SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Turgut Özal'a Malatya Vefasızlığı

0
Güncellendi - 2016-04-17 17:53:28
Turgut Özal'a Malatya Vefasızlığı
A- A+ PAYLAŞ

  • 17 Nisan 2016.. Hemşehrimiz Turgut Özal'ın 23'üncü ölüm yıldönümü. Ama, Malatya'da Özal için herhangi bir anma programı yapılmadı.

8'inci Cumhurbaşkanımız merhum hemşehrimiz Turgut Özal'ın ölümünün 23'üncü yıldönümünde, adı bir zamanlar onunla özdeşleşen memleketi Malatya'da herhangi bir anma programı yapılmadı, bu konuda herhangi bir organizasyon duyurusu basın kuruluşlarına ulaşmadı.

Anavatan Partisi'ni kurduktan sonra 1983 seçimlerinde partisi iktidar olunca Başbakanlık görevini üstlenen, 1989 yılında 8'inci Cumhurbaşkanı seçilen 1927 Malatya doğumlu Turgut Özal, 17 Nisan 1993 günü Çankaya Köşkü'nde geçirdiği rahatsızlık sonucu komaya girmiş ve ardından vefat etmişti. Cenazesi, İstanbul'da toprağa verilmişti.

Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığı 1983- 1993 yılları arasında, ortalama her yıl ortalama 2 Malatya ziyareti yapan, Kayısı Festivallerine katılmayı, kendi ifadesiyle "adet edinen", Malatyalılığını da her ortamda en açık şekilde vurgulayan, Malatya gezilerinde "Allahınıza gurban hemşehrilerim" "Malatya'ya elbette torpil yapacağız, geçmişte yenen hakkını vermek için" diyen Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Malatya'yı yönetenlerce bu yıl unutuldu.

1990'lı yılların sonuna doğru da bir ölüm yıldönümünde Malatya'da herhangi bir anma programı yapılmaması üzerine yerel basında getirilen eleştirilerin ardından, Malatya Valiliği, İnönü Üniversitesi ve Malatya Belediyesi "çok acele" bir anma programını, ölüm günü olan 17 Nisan'dan birkaç gün sonra gerçekleştirmişti.

İnönü Üniversitesi'nin Turgut Özal Tıp Merkezi'nin proje sahibi denecek kadar konuyla ilgilenen, bugün uluslararası bir sağlık merkezi olma yolunda ilerleyen merkezin vizyonunu yıllar önce ortaya koyan, Malatya'nın gelişimi için ciddi katkı sağlayan Turgut Özal'ı, ölümünün 23'üncü yıldönümünde Malatya'da ne Valilik, ne adı her geçtikçe siyaseten sahiplenen Malatya Büyükşehir Belediyesi ile metropol ilçeler Battalgazi ve Yeşilyurt Belediyelerinin yönetimleri, ne de İnönü Üniversitesi, bir "anma programı" düzenleme sorumlululuğunu hatırlamadı.

Daha önce eski partisi ANAP'ın yerel yöneticileri tarafından mevlid benzeri etkinlikler yapılırken, bu yıl böyle bir girişim de olmadı.

MESAJLAR..

Bu arada, Turgut Özal'ı ölüm yıldönümünde anma adına bazı siyasiler ve yerel yöneticiler birer mesaj yayınladılar.

AKP Malatya Milletvekili- Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci

"Medeniyet tarihimizde iz bırakan bilim, sanat, devlet ve siyasi şahsiyetleri yetiştiren Malatya'mızın bağrından çıkan 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Belediye eski  Başkanımız Hamid Fendoğlu'nun vefat yıldönümlerinde rahmet ve minnetle anıyoruz.

Turgut Özal ve Hamit Fendoğlu önce Malatya, sonra Türkiye’de demokratik sağduyu ve toplumsal mutabakat noktasında birlik ve beraberliğin sağlanmasında öncü olmuşlardır.

Türkiye'ye çağ atlatan ekonomik ve siyasal kalkınma hamlelerini gerçekleştiren Turgut Özal, kuşkusuz demokrasi, insan hakları ve özgürlükler alanında devrimler gerçekleştirmiş ve bu sayede milletimizin gönlünde taht kurmuştur.

Turgut Özal; Niyazi Mısrî ve Battalgazi ruhuyla Malatya’mızın sosyokültürel ikliminde yetişmiş bir evladı olarak, siyasal yaşamım üzerinde ilham kaynağı olmuş, her alanda öncülük ettiği köklü değişim ve dönüşümlerle dünyanın da büyük takdirini kazanmıştır.

Türk müteşebbislerinin ufkunu açan, Turgut Özal, o dönemde ortaya koyduğu hedeflerle Türk İş dünyasına yeni bir vizyon kazandırmıştır.

Devlet'le Millet arasında muvazene unsuru olan Turgut Özal, düşünce ve teşebbüs hürriyetlerinin önündeki engelleri kaldırarak, Adiyatik'ten Çin Seddi'ne Büyük Türkiye moral ve motivasyonuyla ekonomik ve siyasal kalkınma hamleleriyle ülkemize büyük bir dinamizm  kazandırmıştır.

AK Parti hükümetleri, Hamido'ya kurulan tuzaklar gibi her türlü kumpas ve kaos planlarına rağmen, Turgut Özal'ın temellerini attığı projeleri idame ve ikame noktasında azimli ve kararlıdır.

Türk demokrasi tarihinin en karanlık günlerinden biri olan 17 Nisan 1978 tarihinde gelini ve iki torunu ile birlikte faili meçhul bir suikastle şehid edilen  Malatya Belediyesi eski başkanlarından Hamid Fendoğlu, anti demokratik zihniyetin baskıları karşısında gözükara cesareti ve vakarıyla, daima minnetle anılacaktır.

8.Cumhurbaşkanımız Turgut Özal’ı ve Malatya eski milletvekili ve belediye başkanı Hamit Fendoğlu’nu vefatlarının yıldönümü vesilesiyle rahmet ve minnetle anıyorum.

Değerli ailelerine, Malatyalı hemşerilerime ve milletimize  başsağlığı diliyorum."

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 17 Nisan tarihinin hem Malatya hem de Türkiye  tarihinde önemli bir gün olduğunu hatırlatarak “Turgut Özal, özgün düşünceleri ve vizyonu ile Türkiye siyasetinde ve  ekonomisinde önemli işlere imza atmıştır.Malatyalılık kimliğini her platformda ortaya koyan ve bununla gurur duyduğunu ifade eden Özal, Malatya’nın İsmet İnönü’den sonra yetiştirdiği önemli değerlerden biri olarak hafızalarda yerini almıştır.”ifadelerine yer verdi.

AKP MKYK Üyesi ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık

"Politikaları ve özgün fikirleriyle Büyük Türkiye’nin temellerini atan 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal, ülkemizin gelişmesi ve kalkınması için gösterdiği çabalarıyla milletimizin gönlünde taht kurmuştur.

Turgut Özal; Malatya’mızın bir evladı olarak, bölge halklarını aydınlatan siyasi anlayışıyla şehrimiz için gurur kaynağı olmuş, her alanda öncülük ettiği köklü değişim ve dönüşümlerle dünyanın da büyük takdirini kazanmıştır.

Aziz milletimiz ve Malatyalılar; Türkiye’nin siyasi, sosyal ve ekonomik hayatına damga vuran Merhum Cumhurbaşkanımızı daima minnet ve şükranla anmaya devam edecektir.

Vefatının 23. yıl dönümü dolayısıyla 8. Cumhurbaşkanımız ve hemşerimiz Turgut Özal’ı bir kez daha rahmetle anıyor, ailesine, Malatya’lı hemşerilerimize ve milletimize bir kez daha başsağlığı diliyorum."

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır

8. Cumhurbaşkanı hemşerimiz merhum Turgut Özal’ın ölümünün 23. Yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınlayan Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Turgut Özal’ın hemşerisi olmakla gurur duyduklarını belirterek O’nu asla unutmayacaklarını söyledi. Başkan Çakır mesajında şunları belirtti:

"Hemşerisi olmakla gurur duyduğumuz 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ın ölümünün 23. Yıldönümünde aynı acı ve üzüntüyü tekrar yaşıyoruz. Turgut Özal, bu topraklarda doğup-büyüyen, milletimizin yetiştirdiği değerli bir lider, siyaset ve devlet adamı olarak, önemli hizmetlerde bulunmuştur. Dünyanın gittiği istikameti okuyan ve ufku geniş bir lider olan Turgut Özal, Türkiye'nin bu istikamet doğrultusunda gerçekleştirdiği değişimlere öncülük etmiş, demokrasimizin gelişmesi, ekonomimizin dışa açılması ve ülkemizin kalkınması sürecinde büyük hamlelere imza atmıştır. Şahsiyeti, fikirleri, idealleri, başarıları ve Türkiye'nin önünü açan hizmetleriyle Türk siyasi hayatına damgasını vuran Turgut Özal, başta Malatyalılar olmak üzere milletimizin engin sevgisine mazhar olmuştur. Biz, O’nu asla unutmayacağız ve daima hayırla yad edeceğiz.

Halktan biri olan merhum Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı vefatının 23. Yıldönümünde bir kez daha yad ediyor, Yüce Allah’tan rahmet diliyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 23. ölüm yıldönümü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Gürkan, merhum Özal’ın Türkiye’nin uluslar arası arenada söz sahibi olmasında en büyük payı olan bir lider olduğunu ifade etti.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 23. ölüm yıldönümü dolayısıyla yayınladığı mesajında, “Bu gün adı her nerede geçerse geçsin büyük bir gururla sahiplendiğimiz Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal’ın vefatının 23. yıldönümüdür. Acısı hala dün gibi taze ve yokluğu bu gün daha çok hissedilen özellikli bir liderdi Turgut Özal. Türk siyaset tarihine yeni bir vizyon, yeni bir misyon kazandıran merhum Özal, her alanda Türkiye’ye çağ atlatmıştır. Bu gün hala merhum Özal’ın açtığı yolda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti, dünyada söz sahibi, bölgesinde ise lider konumdadır. Merhum Özal, bu gün aramızda olmasa da, fikirleri bize hep ışık olacaktır. Malatya'mızın yetiştirdiği özellikli lider merhum Turgut Özal’ı vefatının 23. yıldönümünde saygı, rahmet ve şükranla anıyorum” ifadelerine yer verdi.

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat

Başkan Polat "8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal'ı vefatının 22. yıldönümününde rahmet, minnet ve saygıyla anıyoruz. Türkiye’nin geleceği adına devrim niteliğinde adımlar atan, yaptıkları ile ülkemizi uluslararası arenada söz sahibi ülkelerden kılan, Hemşehrimiz, büyük devlet adamı 8. Cumhurbaşkanımız Turgut Özal'ı Türk Milleti asla unutmayacaktır. Türkiye'nin kabuğunu kırmasının önünü açan merhum Özal’ın, dönemin zor şartlarında yaptıkları bugün çok daha net bir şekilde anlaşılmaktadır.

Bu vesileyle 8. Cumhurbaşkanımız rahmetli Turgut Özal'a bir kez daha Yüce Mevla'dan gani gani rahmet ve mağfiret diler, minnet ve saygıyla anıyorum. Mekânı cennet olsun."dedi.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç

Erkoç, “Türkiye’nin gelişmesinin önünde engel olan birçok tabuyu ortadan kaldıran ve ülkemizin, dünya ile yarışır hale gelmesinde büyük emeği olan Türkiye Cumhuriyeti’nin 8. Cumhurbaşkanı değerli hemşehrimiz merhum Turgut Özal’ı rahmetle ve minnetle anıyorum" dedi.

Erkoç mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Türk toplumunun yetiştirdiği uluslararası bir lider ve dünya siyasetçisi olan Turgut Özal, vizyoner kişiliği ile Türk siyasetinin önemli kilometre taşlarından biridir. Bugün hemen her alanda Dünya ile yarışır halde olan Türkiye’nin önemli ilham kaynaklarından birini oluşturan değerli hemşerimiz Turgut Özal, Türkiye’nin özgüvenini yeniden kazanmasının mimarı olmuştur.

Türk girişimcilerini Dünya ile tanıştıran Turgut Özal, o dönemde ortaya koyduğu hedeflerle Türk İş dünyasına yeni bir vizyon kazandırmıştır. Siyasi hayatımıza, demokrasimizin ve ülke ekonomimizin aydınlık geleceğine giden yolda üstün gayretleri ile unutulmayacak hizmetlerde bulunan 8. Cumhurbaşkanımız merhum Turgut Özal’ı aramızdan ayrılışının 23. yıldönümünde bir kez daha saygı, rahmet ve şükranla anıyorum.”

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Şevket Keskin

Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, merhum 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal ile Malatya Belediyesi eski Başkanı Hamid Fendoğlu’nu rahmetle andıklarını bildirdi.

Keskin yayınladığı mesajında, “Malatya esnaf ve sanatkar camiası olarak 8. Cumhurbaşkanımız, hemşehrimiz Turgut Özal’ı vefatının 23. yıldönümünde bir kez daha rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhu şad olsun. Özal’ın Malatyalılara ve Malatya’ya karşı ayrı bir sevgisi vardı. Türkiye’nin büyümesi ve gelişmesi için göstermiş olduğu çaba hiçbir zaman unutulmayacaktır” dedi.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

12 yorum yapılmış

  • Halil (7 yıl önce)
    Geçenlerde Malatya'da Alparslan Türkeş için mevlit okutulmuştu. Özal a bir şey yok böyle bir zihniyet işte..
    0
    0
    Yanıtla
  • M.t (7 yıl önce)
    Yol yaptılar ya yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • İskender Korkut (7 yıl önce)
    Yazıklar olsun...Bazı muhterem zevatlar Rahmetli nin önünde takla atarlardı Adını hatırlamadığım bir işadamı(!) iyi bilir.Kaysı festivallerinde Özal'ın etrafında takla atıp yalakalık görevini üstlenip bugün unutanlar utansın. Eğitim yuvalarını hatırı sayılır şekilde uluslararası sağlık kompleksi olmasının yolunu açan rahmetli Özal'ı unutan üniversite yetkilileri utansın. Rahmetli nin ruhu şadolsun.Ruhuna El Fatiha (Amin)
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (7 yıl önce)
    Bu ayıp da bize yeter
    0
    0
    Yanıtla
  • M.Kadıoğlu (7 yıl önce)
    rahmetli Turgut Özal döneminde onun etrafından ayrılmayan yalakalar şimdilerde başkalarına yalakalık yapmakla meşguller bunların öncelikleri şahsi menfaatleri olduğundan her dönem birilerinin çanağını yalarlar. Buna rağmen gerçek Malatyalı rahmetli Turgut Özal ı hiçbir zaman unutmayacaktır. Nur içinde yatsın mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Nabi şavata (7 yıl önce)
    Turgut Özal çok değerli, saygın bir devlet Ada'mı,Malatya sevdalısı,ve ülkemize çağ atlatan bir insandı. Çok yakınen tanıma fırsatı ve hatıralarım oldu. Yıllardır Malatya'da. 2 baraj vardı. Medik barajı ve sürgü barajı ve onların suladığı , sulama alanları ve derme sulaması, başka projeler hazır olduğu halde bir türlü uygulamaya geçilmiyordu. 1983 yılında iktidar olur olmaz, hemen Malatya projeleri ile ilgili yetkililere emir verdi . Ve kısa Zaman'da. ÇAT BARAJI VE SULAMASI, SULTANSUYU BARAJI VE SULAMASI, POLAT BARAJI VE SULAMASI, ÇAT BARAJI TÜNELİ, SUÇATI REGULATÖRÜ VE SULAMASI projelerini kısa Zaman'da ihaleye çıkardı. 50000 hektara yakın ilave Malatya ovaları sulama imkanına kavuşacaktı. Bu o yıllarda Malatya'ya yapılacak en büyük yatırımdı. Ayrıca kamu yatırımlarında ödenek sıkıntısı vardı . Bu projeleri ödenek sıkıntısı çekilmemesi için . Avrupa iskan fonuna aldığı. 1985 yılında Malatya D.S.İ şube başladığım yıllarda bu projelerin gerçekleşme durumları , ihtiyaçları ve sorunlarını. Başbakan olarak beni arar. , direk bende bilgi alır. Sorunları halledemedirdi. Her yıl En az 2 sefer gelir beni yanına alır. İncelerdi. Öyle bir insandı. Tam, Hakkı ile MALATYALI ,idi , çok hatıraları var , sizi yormayayım. Ama bugün Malatya Okan idareciler, Üniversite camiası ve sivil toplum örgütleri törenler, anma geceleri , sempozyumlar. Vs yapılmadığına çok üzüldüm. Malatya'mıza ve Malatyalılara bu yakışmadı.unutmayın. Sayın idareciler, Birgün mevki ve makMdan giderseniz etrafınızda ne sizi destekler gibi görünün yağcılar kalır. Yaptığınız hizmet ve özverinizi unutup. Gelene dönerler. Hiç olmazsa sizler bu makamda ilken bunları yapın geleceklere örnek olsun. Bu anlamlı günde. Sayın Özal'ın. Hatırası önünde sevgi ve saygıyla eğilir, Allah günahlarını affetsin. Mekanı cennet olsun , saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (7 yıl önce)
    Bu dünya böyle Evladın babaya vefası kalmamış ...
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (7 yıl önce)
    bir zamanları bu site gibi muhalifler özal a yapmadıkları kalmadı yapmayın etmeyin Türkiye ye gelmiş eniyi başbakan diyenlere saldırılıyordu bugün hale özalın yaptığı alt yapı yatırımları ve getirmiş olduğu yenliklerin ekmeğini yiyoruz
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Akp ye gölge düşürür diye korkuyorlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Abdullah (7 yıl önce)
    ANMA ETKİNLİKLERİ DÜZENLENSE NE OLUR DÜZENLENMESE NE OLUR.YARIN İNÖNÜ GİBİ UNUTULUR HATTA BİRİLERİ GELİR HAKARET ETTİĞİNDE KİMSENİN SESİ ÇIKMADIĞI GİBİ BOLCA ALKIŞLARLAR.
    0
    0
    Yanıtla
  • Turgut ÖZTÜRK (7 yıl önce)
    Yazıklar olsun. Bu atalet ve tembelliğe. Özal büyük bir değerimizdir. Mekanı cennet olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Barış (7 yıl önce)
    Nankör lük.vefasızlık.ama eften püften basit işlere öyle törenler.karşılamalar yapılıyoki.mekanın cennet olsun Turgut Özal.
    0
    0
    Yanıtla