metre tul-u mevç, 250 kilosikl…Bugünkü tecrübe neşriyatımıza başlıyoruz…” sözleriyle başlayan 6 Mayıs 1927 tarihli ilk radyo anonsunun yapıldığı tarihi radyodan tutun, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ve 1. Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk’ün 10. Yıl Nutku’nu okuduğu mikrofona, Sanat Güneşi olarak adlandırılan Zeki Müren’in ilk ve son şarkısını okuduğu ve bu nedenle ‘Doğan ve Batan Güneş Mikrofonu’ olarak adlandırılan mikrofona, 35 mm’lik filmlerin sansürlenecek yerlerini kesen ‘altın makas’ cihazına kadar yok yok bu müzede.

Tek kanallı S/B teknolojiden HD görüntü kalitesine televizyon yolculuğu

TRT Radyo Tiyatrosu müdavimlerinin hatırlayacağı yayınlarda kullanılan ses efektlerini üretmeye yarayan materyaller, gramofonun dedesi olarak nitelendirilen graphophone, ses kayıt teknolojileri, taş plaklar müzenin radyo stüdyosu bölümünde sergileniyor. 

Müzenin TRT televizyon yayıncılığı tarihine ilişkin Televizyon Stüdyosu’nda ise, 1968’de yapılan ilk televizyon yayınında kullanılan kamera başta olmak üzere, Türkiye’de televizyon yayıncılığının ilk yıllarından günümüze kadar cihazlardan örnekler sergileniyor.

Televizyon tarihi bölümünün en özgün parçası ise, TRT’nin yayınlarının kesildiği, filmlerin koptuğu ya da ‘sansürün gerekli olduğu anlarda’ imdada yetişen TRT’nin ünlü maşrapası.

Ziyaret süresince Malatya belgeseli yayınlanıyor

Tek kanallı siyah-beyaz yayıncılıktan bugünkü SD / HD / 3D görüntü teknolojisi uzanan televizyon yolculuğunda resim kayıt sistemleri, kameralar, montaj cihazları, stüdyo replikalarının yer aldığı TRT Müzesi’ni Malatya açısından önemli kılan özel boyut ise, müzenin ziyarete açık olduğu süre boyunca Malatya’nın 1970’li yıllarından bugüne kadar ki değişimini gösteren belgeselin de yayınlanıyor olması.

Müzenin kostüm bölümünde ise TRT’nin yapımcılık tarihinde kilometre taşı niteliğindeki belgesel, dizi ve filmlerde kullanılan kostümler sergileniyor. 

Türkiye’nin iletişim tarihine de yakın plan ışık tutan TRT’nin 50 yıllık iletişim mirasını içeren ‘TRT Yayıncılık ve Tarih Müzesi’ Salı günü de Malatya Garı’nda ziyarete açık olacak. TRT Müzesi Vagonu’nun Malatya’dan sonraki rotası ise Elazığ ve Diyarbakır. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, yenimalatya.com.tr

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız