SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Turizmci Süzer'den ''Farklı'' Yorumlar..

A- A+ PAYLAŞ

Turistik tesis işletmecisi işadamı Hasan Süzer, "5 yıldızlı" otel, Malatya turizmi, tarıma dayalı Malatya ekonomisi konusunda "farklı" değerlendirmeler yaptı.

Otel işletmecisi, işadamı Hasan Süzer Malatya’da Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı, Ulu Cami, Aslantepe gibi önemli eserlerin yanı sıra Nemrut Dağı’na ulaşım olanağının bulunduğunu anımsatıp, “Bunun gibi daha birçok eser şehrimizin turizm potansiyeli olarak görülüyor. Ancak turistik altyapı tamamlanmadan, reklâm ve tanıtım hizmetleri yapılmadan eserlerin turist çekmesi, ekonomik açıdan değerlendirilmesi mümkün değildir” dedi.

İstanbul Pera Palas, Çeşme Süzer Paradise ve Malatya Altın Kaysı Otellerinin işletmeciliğini yapan Süzer, “Nemrut Dağı’na gittiğinizde girişte bir tuvalet bile bulunmuyor. İnsanlar orada market bile isterler. Aslantepe bu haliyle turist çekemez. Eserlerin sergileneceği düzenlemenin ve tanıtımının yapılması gerekiyor. Altyapı tamamlanırsa haliyle ihtiyaç zaruri olur, turistler gelmeye başlarlar. Şu anda sezonun en yoğun gününde Malatya’daki oteller müşteri bulup dolmuyor. Doluluk oranı çok düşük. İstesek Malatya’daki otelimize, Turizm Bakanlığına başvurup 5 yıldız alırız. Müşteriler kapıda sırada beklemiyor ki buna gerek duyalım. 5 yıldızlı otele karşı değiliz. Ancak yatırım yapılırken sadece gözünüzle gördüğünüz, kulağınızla duyduğunuza bakarak hareket edemezsiniz. Araştırmak gerekiyor. Şu haliyle Malatya’ya böyle bir yatırım yapmak, ölü yatırım olur.” diye konuştu.

Ülkeye giren turist sayısının 12 milyonlardan 17 milyonlara yükseldiğini, ama turizm gelirlerinde artış olmadığını söyleyen Süzer, “İspanya 20 Euro’ya kahvaltı, 360 Euro’ya oda satıyor. Bizde bu paraya birkaç gün kalınabilir. Biz bunu ayarlayamıyoruz. Gelişigüzel rekabet yapıyoruz. Normal ticaretimiz de böyle. Bir tane eczane açılmış, dibi dibine on tane daha açılıyor. Sonra hiçbiri istediği düzeyde kazanç sağlayamıyor” dedi.

Turizmde yabancı dil sorununa dikkat çeken Süzer, “Turistlerin Türkiye’ye ilk giriş yaptıkları yerler, gümrük kapıları. Gümrükteki memur ve polis dil bilmiyor. Ülkemizin imajı daha turist Türkiye’ye girmeden zedeleniyor. Bazı taksiciler hem dil bilmeyişleri, hem davranışlarıyla turizme zarar veriyorlar. Kimi arabada sigarasını yakıyor, kimi müzik açıyor” dedi.

Türkiye’de para kazanıp dışarıya yatırım yapan işadamlarını “insafsızlıkla” suçlayan Süzer, “Namuslu Türk vatandaşı kazandığı parayı ülkesine harcar” dedi.

Malatya ekonomisine ilişkin bir değerlendirme yapan Süzer, sadece kaysıya bağımlı kalmanın yanlış olduğunu vurgulayıp, ceviz, badem, kestane, ıhlamur gibi dayanıklı ürünler başta olmak üzere farklı meyvelere yönelmeyi önerdi. Süzer, “Kaysı para getirmediği zaman bu ürünleri satarak ekonomiyi toparlayabilirsiniz” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız