SON DAKİKA
SON DEPREMLER

TÜİK Kuruluşunu Kutladı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:27:21
TÜİK Kuruluşunu Kutladı
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Malatya Bölge Müdürlüğü tarafından TÜİK’in kuruluşunun 87. Yıl dönümü nedeniyle kutlama programı düzenlendi. 

Fırat Kalkınma Ajansı Salonu’nda düzenlenen toplantını açılışı TÜİK tanıtım filmi gösterildi.

İstatistiğin hayatın her alanında olduğunu vurgulayan Vali Vasip Şahin, “1926 yılında Türkiye Cumhuriyeti daha genç bir Cumhuriyet iken ilk kurduğu müesseselerden birisi de İstatistik Kurumu’dur. Yeni kurulan Cumhuriyetin geleceğinin planlanması noktasında hemen veri tespitleri başlamış, bunların analizlerini o günkü imkanlarla bilimsel metotlarla yapmaya gayret etmiş ve geleceğini planlamaya çalışmış. Ama tabi 87 yıllık süreçte kurum boş durmamış, her geçen gün kendini yenilemeye ve kendini aşmaya çalışmış. Özellikle son yıllarda kurum müthiş bir kabuk değişimi yaşamıştır” şeklinde konuştu.

Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Selim Pilten, özellikle doğru ve hızlı karar almada gerekli bilgiyi sağlayabilmek için güçlü bir bilgi sistemi ve istatistik alt yapısına sahip olunması gerektiğini ifade ederek, günümüzdeki gelişmelerin istatistiki verilere olan ihtiyacı arttırdığını kaydetti.

TÜİK Bölge Müdürü Avni Dızman, Cumhuriyet döneminde 1926 yılında Merkezi İstatistik Dairesi adıyla teşkilatlarının kurulduğunu belirterek, “Bugün Türkiye İstatistik Kurumu 87 yıllık geçmişiyle ülkemizin en önemli kurumları arasında yer alırken teknoloji, ekonomi, bilim ve toplumsal konularda ihtiyaç duyulan bilgileri, güncellik, güvenirlik ve açıklık ilkeleri ışığında derleyerek devletin sağlıklı kararlar almasına katkılar sağlamış, üzerine düşen görevi yerine getirmiş ve getirmeye de devam etmektedir. Günümüzde ulusal ve uluslar arası sosyal ve ekonomik gelişme hedeflerinin belirlenmesi ve bu hedeflerin başarısı, güncel, güvenilir istatistikleri de sağlamaktadır. Doğru bilgi, doğru yorum ve doğru karar sürecinde araştırmacılar, politikacılar, karar alıcılar ve tüm bireyler çalışmalarında istatistiki bilgileri etkin olarak kullanmaktadırlar” ifadelerini kaydetti.

Toplantı da İnönü Üniversitesi Ekonometri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Güngör tarafından İstatistik Biliminin Tarihsel Gelişimi konulu bir sunum yapıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız