SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TSE'den "Helal" Açıklaması

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:34:40
TSE'den
A- A+ PAYLAŞ

Türk Standardları Enstitüsü, Helal Hizmet Belgelendirmesi ile ilgili ayrıntıları açıkladı.

Türk Standardları Enstitüsü'nce (TSE), Helal Hizmet Belgelendirmesi'nin helal ürün belgelendirmesinde olduğu gibi tamamen gönüllülük esasına dayandığı, zorlayıcı herhangi bir hüküm bulunmadığı bildirildi. 

TSE'den yapılan yazılı açıklamada, Enstitü'nün ''Helal Hizmet Belgelendirmesi'' ile ilgili olarak bazı basın yayın kuruluşlarında yer alan haberlerde, kamuoyunda bu belgelendirmenin zorunlu olduğuna ilişkin yanlış algılama yaratacak ifadeler yer aldığı belirtildi. 

İslam İşbirliği Teşkilatı'na bağlı İslam Ülkeleri Metroloji ve Standardizasyon Enstitüsü (SMIIC) standartları çerçevesinde yapılacak Helal Hizmet Belgelendirmesi sonucunda hizmet yerlerine Helal Uygunluk Belgesi verileceği bildirilerek, işlemlerin TSE inceleme heyetince gerçekleştirileceği belirtildi. 

Hizmet sunumuna ilişkin tüm girdilerde ve nihai ürün üzerinde Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'nin Ek – 1 Gıda Güvenilirliği Kriterlerine uygunluğunun kontrol edileceği belirtilerek, şu açıklamalara yer verildi:

''Helal Hizmet Belgelendirmesinde üretim makine ve ekipmanında kullanılan yağların gıda üretimine ve helal şartlarına uygunluğu aranacak. Personel hijyeninde ve üretim donanımının hijyen ve sanitasyonunda kullanılan yasal olarak kullanımına izin verilen kimyasalların helal şartlara uygunluğu kontrol edilecek. Tesislerde müşteriye sunulacak helal ürünler, 'helal menü' başlığı altında gruplandırılacak. Helal menü gruplarında hiçbir suretle alkollü içecekler servis edilmeyecek. 

Helal gıda işlemede kullanılacak makineler, araç-gereçler ve imalat hatlarında İslami kurallara göre helal olarak kabul edilmeyen malzemelerin kullanılması belgelendirmeye engel teşkil edecek. Ayrıca depolanan, teşhir edilen, satılan veya müşteriye servis edilen bütün helal gıdaların taşınması da dahil helal olarak sınıflandırılması ve etiketlenmesi gerekecek. Hizmet sunumunda kullanılan ambalajların da helal olmayan herhangi bir materyalden yapılmamış olması gerekecek.''

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız