SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Tunceli İlgi Göstermedi

A- A+ PAYLAŞ

Nüfus oranına göre en fazla sivil toplum kuruluşunun bulunduğu Tunceli'de, Türkiye Küçük Millet Meclisleri (TkMM) toplantısına 7 kişi katıldı. Aynı organizasyonun müzisyen Şanar Yurdatapan'ın da iştirakiyle Cumartesi günü Malatya'da yaptığı toplantıya AKP milletvekilleri Mücahit Fındıklı ile İbrahim Yiğit ile birçok sivil toplum örgütü temsilcisi hazır bulunmuştu.

Sivil toplumun sesini duyurmak amacıyla yapılan ve bir yıl önce farklı illerde oluşturulmasına başlanan TkMM, Kasım ayı başında 30 ilde toplanarak Kürt açılımını ele aldı. Toplantının yapıldığı ilin belediyesi veya meslek odaları tarafından yapılan davetlere göre, Malatya'dan sonra Tunceli'deki toplantıya da 'kolaylaştırıcı' olarak katılan Şanar Yurdatapan, salonda 3 kişiyi görünce şaşkınlığını gizleyemedi. 3 saat sürmesi planlanan toplantının ortalarında 4 kişi daha katıldı. Davet edilenlerin arasında Tunceli Milletvekilleri Kamer Genç ile Şerafettin Halis'in yanı sıra Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin'in sandalyeleri de boş kaldı.

Toplantıya katılmayı taahhüt eden 23 kuruluştan 2'sinin bulunduğu toplantında moralinin bozulmadığını, toplantıyı zamanında başlatmak istediğini belirten Yurdatapan, TkMM'in amacı ve çalışma yöntemleri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Yurdatapan, "Kendiniz gelemiyorsanız birer gözlemci gönderin, sizinle aynı fikirde olmayanlar geldi diye gelmiyorsanız bu da yanlış, karşıtlarınızla bile paylaşabileceğiniz bir savaşa karşı olma konusu var. Bu konuda birlikte hareket edebiliriz. Bakın, görüşlerimiz taban tabana zıt olmasına rağmen Abdurrahman Dilipak ile savaşa karşı olma konusunda ortak mücadele alanı bulabilmişiz" dedi.

Alevilik konusunda sunulan kısa slayt gösterisi ardından katılımcılar Dersim 1938 ve Alevilik konularındaki görüşlerini tartıştı.

Diğer 26 ildeki toplantılara da Mehmet Altan, Ferai Tınç, Fikri Sağlar, Cihan Aktaş, Alper Görmüş, Yılmaz Ensaroğlu, Meral Tamer, Ayhan Bilgen de gönüllü olarak katılacak ve toplantıların kolaylaştırıcılığını üstlenecek. Her toplantıda bir genel, bir yerel, bir de Anayasa konusunun tartışıldığı TkMM toplantılarının Kasım ayı başında yapılacak olanlarında Kürt Açılımı, o ildeki Kürt açılımı sonuçları ve Anayasa'da Kürt açılımıyla ilgili sorunlar ve çözümler ele alınacak.

Toplumun her kesiminden temsilcilerin oluşturduğu TkMM'lerin 3 saatle sınırlandırılan toplantılarının özet tutanakları 14 Kasım 2009 tarihinde kadar web sitesinde yan yana yer alacak. (www.tbmmocg.net) Bu 30 tutanağın ortak paydalarını belirten "Raporların Raporu" ise TESEV'in katkısıyla bir haftada hazırlanacak ve 25 veya 26 Kasım 2009'da TBMM'de yapılacak bir basın toplantısıyla kamuoyuna açıklanacak.

Her ilde "seçmen-seçilen" bir başka deyişle "vekil-müvekkil" toplantıları biçiminde yapılan bir yıllık çalışmalar, 30 ayrı ilin kendi içinde oluşturduğu TkMM'lerin 2010 yılında 41 ile ulaşması bekleniyor.

TkMM'lerin oluşturulduğu iller ise şunlar:
"Adana, Adıyaman, Ağrı, Antalya, Aydın, Batman, Bingöl, Bitlis, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Hatay, Iğdır, İzmir, Kayseri, Kocaeli, Konya, Malatya, Mardin, Muğla, Muş, Sakarya, Şanlıurfa, Trabzon, Uşak, Van."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız