SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÜFE Ortalamanın Üstünde Arttı

0
Güncellendi - 2015-12-27 22:09:18
TÜFE Ortalamanın Üstünde Arttı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu, Mayıs ayı tüketici fiyat endeksine ait verileri açıkladı. Aralarında Malatya’nın da bulunduğu ve dört ilden oluşan TRB1 İstatistik Bölgesi’nde tüketici fiyatları Türkiye ortalamasının bir hayli üzerinde gerçekleşti. 

Türkiye’de tüketici fiyatları 0,40 arttı 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mayıs ayında Türkiye’de tüketici fiyat endeksinin (TÜFE) aylık 0,40 arttığını açıkladı. 

TÜFE’de 2014 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre %0,40, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,38, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,66 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,23 artış gerçekleşti.

Malatya’da tüketici fiyatları 0,65 arttı 

Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyat endekslerini bölgeler bazında da açıkladı. Bu kategoriye, aralarında Malatya’nın da bulunduğu ve 4 ili kapsayan TRB1 bölgesinde TÜFE artışı bir önceki aya göre aylık bazda 0,65 arttı.  TRB1 kapsamında Malatya, Elazığ, Bingöl, Tunceli bulunuyor. 

Malatya, Elazığ, Bingöl ve Tunceli bölgesinde, tüketici fiyatlarında bir önceki yılın aynı ayına göre meydana gelen değişim ise yıllık bazda % 10.5 olarak gerçekleşti. 

TÜİK verilerine göre TRB1 Malatya İstatistiki Bölgesinde ana harcama grupları itibariyle  bir ay önceye göre en yüksek artış %12,63 ile giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleşti.

Mayıs ayında endekste yer alan gruplardan; lokanta ve otellerde (%2,37), eğitimde (%1,31), sağlıkta (%0,83), eğlence ve kültürde (%0,39), çeşitli mal ve hizmetlerde (%0,26) artış gerçekleşirken, gıda ve alkolsüz içecekler (%2,30), ulaştırma (%0,26), haberleşme (%0,22), konut, su, elektrik, gaz ve diğer yakıtlar (%0,15), alkollü içecekler ve tütün (%0,15), mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri (%0,02), harcama gruplarında düşüş yaşandı. 

En yüksek artış gıda ve alkolsüz içeceklerde meydana geldi 

TRB1 Malatya İstatistiki Bölgesi’nde bir önceki yılın aynı ayına göre Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE)’de en yüksek artış %15,32 ile gıda ve alkolsüz içecekler grubunda gerçekleşti. 

Lokanta ve oteller (%15,19), giyim ve ayakkabı (%14,63), ulaştırma (%10,83), sağlık (%10,43), mobilya, ev aletleri ve ev bakım hizmetleri (%9,34) artışın yüksek olduğu diğer harcama grupla TRB1 Malatya İstatistiki Bölgesi’nde en yüksek fiyat artışı gösteren madde fındık içi oldu. Fındık içi ücretinin ortalama fiyatı bir önceki aya göre %30,04, ceket(kadın için) ücreti %12,55, gömlek(erkek için) %11,39, şoför eğitim kurs ücreti %6,05, sıcak içecekler %4,14 oranında arttı. 

En fazla düşüş sivri biberde meydana geldi

TRB1 Malatya İstatistiki Bölgesi’nde en fazla fiyat düşüşü gösteren madde sivri biber oldu. Sivri biberin ortalama fiyatı bir önceki aya göre %54,31, domates %32,53, tavuk eti %5,44, LPG dolum ücreti %3,80, tüp gaz %2,33 oranında düşüş göstermiştir

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız