SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TSO'nun Avukat Tepkisi!

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, 250 bin ve daha fazla sermayeli şirketlerin sözleşmeli avukat bulundurma zorunluluğu olduğu uyarısı üzerine Ticaret ve Sanayi Odası, bu konuyla ilgili yasanın lağvedilmesi isteğini Başbakanlık ve ilgili bakanlıklara bir yazı ile bildirdi.

TSO'nun, yönetim kurulu başkanı Hasan Hüseyin Erkoç imzasıyla Başbakanlık, Adalet Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile Malatya Milletvekillerinin yanı sıra Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığı'na gönderdiği yazı şöyle:

"Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı Malatya’da sermayesi 250.000.-TL. ve daha fazla olan şirketlere bir yazı göndererek 1136 sayılı avukatlık yasasının 35/3 maddesine istinaden sözleşmeli avukat bulundurmalarının zorunlu olduğundan bahisle kanuna uymayanların yine aynı maddeye istinaden her ay için asgari ücretin 2 aylık brüt tutarı kadar idari para cezası ile cezalandırılacaklarını belirtmiştir.

Avukatlık asgari ücret tarifesinin brüt yaklaşık 800.- TL civarında olduğu düşünülürse yıllarca mahkemelerle bir işi olmayan bir şirkete önemli bir mali mükellefiyet getirmektedir. Veya gayrı faal durumda olup sadece tüzel kişiliği devam ettiği için bir A.Ş. ya düzenli olarak avukatlık ücreti ödemeye, veya aylık 2 asgari ücret tutarında cezaya mecbur kalacaktır.

Önerilerimiz kısa vadede: 1-Limitin yükseltilerek 2 veya 2.5 milyon T.L. ye çıkarılması, 2-5 veya 10 şirketin bir avukat ile sözleşme yapabilmelerinin sağlanması,

Uzun vadede:Bu yasanın Anayasamızın 2. maddesinde yazılı Türkiyenin hukuk devleti olduğu, 10. maddesinde herkesin ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşit olduğu, 11. maddesinde kanunların Anayasa’ya aykırı olamayacağı, 48. maddesinde herkesin dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetlerine sahip olduğunu bildiren maddelerine aykırı olduğu aşikardır. Ciro ve kazanç yönünden çok daha büyük bir limited şirket ile 250.000.- TL sermayesi olan bir A.Ş. arasında bu kanunla negatif ayırımcılık yapılmaktadır.

Ayrıca avukatlık mesleği de artık gayrımenkul-imar-inşaat, ceza, icra davaları, iş hukuku gibi branşlaşmaya gitmiştir. Şirketleri serbest bırakalım ihtiyacına göre luzumu halinde avukat tutsun. Yukarıda sayılan nedenlerle bu kanunun lağvedilmesi gerekir. Konunun çözüme kavuşturulması için gereğini bilgilerinize arz ederim."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız