SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Turizm Merkezi Yapacağız"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:19:13
A- A+ PAYLAŞ
 
Battalgazi ilçesinde bulunan Malatya Kalesi'nin yıkılmak üzere olan surlarının batı kısmanda yer alan Sıptırız kapısının restorasyonu tamamlanırken,  sur duvarlarının 30 metre güneyi ve 30 metre kuzeyi olmak üzere 60 metrelik kısmının daki çalışmaların da bitmek üzere olduğu belirtildi. 
 
Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, " 71 burcu ve 11 kapısı bulunan surların 2 bin 850 metre uzunluğundaki tarihi kale surlarının restorasyonu  Malatya Valisi Ulvi Saran’ın tahsis ettiği ödenekle 550 metrelik bölümü tamamlanmıştı;  ikinci etap çalışmalar ise tamamlanmak üzere. Ayağa kaldırılan  tarihi eserler,  turizm faaliyetlerinin canlanması açısından en iyi şekilde değerlendirilecek. Battalgazi'nin turizm merkezi yapılması konusunda ise süreç devam edecek. Surların yapımı kapsamında mevcut Belediye binası ile o alanda kaldırılacak. Hedefimiz tüm surları tamamen ayağa kaldırmak " dedi. 
 
Surların Tarihçesi: 
 
Roma İmparatoru Trajanus zamanında M. S. 98-117 arasında yapımına başlanılan Eski Malatya surları, Diocletianus zamanında (248-305) genişletilmiş, 532'de imparator Justinianus tarafından tamamlanmıştır. 71 burcu ve 11 kapısı bulunup, 20 metre yüksekliğindeki iç surlar, 15 metre aralıklarla inşa edilmiş ikinci bir sur kuşatmakta, bu dış sur içi su dolu hendeklerle çevrilmekteydi. Roma, Bizans, Sasani ve Arap mücadelelerinde önemli tahribatlara maruz kalan surlar, çeşitli defalar onarılmış, Osmanlı devrinden itibaren savunma özelliğini kaybettiği ve 19. yüzyılda büyük ölçüde yıkıldı.
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız