SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tüm Aktörler Rol Almalı'

A- A+ PAYLAŞ

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Malatya Şubesince düzenlenen "Yapılı Çevrenin Sosyal Hayatı Şekillendirmesi" konulu panel İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Adnan Saygun salonunda gerçekleştirildi.

Panele Vali Halil İbrahim Daşöz, Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Kültür Turizm İl Müdürü Derviş Özbay, Ticaret ve Sanayi Odası başkanı Hasan Erkoç, Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası başkanı Bahadır Altaş,Milli Eğitim Müdür yardımcısı Nuri Bübek, Şehir Planlamacıları Odası il temsilcisi Mehmet Gül, Kültür Yaşam Derneği Başkanı Yaşar Karaaslan, Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyeleri ve öğrencileri, gönüllü kültür dostları ile kamu ve özelde çalışan çok sayıda mimar-mühendis katılırken Malatya Belediyesi başta olmak çevre ilçe ve belde belediye yöneticilerinden katılım olmaması dikkatlerden kaçmadı.

Panelde bir konuşma yapan Vali Daşöz; sağlıklı kentleşmede planlama ve uygulama kavramlarının çok önemli bir yer tuttuğunu belirterek başladığı konuşmasını " Fransa'dan ülkemize dönerken, bir Fransız diplomatın 'İnsanların yarattığı cennetten, Tanrı'nın yarattığı cennete gidiyorsunuz" demişti. Yani Paris onlar için insanların yarattığı bir cennetti. İstanbul ise Tanrı'nın yarattığı cennetti. Biz Tanrı'nın bize bahşettiği cennetin önemine çok sonraları farkına vardık" dedi. Vali Daşöz konuşmasının son bölümünde ise "Evimizin içine gösterdiğimiz önemi evimizin önüne göstermiyoruz. Evlerimizin önüne güzel bahçeler yapıyoruz ama bu bahçeleri yüksek duvarlarla örüyoruz, dış görünüşüne önem vermiyoruz. Halbuki evlerin dış yüzü kentlerin aynasıdır, çağdaşlığın bir göstergesidir" diye konuştu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik de, böyle bir etkinliğin İnönü üniversitesi'nde düzenlenmesinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Şuna inanıyorum ki, yapılı çevrenin sosyal çevreyi çok iyi ve ağırlıklı şekilde etkilediğini biliyorum. Sosyal sıkıntıların temelinde de sosyal çevrenin çok etken olduğunu, biraz önce arkadaşlarımızın gösterdiği resimde gördük. Doğal bir çevrede yetişen insanlar kendisiyle daha barışık, kavgasız ve iyi insanlar olduğunu düşünüyorum. Biz millet olarak bunu geç fark ettik ama olsun nereden başlarsak o kadar kardır. Bu toplantıda ortaya çıkacak fikirlerin bize ve şehrimize hayırlı olmasını diliyorum" dedi.

Panelin açılış konuşmasını yapan Mimarlar Odası Malatya şube başkanı Abdurrahman Yavuz; "Fiziksel çevrenin yaşantımıza kattığı bütün olumsuzlukları yaşarken günümüz yapılaşma sürecine özellikle de son zamanlarda başlayıp ve süregelen toplu konut yapım gayretleri sırasında yaşanan 'Yapılı çevrenin sosyal hayatı şekillendirmesini düzenlediğimiz bu panelle tartışılması gereğini duyduk.

Sıkıntılar zaman zaman sağlıksız ve güvensiz bir çevre, kimliksiz yapılaşma, trafik problemleri, ihtiyaçlara cevap vermeyen, insan unsurunu gös ardı eden hatta yok sayan bir fiziki çevrenin sonucu olarak karşımıza çıkarmakta. 'Sosyal yapı mı yapılı çevreyi şekillendiriyor ya da yapılı çevre mi sosyal yapıyı şekillendiriyor? sorusu cevap bekliyor. Bu sorunun cevabı tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar, meselesi gibi. Çözüm çok zor değil gibi düşünüyoruz. Yapılı çevre oluşturulurken bu çevre de yaşacakların insan olduğu gerçeği göz önünde bulundurmalı. Bu süreçte; mimar, mühendis, şehir plancısı, psikologlar, sosyologlar, eğitimciler, hukukcular, sağlıkçılar yani kent aktörlerinin tümü rol almalıdır. Sadece yerel yönetici ve üyelerinin yönlendirilmesiyle kentin yapılaşmasının yanlışlığının altını çiziyorum" diye konuştu.

Mimarlar Odası Genel başkanı Bülent Tuna, "Kentlerimizin yaşam kalitesini belirleyen temel etkenlerden biri fiziksel-nesnel çevremizdir. Maddi zenginliğin tek başına yaşam kalitesinin bir göstergesi olmadığını -, mekansal, sosyal faktörlerinde bireylerin yaşam kalitesinde etkili olduğunu belirtmek; insan yaşamının salt ekonomik ilişkilerden ibaret olarak değerlendirilemeyeceğini vurgulamak gerekiyor. Kentlerimizde nasıl bir gelecek görmek istiyoruz? Korunabilmiş bir kaç anıtsal yapı, sayısız alış-veriş merkezleri, otoban genişliğinde yollar ve göz alabildiğine sıralanmış konut siteleri. Böylesi bir karabasan senaryosunun içinde yer almak, onun aktörleri ve teknisyenleri olmak kimsenin imreneceği bir şey olmasa gerek.”dedi.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra, İnönü Üniversitesi (İÜ) öğretim üyelerinden Yrd.Doç.Dr. Göknur Akçadağ'ın moderatörlük (yönetici) yaptığı ve konuşmacı olarak Marmara Üniversitesi öğretim üyelerinden Yüksek Mimar Cengiz Bektaş, İÜ öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Metin Kırımhan ve Fethi Kolçak ile Edebiyatçı -Yazar Necati Güngör'ün panelist olduğu oturuma geçildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız