SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tunç Malatya'da Yargılanıyor

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:53:37
Tunç Malatya'da Yargılanıyor
A- A+ PAYLAŞ
Sanatçı Ferhat Tunç savunmasında, konuşmasının ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, o dönemde Milletvekili adayı olarak konuşma yaptığını ve o konuşmasının bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekirken, iddia makamının konuşmadan adeta cımbız ile çektiği kelimelerle hakkında soruşturma başlattığını belirtti.
Ferhat Tunç Yoslun duruşmadaki savunmasında, 1 Mayıs 2011 tarihde Tunceli’de düzenlenen 1 Mayıs Mitingi sırasında 2 sayfalık bir konuşma yaptığını belirterek o konuşma metnini duruşma salonunda da okudu ve dosyaya konulmasını istedi. 
 
Ferhat Tunç savunmasında şunları belirtti:
 
 “ 01 Mayıs 2011 tarihli Tunceli'de düzenlenen etkinliğe katıldım, bu etkinlikte o tarihte milletvekili adayı olduğum içinde bir konuşma yaptım. Konuşmamın tamamı 2 sayfadan oluşmasına rağmen iddianamede sadece belli kısımlar kesilerek suç olarak gösterilmiştir.  Halbuki konuşmanın tamamı bütün olarak incelendiğinde konuşma içeriğinin suç teşkil etmediği anlaşılacaktır. Konuşma içeriğinde geçen İbrahim Kaypakkaya 1971 yılındaki askeri darbe sonucunda Diyarbakır cezaevlerinde işkence sonucu öldürülmüş bir kişidir. Bu kişinin düşüncelerini kabul edersiniz etmezsiniz başka, ancak bu kişi ser verip sır vermeyen bir kişi olarak bilinir ve o yönüyle ön plana çıkmıştır. Bu sebeple konuşmada bahsettim. Yine konuşmada geçen Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan yine o dönemde haksız olarak asılmış ve öldürülmüş kişilerdir. Mazlum Doğan 1980'li yıllarda yine Diyarbakır cezaevlerinde yapılan işkence ve haksızlıklara karşı kendisini yakarak tepkisini göstermiş bir kişi olduğunu bildiğim ıçin bahsettim. Yine konuşmanın devamında şehitlerden kastettiğim ise bölgede 30 yıldır bir savaş devam etmektedir ve bu savaş sırasında kim olursa olsun ölenler bana göre şehittir. Bunu başkaları terörist olarak nitelendirebilir ama o bölgenin halkına gore ölen kişiler şehit olarak nitelendirilmektedir. Bende hitap ettiğim kitleye göre konuşma yaptım. Öncelikle ben sanatçıyım ve uzun yıllardır sanatımı icra ediyorum. Sanatçıların özgür olması gerekir, ancak sanatçı sadece insanları eğlendiren değil toplumun sorunları ile de ilgilenen kişi olması gerekir.Bu sebeple de siyasete atıldım. Ancak siyasete atıldıktan sonra sanki yaptığım her eylem suçmuş gibi algılanarak hakkımda soruşturmalar açıldı. Soruşturmalar ve suçlamalar yersizdir. Söylediğim sözler ifade özgürlüğü kapsamındadır. Sanatçı sadece hoşa giden şeyleri söylemez, herkesin iktidarın hoşuna gidecek şeyler söylemesi demokrasilerde olmaz.. Ben suça konu edilen konuşmanın tam metnini yanımda getirdim, burada okuyup konuşmanın tamamının suç teşkil edip etmeyeceğini mahkemenin takdirine bırakıyorum” 
 
Ferhat Tunç savunmasında ayrıca,  iddia makamının konuşma metninde  gecen İbrahim Kaypakkaya ile ilgili olarak kendisi hakkında MKP propagandasından dolayı suçladığını, oysa kendisinin o konuşmada Deniz Gezmiş, Mahir Çayan ve Mazlum Doğan’ı da dile getirdiğini  o zaman  4 ayrı iddianame düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Ferhat Tunç’un avukatı Ercan Kanar’da savunmasında, “ Bu dava aslında hiç  açılmamalıydı. Derhal beraat kararı verilmelidir. Zira konuşma metni bir bütün olarak ele alınıp incelendiğinde suç teşkil erecek  bir durum yoktur. Konuşmanın bütün olarak ele alınıp incelenmesi gerektiği yönünde birçok Yargıtay içtihatı da mevcuttur. İfade özgürlüğü ile ilgili AİHM  kararlarıda mevcuttur.  Mevekkil konuşma yaptığı sırada Milletvekili adayı olup insaları demokrasiye , sandığa  çağıran yani  çözümü demokratik sınırlar içerisinde teklif eden bir konuşma yapmıştır. Tüm bu hususlar nazara alındığında derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini düşünüyoruz” dedi.
 
Savcı  Mehmet Badem’de  esas hakkındaki  mütaalasında Ferhat Tunç Yoslun’un yaptığı konuşmada MKP terör örgütünün propagandasını yaptığını belirterek  3713 sayılı Terörle Mücadele Yasasının 7/2 maddesi ve TCK 53.maddesi gereğince  cezalandırılması talebinde bulundu.
 
Ferhat Tunç ve avukatı Ercan Kanar ise savcının talebi üzerine mütalayı inceleyip beyanda bulunmak için süre talebinde bulundu. Mahkeme heyetide duruşmayı 27 Haziran 2012 tarihe erteledi. Sanatçı Ferhat Tunç, adliye çıkışında basın mensuplarına yaptığı açıklama  duruşmada yaptığı savunmaları tekrarlayan ifadeler kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız