SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÜFAD'dan Yeni Kural Bilgilendirmesi

0
Güncellendi - 2016-10-12 22:49:59
TÜFAD'dan Yeni Kural Bilgilendirmesi
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Futbol Antrenörleri Derneği (TÜFAD) Malatya Şubesi, futbolda değişen oyun kurallarıyla ilgili amatör spor kulüplerini bilgilendirdi.

Değişen oyun kurallarını detaylı ve açıklamalı bir şekilde yayınlayan TÜFAD Malatya Şubesi, antrenör ve sporculara yeni sezonda başarılar diledi.

Futbolda, yeni sezonda değişen oyun kuralları şöyle:

  1. Eğer bir yedek oyuncu, değiştirilerek oyundan çıkmış oyuncu, teknik direktör, masör gibi takım görevlisi veya oyundan ihraç edilmiş oyuncu; oyun alanına girerek oyuna ya da rakibe müdahale ederse direkt serbest vuruş kararı verilecek. Bu ihlali kendi ceza sahası içinde yaparsa karar penaltı olacak. ( Daha önce bu gibi durumlarda topun olduğu yerden endirekt serbest vuruş veriliyordu, şimdi penaltı bile verilebilecek)

Takım masörü oyun oynanırken oyun alanına girdi ve ceza sahası içinde rakip oyuncuya çelme taktı. Karar penaltı olacak. Önceden topun olduğu yerden endirekt serbest vuruş veriliyordu. Hatta daha fazlası var… Masör oyun alanına girdi, rakibe bir şey yapmadı ancak topa müdahale etti. Belki de kaleye giren topu çizgiden çıkarttı. Kural değişikliğine göre oyuna müdahale ettiği için ve hareket ceza sahasında olduğu için penaltı kararı verilecek. )

Kaleye doğru yönelmiş top; kaleye girmeden önce bir şeye ya da oyuncular harici bir kişiye çarpar ve buna rağmen devamında kaleye girerse gol kararı verilecek. (Daha önce gol kararı verilemiyordu ve duruma göre oyun hakem atışı veya endirekt serbest vuruşla başlıyordu.)

  1. Eksik bir ekipmanını düzeltmek için oyun alanı dışına çıkan oyuncu; oyunun durmasını beklemeden sahada bulunan tüm yardımcı hakemler ya da dördüncü hakem tarafından kontrol edilerek, hakemin izni ile oyun alanına girebilir. ( Hakemleri çok büyük sıkıntıya uğratan bu kural değişerek bir kolaylık sağlanmış. Örneğin kramponunu değiştirmek için oyundan çıkan oyuncu oyun durmadan ve bizzat kontrolü hakem yapmadan oyuna giremiyordu. Oyunun durması geciktikçe stres de artıyordu.)
  2. Bir oyuncunun sakatlığı sarı veya kırmızı kart gören rakibinin yaptığı faul nedeniyle olmuşsa; bu oyuncunun tedavi için oyun alanından çıkmasına gerek kalmayacak. Sakatlığının kontrolü ve tedavisi saha içinde yapılabilecek. (Tedavi çok uzun sürecekse ancak o zaman oyun alanı dışına çıkacak.)
  3. Başlama vuruşunun ileriye doğru yapılma mecburiyeti kaldırılarak, geriye doğru yapılabilmesine de izin verilmiş. Ama yine de başlama vuruşu öncesi iki takım oyuncuları da kendi sahalarında olmaya devam edecekler.
  4. Hakem penaltı atışlarının hangi kalede yapılacağını belirlemek için para atışı yapar. ( Önceki kuraldaki ifade: “Hakem vuruşların yapılacağı kaleyi seçer.”) Hava muhalefeti ya da güvenlik nedeniyle inisiyatif kullanma yetkisi halen vardır. (Mesela bir kalenin önü aşırı yağış nedeniyle çamur olmuş ve penaltı atışlarının yapılmasını zorlaştırıyor olabilir)
  5. Penaltı vuruşları sırasında; takımlar hangi sıra ile oyuncuların penaltı kullanacağını, hakeme ya da bir başka kişiye bildirme zorunluluğu yoktur diye yeni bir madde kurala eklenmiş.

Eğer bir takım penaltı vuruşları sırasında bir oyuncusunu kaybederse (Sakatlık ya da kırmızı kart görme gibi), diğer takımın da bir oyuncusunu eksiltmesi gerekir. ( Daha önce bu kral sadece penaltı vuruşlarına geçmeden önce uygulanıyordu. Penaltı vuruşlarına geçildiğinde bir takımda kırmızı kart görmüş oyuncu varsa ve vuruşlara 10 kişi ile katılacaksa; diğer takım da bir kişisini eksiltiyordu. Ancak penaltı vuruşlarına geçildikten sonra bu işlem yapılmıyordu. Bu yılki değişiklikle artık vuruşlar sırasında da eksiltme yapılacak)

  1. Oyuncuların elleri ve kolları ofsayt değerlendirmesinde hesaba katılamaz. Bu durum kaleciler için de aynıdır.

Ofsayt gerekçesiyle kullanılacak olan endirekt serbest vuruş; ofsaytta olan oyuncunun topla oynadığı ya da rakibe müdahale etiği noktadan kullanılır.

Bu ne anlama geliyor? Yıllara dayanan bir tabu yıkılıyor. Rakip sahadan ofsayt atışı kullanılamaz tabusu çünkü arkadaşı topa vurduğunda ofsayt pozisyonunda bulunan bir oyuncu, topu alabilmek için kendi sahasına doğru koşar ve orada topa dokunur ya da rakibe müdahale edebilir. Bu şartlarda ofsayt için yapılacak serbest vuruş rakip sahadan yapılabilir.

  1. Eğer bir oyuncu kırmızı kartlık ya da ikinci sarı kartlık bir ihlal yaparsa ve hakem avantajı oynatmışsa; bu oyuncu oyuna dahil olamaz ve oyun durduğu anda kırmızı kart derhal gösterilir. Ancak oyun durmadan kırmızı kart görecek bu oyuncu oyuna dahil olursa; hakem oyunu durduracak ve bu oyuncuya kırmızı kartını gösterecek. Oyuna bu oyuncunun takımı aleyhine bir endirekt serbest vuruşla başlanacak.

Bariz gol şansı değerlendirmesinde üçlü ceza da yumuşamaya gidildiğini önceki yazılarımda geniş olarak açıklamıştım. Kısaca şöyle tekrarlamak isterim. Hakem bir penaltı kararı vermişse ve aynı zamanda bariz gol şansı söz konusu ise; ihlali yapan oyuncu rakibinin bariz gol atma şansını aşağıdaki maddelerden biriyle önlemişse kırmızı kart gösterilmeye devam ediliyor.

–Elle oynama

–Tutma, çekme, itme

–Topla oynama niyeti yokken rakibini durdurmuşsa

–Topla oynama şansı yoksa

–Ciddi faullü oyundan ya da şiddet içeren bir eylemden suçluysa…

Tek fark; Savunma oyuncusu topla oynama mesafesinde iken ve topla oynama niyetiyle yaptığı müdahale, zamanlama hatası nedeniyle rakibe dönüşür ve bir faul yaparsa bu kez ceza sarı kart oluyor.

Şiddet içeren müdahaleler kırmızı karttır, temas olmasa bile… (Yeni eklenmiş ifade)

Bir oyuncu yedek oyunculara, takım yetkililerine ya da maçın hakemlerine karşı bir ihlal yaptığında oyun direkt serbest vuruşla başlayacak. İhlal noktası taç çizgisi üzerindeki olaya en yakın yer olacaktır. Eğer bu ihlali yapan oyuncunun en yakın olduğu oyun alanını sınırlayan çizgi ceza sahası içindeyse penaltı kararı verilecektir.

  1. Penaltı vuruşu yapılmadan kaleci öne çıkar ve golü önlerse vuruş tekrar edilir ve kaleciye sarı kart gösterilir. (Uzun bir zamandır kaleciye sarı kart gösterilmiyordu)

Penaltı vuruşunu yapan oyuncu tam topa vuracağı sırada durur, kaleciyi yanıltır ve vuruşu tamamlarsa gol olup olmadığına bakılmadan oyuncuya sarı kart gösterilecek. Atış tekrar ettirilmeyecek. Gol olmuşsa bile geçerli sayılmayacak. ( Daha önce oyuncu sarı kartı görüyordu, gol olmuşsa atış tekrar ettiriliyordu)

Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız