SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TSO'da Şubat Toplantısı

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Şubat ayı meclis toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda bir konuşma yapan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Türkiye'nin 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi içerisine girmesi için meslek liselerinin önünün açılması gerektiğini savundu. Erkoç, meslek liselerine uygulanan kat sayının kaldırılması gerektiğini kaydederek, "Gelişmiş ülkelere baktığımızda örneğin Almanya'da meslek liselerinin gelişme oranı yüzde 80, Avrupa ortalamasında ise yüzde 70'tir. Türkiye'de ise bu oran yüzde 32'lerde bulunuyor. İşte bizim en büyük sıkıntımız bunu aşmak. Ama biz, bunu aşmak yerine hala kısır çekişmeler içerisinde meslek liselerinin önüne kat sayı problemini çıkarıyoruz. Sanayicinin ihtiyaç duyduğu ara eleman dediğimiz kalifiye eleman noktasında ciddi bir sıkıntı var. Türkiye eğer hedefine ulaşmak istiyorsa, 2023 yılında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek istiyorsa, meslek liselerinin önünün kesinlikli ve kesinlikle açılması gerekiyor. Bu haksız ortalamanın da ortadan kaldırılması gerekiyor. Sadece bir meslek lisesinin önünü kesmek için bütün meslek liselerini bu anlamda değerlendirmeyi Türkiye için bir talihsizlik olarak görüyorum" dedi.

Elektriğe yapılan zammın sanayiciyi olumsuz etkilediğini ileri süren Erkoç, "Türkiye'de ciddi anlamda zamlar geldi. Elektriğe yüzde 45 zam geldi. Zaten sanayide ve üretimde en büyük girdi, enerji girdisidir. Bu girdilerle ayakta durmak zorlaşıyor. Bu şartlar altında üreticinin giderek ayakta durması zorlaşıyor" diye konuştu.

Erkoç, vergilerin adil ve eşit olarak toplanmadığı için kayıt dışının ciddi anlamda ortaya çıktığı iddia etti. Yeni bir vergi reformunun yapılmasının zaruri olduğunu vurgulayan Erkoç, "Şuanda hepimiz yüzde 70 dolayında dolaylı vergi ödüyor. Kısa süre içerisinde hükümetin yeni bir vergi reformuna ihtiyaç duyduğu zaruridir. Vergi borçlarına uygulanan faiz oranları yüzde 20 civarında. Buda ciddi anlamda yüksek bir rakam. Verginin eşit ve adil bir şekilde tabana yayılması gerekmektedir" görüşünü savundu.

Erkoç, konuşmasında şunlara yer verdi;
"İnönü caddesindeki esnaflarımızın ciddi bir sıkıntısı vardı. Esnaflarımızla odamızda bir toplantı düzenledik ve daha sonra belediye başkanımızı ziyaret ederek, bu sıkıntıları dile getirdik. Biliyorsunuz İnönü Caddesi yaklaşık 4 aydır parka kapalı ama bu oradaki esnaf arkadaşlarımızı ciddi anlamda mağdur etti. Bu mağduriyetlerinin giderilmesi için esnaf arkadaşlarımızın yolun tek tarafının parkometre ile parka açılması istekleri vardı. Bunu sayı belediye başkanımıza ilettik. Çünkü orada arabanızı bırakıp alış veriş yapmayı bırakın, 1 dakika durmanıza bile müsaade etmiyorlar. Neticede hemen arabanın resmini çekiyorlar ve para cezası geliyor.

Sonuçta da ciddi anlamda bir sıkıntı yaşanıyor. Bu sıkıntının giderilmesi için çaba sarf ediyoruz. İnşallah en kısa zamanda bu sıkıntı çözülür. Tonaj uygulamasıyla ilgili bir sıkıntı vardı. Bu kanunlaşmış bir şey olduğu için dönüş yok. Batı bölgelerinde bu tamamen uygulanıyor. Malatya'da son 1 aydır bu uygulamaya konuldu. Ama burada haksız bir uygulama göze çarpıyor. Biz bu haksız uygulamanın ortadan kaldırılması için Sayın Valimize gerekli bilgileri verdik. Sayın Valimiz de gerekli talimatları verdi ve o sıkıntılar kalmayacak. Öte yandan önümüzdeki ay Kuzey Irak'a bir gezi programı düzenleyeceğiz. KOSGEB ile 3-4 gün sürecek bir gezi programımız olacak. Mart ayı içerisinde Kuzey Irak'a gezi programı yapacağız. Yine 5 Mart'ta Suriye gezisi var. Bu resmi bir gezi ve bize 10 kontenjan verildi. 5 Mart'ta Suriye'ye 2 günlük bir gezi programı var. Nisan ayında da KOSGEB ile müşterek Suriye'ye bir gezi programı düzenleyeceğiz. Yine meclis başkanımız, Mayıs ayı içerisinde meclisimizin Çanakkale'yi ziyaret etme konusunda bir önerileri oldu. Bizde bu anlamda kendilerine teşekkür ediyoruz. Mayıs'ta Çanakkale'ye bir gezi programı düzenleyeceğiz" dedi.

Meclis oy birliğiyle Mayıs ayı meclis toplantısını Çanakkale'de yapma kararı aldı.

Şubat ayı meclis toplantısında daha sonra ABİGEM Malatya Direktörü Murat Ocak, çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Meclis toplantısında, meclis üyelerine günün anısına birer plaket takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız