SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Tüm Kesimler Etkileniyor"

0
Güncellendi - 2016-11-19 04:08:54
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir Belediyesi ile Birlik Vakfı işbirliğinde düzenlenen programda Yönetmen Mesut Uçakan, Sinema ve TV’de Milli Duruş’u anlattı.

Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa Malatya Valisi Mustafa Toprak, İnönü Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nusret Akpolat ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen, Rektör Danışmanı Doç. Dr. İlhan Erdem, İnönü Üniversitesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Hakan Erkuş, Büyükşehir Belediyesi Daire Başkanları, Battalgazi Milli Eğitim Müdürü Recep Bulut, kurum kuruluş temsilcileri ile vatandaşlar katıldı. Programın açış konuşmasını yapan Birlik Vakfı Malatya Şube Başkanı Sadi Ergül, “Vakfımızın temsil ettiği iklimin yetiştirdiği önemli bir sanat insanıyla bir aradayız. Sayın Mesut Uçakan, evvelemirde MTTB Sinema Kulübünün, Sayın Abdullah Gül’den sonraki süreçte başkanlığını yürütmüştür. MTTB’nin onyıllarca yetiştirdiği nesiller, bir üst kurum olan Birlik Vakfı’nda aktif hale gelmişlerdir” dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır adına bir selamlama konuşması yapan Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı İhsan Gençay ise “Birlik Vakfımızın yapmış olduğu bu güzel çalışmaya Büyükşehir Belediyesi olarak katkı sunmaktan dolayı memnuniyetimizi belirtmek isterim. 1970’li yıllarda çektiği ‘Gençlik Köprüsü’nden bugün TRT 1’deki ‘Sevda Kuşun Kanadında’ dizisine kadar tüm çalışmalarını ilgiyle takip ettiğimiz Sayın Mesut Uçakan’a Malatya’ya geldiği için teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.

Film Festivalini çok daha iyi şartlarda Malatya’yla buluşturacağız

Malatya Valisi Mustafa Toprak da teşriflerinden dolayı Mesut Uçakan’a şükranlarını sunduğunu kaydederek, “Sinema ve Televizyon güncel bir konu. Herkes tarafından takip ediliyor. Etkileyici gücü, oluşturduğu algı ve etkilediği alan dolayısıyla tüm kesimler etkileniyor işin doğrusu. İşte bu alanda nasıl bir duruş sergilenmesi gerektiği önemli” diye konuştu.

Malatya Film Festivaline de değinen Vali Toprak, “Malatya’da 6 yıl önce başlatılan, bu sene 7’ncisi yapılacaktı ama teknik nedenlerle ve altyapı nedeniyle gerçekleştirilemeyen Film Festivalini 2017 yılı içerisinde inşaallah çok daha iyi şartlarda Malatya ve Ülkemizle buluşturacağız. Bu manada hakikaten TV’de ve Sinemada tüm altyapıda iyi bir sonuçla toplumumuzun karşısına çıkmak bizim için bir görevdir diye düşünüyorum. Son zamanlarda seslendirilen ve ülkemiz üzerinde şimşekler çakmasına sebep olan iki duruş var; Yerli olmak ve Milli olmak. İnanıyorum ki ilk defa yerli ve milli olmak yan yana birlikte oluştuğu için dünyada ve ihanet şebekelerinden bir takım tehditleri ülke olarak millet olarak aldık, alıyoruz. 15 Temmuz’u da bu anlamda değerlendirmek gerekiyor” şeklinde konuştu.

Daha sonra Ünlü Yönetmen Mesut Uçakan’ın hayatını konu alan “Sonsuz Karelerde bir Çığlık: Mesut Uçakan” adlı belgesel gösterildi. Birlik Vakfı’nca SODES Kapsamında yürütülen “Sanatla Geleceğe Tutunmak” projesi çerçevesinde çekilen kısa metrajlı filmin de gösterildiği programda daha sonra Ünlü Yönetmen Mesut Uçakan, “Sinema ve TV’de Milli Duruş” konusunu anlattı.

Kendi duruşuma ters olduğu için tekliflerin çoğunu reddettim

Belli bir duruş sergilemesi dolayısıyla bir çok zorluklar yaşadığını aktaran Mesut Uçakan, şöyle konuştu:

“Dizi sektöründen hep uzak kaldım. İlk dizimi 1987 yılında ‘Kavanozdaki Adam’ adıyla TRT için çekmiştik. Bilim-kurgu dizisiydi ve beyin naklini anlatıyordu. Müthiş sükse yapmıştı o dönem. Ondan sonra da girmedim diziye. Çünkü dizi sektörü tam bir aritmetik. Sanatçılıkla çok alakası yok. Sinema gibi değil; sinemada yönetmenden habersiz yaprak kımıldamaz ama dizide olmadık denklemlerle karşılaşıyorsunuz. Bir yığın ekip var ve çalışmak zorunda harıl harıl. Nihayet şu anda Sevda Kuşun Kanadında’nın Genel Yönetmenliğini yapıyorum. Gelen tekliflerin çoğunu reddettim; fikir olarak, inanç olarak, estetik olarak kendi duruşuma ters olduğu için. Bir çok dönem ihtiyacım olduğu halde bu redlerde bulundum. Sinema ve dizilerdeki Milli Duruş işte benim. Öyle redler yaşadım ki geçmiş dönemde, o idealist tavrımı sürdürebilelim diye… Milli Duruş tabirini ilk olarak Yücel Çakmaklı kullandı. Kelebekler Sonsuza Uçar, Yalnız Değilsiniz ve daha bir çok filmle seyirciden çok dua aldım. Yine dualarınızı bekliyorum.”

Programın sonunda günün anısına Yönetmen Uçakan’a plaket ve kayısı takdim edildi.

Bülten- malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

mesutucakan2mesutucakan1

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız