SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Tümü Böyle İse Yandık!'

A- A+ PAYLAŞ

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer'in TSO'da yaptığı konuşmada Malatya ekonomisine ilişkin dayanak yaptığı verilere ve açıklamalarına, Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB)'nin Disiplin Kurulu üyesi, Malatya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eski başkanı Mustafa Bahadır Altaş'tan eleştiri geldi.

Altaş, Bakış Gazetesi'ndeki köşesinde, "Bütün Veriler Böyle İse Yandık" başlığıyla şunları yazdı:

"29.Ocak.2011 tarihinde düzenlenen bir panele katılmak üzere ilimize gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer’in Malatya Ticaret ve Sanayi Odasında iş adamları ile bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşma basında yer aldı. Sayın Bakan konuşmasında çok önemli bir konunun altını çizerek “ İstihdam sağlamış olmamıza rağmen maalesef işsizlik oranımız arttı” ifadesi ile bizce hem öz eleştiri yaptı hem de iş dünyasına sitem etti. Ancak Sayın Bakanın Malatya ekonomisi hakkında yapmış olduğu tespit toplantının en etkili bölümü oldu.

Sayın Bakanın ifadesi ile Malatya’ da 144 bin çalışanın kayıtlı olduğu bununla birlikte Malatya’da 6.600 civarında işletmenin var olduğu, bununda yarısının bir kişilik istihdam sağladığı, Malatya’da 20 kişiden fazla istihdam sağlayan işyerinin 30 olduğu 250 kişiden fazla istihdam sağlayan işyerinin ise 16 olduğu açıklaması çok şaşırtıcı ve düşündürücü idi.

Açıklamaları irdelediğimizde bir hesap hatası ya da bilgi eksikliğinin olduğu çok açık ve net olarak görülmektedir. Şöyle ki Malatya’da kayıtlı çalışan 144 bin sayısının mevcut bulunan 6,600 işyerine böldüğümüzde işyeri bazında ortalama çalışan sayısı 21,80 çıkmaktadır. Oysa Bakan beyin açıklamasında 20 ve üzeri istihdam sağlayan işyeri sayısının 30 olduğu, 250 ve üzeri istihdam sağlayan işyeri ise 16 olduğu görülmektedir.

Ancak Malatya’da mevcut olan (TSO 2009 yılı verilerine göre) inşaatı devam edenler hariç 1.organize sanayi bölgesinde 133 firma 2. organize sanayi bölgesinde 75 firma faaliyetine devam etmekte olup sektörel bazda il genelinde toplam 787 adet orta büyüklükte KOBİ statüsünde işletmenin var olduğu bilinmektedir.

Burada düşündürücü olan bu bilgi ve verilerin Sayın Bakan’a nasıl aktarıldığı. Eğer devletin verilerinden Sayın Bakanımız bu bilgilere ulaştı ise bu çok vahim ve üzücüdür yok Sayın Bakan’a bu bilgiler şifai olarak yerel bazda aktarıldı ise o zaman bu Malatya için daha içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Toplantı TSO’ da yapılmakta ve toplantıya Malatyalı iş adamları ve Malatya’da bulunan İş dünyasını temsil eden sivil toplum örgütleri katılmakta ne yazık ki hiç kimse bu yanlışlığı fark edemiyor.

Oysa Malatya konum itibari ile doğu Anadolu’nun sanayisi gelişmiş en iyidir ilidir çünkü Malatya’da 1.ve 2. organize sanayi bölgeleri bitirilmiş, 3.organize sanayi bölgesinin yer tahsisi tamamlanmış, ayrıca Darende Organize Sanayi Bölgesi çalışmaları tamamlanmış, Akçadağ Mermer İhtisas Organize Sanayi Bölgesi için yer seçimi incelemeleri bakanlıkça sonuçlandırılmış olup hayvancılık organize sanayi bölgesi çalışmaları devam etmektedir. Yine küçük işletmelerin yer aldığı Özsan ve Yeni Sanayi Siteleri bulunmaktadır.

Hiçbir zaman Malatya için yeterli görmediğimiz bu ekonomik gelişmeleri Türk çalışma iş hayatına yön veren Bir bakanlığın verileri ile gerçeklerin dışında ifade edilmesi Malatya için haksızlık olduğu düşünmek yanılgı olmasa gerek. O zaman sormazlar mı insana Malatya için her fırsatta öğünülerek dile getirilen 2004 Yılından beri uygulanmakta olan 5084 Teşvik yasası ve yeni teşvik kanununa göre teşviklerin en çok sağlandığı dördüncü bölgede yer almak çabaları hep boşamı gitti.

Sayın Bakanı’mızın bu açıklamaları ile içine düştüğümüz çelişki bizleri Türkiye genelinde açıklanan veriler için nasıl ikna edecek ya da açıklanan bütçe hedefi gerçekleşmeleri, carı açık, ekonomik büyüme, ihracat ve ithalat rakamları, enflasyon oranları, işsizlik oranları ve kişi başına düşen milli gelir hesaplamaları, yoksulluk ve açıklı sınırları ile ülke genelindeki yeşil kartlı sayısı ne kadar doğru ve inandırıcı olacak. Malatya için çizilen acı tablo Bir başka siyasinin ağzından Türkiye genelinde birden bire pembe tabloya mı dönüşecek.

Biri bana anlatsın demekten kendimi alamıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız