SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TSK'nın At Merkezi

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:15:13
TSK'nın At Merkezi
A- A+ PAYLAŞ

Türklerin simgesi olan atlara acemi birliği eğitiminin verildiği TSK’nın Bursa’daki tek kurumu, kapılarını basın mensuplarına açtı. TSK’ya sitemli bir şekilde sporcu atı yetiştiren ve eğiten tek kurumu olan Bursa’nın Gemlik ilçesindeki At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığındaki genç atlar büyüledi. Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret belgesi alma başarısı gösteren Gemlik ırkı atlar ise gurur kaynağı oldu.

TSK’nın 29 Ekim Cumhuriyet ve 30 Ağustos Zafer Bayramı törenlerinde kullandığı Gemlik ve Freziyen ırkı atları yetiştiren Gemlik Askeri Veteriner Okulu ve Eğitim Merkezi At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanlığı, kapılarını basın mensupları için açtı. Modern tesiste özenle eğitilen atlar, 4 yıl boyunca insan alıştırma, itaat, başlangıç, tay geliştirme ve tay temel eğitimlerini alıyor. Genç oldukları için sadece tecrübeli bakıcıların binebildiği atlara günde 2 kez 45 dakika tımar, 45 günde bir kayar ve nal çakımı yapılıyor.

At Üretim ve Eğitim Tabur Komutanı Binbaşı Kadir Çelik, 2001 yılından itibaren Gemlik ırkı atın üretimine de başladıklarını, 2002 yılında da bunun için Türk Patent Enstitüsü’nden coğrafi işaret belgesi alarak Gemlik ırkını tescillediklerini söyledi.

Türkiye ve Türk Silahlı Kuvvetlerinde atın doğumu, yetiştirilmesi ve eğitimine kadar olan süreci at ve atçılık kültürü çerçevesinde yapan tek kurum olduklarını belirten Binbaşı Kadir Çelik, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin nitelikli engel atlama, at terbiyesi, üç günlük yarışma, atlı dayanıklılık ve tören atlarını üretiyoruz. 4 yıllık eğitimlerini tamamlayan atlar Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkezi Komutanlığına sevk ediliyor. Görevlerine burada devam ettiriyorlar. Komutanlığımız ayrıca Türk Silahlı Kuvvetlerinin taktik ve teknik konularda ihtiyaç duyduğu bilgiler için araştırma ve geliştirme faaliyetleri icra ediyor” dedi.

Kuruluş tarihi MÖ 209 olarak kabul edilen TSK’nın bu derin tarihi kimliğindeki yegane unsurun atlar olduğunu anlatan Binbaşı Kadir Çelik, “Türk Silahlı Kuvvetleri atın üretimi ve yetiştirilmesini canlı ve yaşayan bir müze olarak devam ettiriyor. Bugüne kadar Gemlik ırkı 180 at ürettik. Genelde Gemlik ırkı törenler ve sporda, Freziyen ırkı ise törenler ve top çeker olarak kullanılıyor" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız