SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÜBİTAK Proje Yarışmasında Yokuz

A- A+ PAYLAŞ

TÜBİTAK Bilim Adamı Yetiştirme Grubu tarafından yürütülen 36. Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması Elazığ Bölgesi ödül töreni yapıldı.

Fırat Üniversitesi (FÜ) Veteriner Fakültesi Prof. Dr. Mustafa Temizer Konferans Salonu'ndaki törene, AKP Elazığ Milletvekili Prof. Dr. Abdulbaki Türkoğlu, CHP Muğla Milletvekili Fahrettin Üstün, Elazığ Valisi Muammer Muşmal, Belediye Başkan Yardımcısı Levent Yiğit, Elazığ Zülfü Ağar Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Adem Kızılkaya, Milli Eğitim İl Müdürü Nihat Büyükbaş, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Aksakal, öğretim görevlileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Başarılı olan ve finale kalan öğrencileri kutlayarak, başarılarının devamını dileyen Vali Muammer Muşmal, "Üniversitemizin böyle güzel bir salonunda, TÜBİTAK'ın hazırlayıp sunduğu ve onların önderliğinde ortaöğretim öğrencileri arasında proje yarışmalarının ödül töreninde sizlerle birlikte olmaktan son derece mutluyum. Ben TÜBİTAK'ın bu tür faaliyetlerini gerçekten çok önemsiyorum. Öğrencileri düşünmeye, çalışmaya, incelemeye ve zaman harcamaya yönelttiği için kutluyorum. Buna emek veren ve eğitimdeki tüm hocalarımızı tebrik ediyorum. Bu başarılarının gelişerek, Türkiye'yi dünya çapında iyi noktalara getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Yarışma hakkında bilgi veren TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Mesut Aksakal ise şunları söyledi:

"1969 yılından beri 'Lise Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri' olarak yapılmakta olan bu yarışmalar, sadece Ankara'da sergileniyor ve değerlendiriliyordu. 2005 yılında proje başvuru yoğunluğu göz önünde tutularak, yurt genelinde yaygınlaştırılmış ve 8 bölge koordinatörlüğü aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Aynı yıl bu programın adı 'Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması' olarak değiştirilmiştir. Bu yıl koordinatörlük sayısı 10'a çıkartılmış ve ilk defa Elazığ da bu bölge koordinatörlüklerine dahil edilmiştir.

Bölge koordinatörlüğümüz Elazığ, Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Malatya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illerinden oluşmaktadır. Bu yarışmaların temel amacı; gençleri düşünmeye, gözlem yapmaya, merak etmeye, araştırmaya teşvik etmektir. Zira, bilim ve teknolojide ilerlemenin ve her alanda güçlü olabilmenin temel esprisinin bu anlayış ve çabadan oluştuğu, günümüzde en çarpıcı örnekleriyle gözler önünde bulunmaktadır.

Proje yarışması kapsamında bilgisayar, biyoloji, fizik, kimya, matematik ve yerbilimi dalları yer almaktadır. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelinde 744 proje başvurusu olmuş, bunlardan 314 proje bölge merkezlerinde sergilenmiş ve bu sergiler sonucunda bölge finalistleri belirlenerek, 77 proje Ankara'da final sergisine davet edilmiş ve sergilenmiştir.

Bu yıl, 1092 proje başvurusu yapılmış ve bunlardan 390'ı sergilenmiştir. Bu rakamların her geçen yıl artması, gençlerimiz ve geleceğimiz açısından sevindirici ve umut vericidir."

Konuşmaların ardından TÜBİTAK'ın Elazığ Bölgesi Koordinatörlüğü'ne bağlı Elazığ, Adıyaman, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Malatya, Siirt, Şanlıurfa, Şırnak ve Van illeri arasında çeşitli ortaöğretim öğrencilerinin hazırladığı 17 projeden Elazığ Kaya Karakaya Fen Lisesi'nden Tuğçe Taşer'in fizik dalında hazırladığı 'Elazığ il ve ilçelerinin tanıtım projesi', yine aynı okul öğrencilerinden Abuzer Farabi Yılmaz ve Meryem Sedef Doğru'nun yer bilimleri dalında hazırladığı 'Elazığ ilinin coğrafi ve jeolojik yapısının nükleer santrallerin kurulması için uygun olup olmadığının araştırılması' projesi ve Diyarbakır Nevzat Ayaz Anadolu Lisesi öğrencisi Murat Özdemir'in matematik dalında hazırladığı ARİTGEO isimli projesi finale kalmaya layık görüldü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız