SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tüketici Trendi Araştırması

A- A+ PAYLAŞ

Türk tüketicisinin yarısından fazlası kıyafetlerini tanıdıklarının tavsiyelerine önem vererek seçerken en az ayda bir kez kıyafet satın alıyor.

Cotton Council International'ın Türkiye'de yaptığı "Türk Tüketicilerinin Alışveriş Trendleri" araştırmasında çarpıcı sonuçlar ortaya çıktı.

1998 Yılından beri iki yılda bir "Global Lifestyle Monitor" isimli araştırmayı yürüten Cotton
Council International (CCI) bu sene yaptığı "Türk Tüketicileri Alışveriş Trendleri" araştırmasıyla, Türkiye'deki alışveriş trendlerini gözler önüne serdi.

Giyim ve ev tekstili alışverişi konularındaki pek çok yaşam tarzı unsurlarının incelenmesine yönelik tasarlanan araştırma, aynı zamanda tüketicinin alışverişe ve giysilere yaklaşımlarını, giysi satın alma alışkanlıklarını kapsamlı bir şekilde ele alıyor.

Tüketicilerin alışveriş ve giyim trendlerinin anlaşılıp, pazarlama faaliyetlerine yön vermesi için Türkiye, Brezilya, Çin, Kolombiya, Almanya, Hindistan, İtalya, Japonya, Tayland ve İngiltere'de yapılan araştırma aynı zamanda tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarındaki değişiklikleri de ortaya koyuyor. Bu çalışmada tüketicileri sentetik ürünler yerine pamuklu ürünler tercih etmeye nelerin motive ettiği ve pamuklu ürünlere olan taleplerinin arkasındaki nedenler araştırılıyor.
Araştırmanın Türkiye ayağı 22 Mart 6 Nisan 2010 tarihleri arasında 15 - 55 yaş arası tüketicilerle yüz yüze yapılan görüşmelerle gerçekleştirildi.

Istanbul, Tekirdag, Izmir, Antalya, Gaziantep, Ankara, Bursa, Samsun, Trabzon, Erzurum, Kayseri ve Malatya olmak üzere 12 şehirdeki 523 tüketici bu araştırmaya katıldı. Tüketicilerle görüşmeler bu şehirlerdeki mağazalarda ve hipermarketlerde yapıldı.

Araştırmaya göre; tüm ülkelerdeki genel ekonomik nedenlerle tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları olumsuz etkilendi. Türkiye'deki tüketiciler en çok eğlence harcamalarını kısarlarken, en az kıyafet ve ayakkabı alışverişlerinde düşüş olduğunu belirttiler.

Araştırmanın ortaya koyduğu bir başka sonuç ise Türk tüketicisinin nereden alış veriş yaptığı hakkında. Buna göre Türk tüketicisi kıyafetlerini ve ev tekstilini en çok küçük ve bağımsız mağazalardan satın alıyor. Türk tüketicisi mağazalarda satın alma kararını verirken en önemli faktörün ürünün fiyatı olduğunu belirtiyor.

Türkiye'deki tüketiciler kıyafet satın alırken en çok arkadaş ve aile fertlerinin yönlendirmelerinden etkilenirken İtalya'daki tüketicilerin büyük kısmı mağazalardaki tanıtım çalışmalarına ve vitrinlerde gördüklerine göre kıyafet seçtiklerini ifade ediyorlar.
Araştırmanın yapıldığı ülkelerde kıyafet alışverişini en çok sevdiğini söyleyenler ise Türkler ve İtalyanlar.

Araştırmaya katılan Türk tüketicilerinin yarısından fazlası ayda en az bir kez kıyafet satın aldıklarını bildirdiler. Türkiye'deki tüketicilerin son üç ayda kıyafete harcadıkları ortalama miktar 195 dolar iken, Almanya'daki tüketiciler kıyafet için son üç ayda ortalama 385 dolar ödediklerini belirttiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız