SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Turgut Özal Bulvarı'na Ne Oldu?

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:49:47
Turgut Özal Bulvarı'na Ne Oldu?
A- A+ PAYLAŞ

 

Geçmiş yıllarda Ankara Asfaltı olarak bilinen ancak Münir Erkal’ın Belediye Başkanlığı döneminde ‘Turgut Özal Bulvarı’ olarak adlandırılan, Ticaret Sicil, Vergi Dairesi ve SGK kayıtlarında ‘Turgut Özal Bulvarı’ olarak da kayıtlı bulunan Çevreyolu’nun Polis Okulu-İstasyon Kavşağı bölümünün Ankara Caddesi olarak değiştirildiği ortaya çıktı.

‘Malatya’ya nasıl izah edecekler ?’

Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Bahadır Altaş, yerel BAKIŞ Gazetesi’nde yayınlanan yyazısında Maliye Bakanlığı tarafından 31.05.2012 tarihinde kadar verilmesi istenilen “Mükellef Bilgileri Bildirimi’ni internet vergi dairesi üzerinde gönderirken bildirimin doldurulması esansında, adres sorgulaması bölümünde bu durumu tesadüfen ortaya çıkardığını belirtti.

Yazısında konuyu etraflıca ele alan Bahadır Altaş, Malatya Belediyesi tarafından başlatılan bulvar ve yol çalışmaları nedeniyle bulvar kimliği ön plana çıkacak olan bu yolun Türkiye’de başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yapmış, adı Malatya ile özdeşleşmiş Turgut Özal ismini taşımasının önemine dikkat çekerek ‘Yetkililerin sorumsuzca ve dikkatsizce bu ismi kayıtlarda silmesini Malatya halkına nasıl izah edeceklerini çok merak ediyorum’ dedi.

Altaş yazısında Turgut Özal Bulvarı’nın Ankara Caddesi olarak değiştirilmesinin ‘Malatyalılık’ kimliği dışında Maliye Bakanlığı’nın 20.01.2012 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nin zorunlu hale getirdiği ‘Elektronik Ortamda Mükellef Bilgileri Bildirimi’ verme zorunluluğu açısından da ciddi sakıncalar doğuracağına dikkat çekti.

Altaş’ın ‘Turgut Özal Bulvarı mı? Ankara Caddesi mi?’ başlıklı yazısı şöyle:

“Maliye Bakanlığı tarafından 20.01.2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanan 413 sıra nolu Vergi Usul Kanunu genel tebliği ile Gelir İdaresi başkanlığının gelir politikası gereği; verimlilik, etkililik ve mükellef odaklılık ilkeleri uygulaması sırasında ekonomik faaliyetlerin daha iyi izlene bilmesi için mükelleflerin mükellefiyetlerine ait çeşitli bilgilerin güncel olarak takip edebilmesi amacıyla vergi mükellefleri için elektronik ortamda “Mükellef Bilgileri Bildirimi” verilmesi zorunluluğu getirmiştir.Bildirim verme yükümlülüğü getirilen tüm mükellefler, bildirimlerini her yıl 01 Nisan - 31 Mayıs tarih aralığında elektronik ortamda vereceklerdir.

Mükellef Bilgileri bildirimi merkez ve her şube için ayrı ayrı verilmesi zorunlu olup bildirimde mükellefe ait Unvan, Adres, Kimlik Bilgileri ile birlikte TCK-Vergi no İşyerini hukuki yapısı, SGK işyeri sicil no, Mesleki Oda sicil no, Elektrik, su, Doğalgaz, Tüm iletişim bilgileri ile işyerlerinin mülkiyet veya kira olup olmadığına vb. detaylı bilgiler yer almakta ve Faaliyet konuları itibariyle farklı (iştigal konusu) bulunan mükellefler, Mükellef Bilgileri Bildiriminin "Brüt Satışlar/Gayri Safi Hâsılat" alanına, karşılık gelen gelir tablosu bilgilerini dolduracaklardır.

Bildirim verilme süresinin son günlerinde internet vergi dairesi üzerinden verilmesi gereken bu bildirimi doldururken Malatya ili ile ilgili adres kayıtlarında sistemde karşıma çıkan bir bilgi beni hayretler içine düşürdü. Bildiğim kadarı ile A.Münir Erkal’ın belediye başkanlığı zamanında çevre yolu olarak bildiğimiz “Polis okulu-Yimpaş kavşağı” güzergâhının Polis okulu-İstasyon kavşağı bölümü “Turgut Özal Bulvarı” İstasyon kavşağı-Yimpaş kavşağı arası ise “Buhara bulvarı” olarak yeniden adlandırılmış ve o günden beride bu şekilde bilinmektedir.

Şirket kuruluşlarında Ticaret ve Sicil kayıtlarında, Vergi dairesi kayıtlarında ve Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında merkez veya şube adresleri Turgut Özal Bulvarı olarak kayıtlı bulunan işyerlerinin mükellef bilgileri bildirimde adres bilgileri olarak sorgulamada “Turgut Özal Bulvarı” yerine “Ankara Caddesi” çıkmaktadır. Bir yanlışlık olduğu gerekçesi ile internet üzerinden “Google Earth” yapmış olduğum taramada da “Turgut Özal Bulvarı” olarak bildiğimiz yerin “Ankara Caddesi” olarak yer aldığını gördüm ve çok şaşırdım.

İstasyon kavşağında kocaman “Turgut Özal Bulvarı” tabelası varken belediye verileri üzerinden aktarılan bilgilerde bu yerin adının bir bölümünün T.Özal caddesi bir bölümün Ankara caddesi olması ne kadar doğrudur. Kaldı ki Malatya belediyesi tarafından başlatılan çalışma ile bulvar kimliği ön plana çıkacak olan bu yolun Malatya’nın yetiştirdiği en önemli kişilerden biri olan ve bu ülkede Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yapmış. İsmi Malatya ile özdeşleşmiş Turgut ÖZAL’ın ismini taşıması ne kadar önemli ve doğru iken sorumsuz ve dikkatsizce yetkililerin kayıtlarda bu ismi silmesini Malatya halkına nasıl izah edilecek çok merak ediyorum.

Konuyu Malatya ve Malatyalı yönünün dışında birde mükellef bilgileri bildirimi yönünden ele aldığımızda bu bölgede bulunan tüm işyerleri ve vergi mükellefleri acısından da önemli sorunlar ortaya çıkmaktadır şöyle ki; mevcut kayıtlarda adres bilgileri Turgut Özal Bulvarı olarak yer alan işyerlerinin verilecek olan mükellef bilgileri bildiriminde yeni adres bilgileri Ankara caddesi olarak bildirilecek vergi dairelerindeki bilgileri de yeni adreslerine göre güncellenecektir. Bu sorun özellikle ihaleli işler ile uğraşan işyerleri için vergi levhalarındaki adres ile Ticaret odası ve Ticaret sicil adresleri farklı olması nedeni ile sorun teşkil edecektir. Malatya genelinde yapılan yeni adres bilgileri düzenlemesine göre sadece bu bölgede olan işyerleri değil birçok işyeri de bu konuda sorun yaşayacaktır. Belediye tarafından yapılan düzenlemeye göre yeni adres değişikliğini tescil ve ilan etmek durumunda kalacaklar ve bu konuda tescil ve ilan ücreti ödeyeceklerdir.

Bildiğim kadarı ile Belediyeler yapılan yeni yasal düzenlemeler ile adres bilgilerini sağlıklı bir şekilde revize etmek zorundadırlar Bu düzenlemeleri yaparken kent hafızasını korumaları gerekir aksi takdirde yapılan her yenilik yok edilen bir tarih olacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız