SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Turizme Yöneltmeliyiz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:30:55
A- A+ PAYLAŞ

 Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) toplantıları, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. 

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) tarafından konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, "ECO Ticaret ve Sanayi Odası’nın 17. Yürütme Kurulu ve 12. Genel Kurul Toplantıları, M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz’ın da katılımlarıyla, Ankara’da TOBB Birlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantının açılış konuşmalarını Hisarcıklıoğlu ve Bakan Yılmaz’ın yanı sıra EİT TSO Başkanı Dr. Mohammad Nahavandian ve Pakistan Oda Başkanı Kadir Khan Sherani gerçekleştirdi. Üç gün süren toplantılarda EİT TSO Turizm Komitesi toplantısına 'Komite Üyesi' olarak, TOBB’u temsilen katılan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç da bir konuşma yaparak, Türkiye’nin turizm sektöründe gösterdiği başarılı performansı vurguladı. Sektörün bölgedeki potansiyeline dikkat çeken Erkoç, bölgede turizme ilişkin olarak neler yapılması gerektiği konusunda görüşlerini dile getirdi. Erkoç, ECO ülkeleri ile her alanda daha fazla işbirliği istediklerini ifade etti" denildi. 

ECO ülkelerinin, gerek tarihi zenginlikleri gerek coğrafi nitelikleri itibariyle, turizm alanında sonsuz fırsatlar sunan bir bölgenin atar damarlarını oluşturduğunu belirten Erkoç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bizler aslında dünyada eşsiz değerde tarihi yapılara, doğal güzellik ve zenginliklere sahibiz. Ancak bu zenginlikleri henüz birbirimize bile yeteri kadar tanıtabilmiş değiliz. Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Organizasyonu (UNWTO) son on yılda global turist girişinin ortalama yüzde 3,7 arttığını tahmin etmektedir. Uluslararası istatistikleri incelediğimizde, gerek turist sayısı gerek turizm geliri bakımından, ABD, İspanya, Fransa ve İtalya gibi gelişmiş ülkelerin ön sıralarda yer aldığını görüyoruz. Türkiye de son yıllarda yaptığı rasyonel yatırımlarla dünyada 6. turizm destinasyonu olmayı başarmıştır. Peki Türkiye ve diğer ülkeler bunu nasıl başardı? Ne yapılması gerekiyor? Birlikte neler yapmalıyız? Biz dünya turizm akışından neden yeterince pay alamıyoruz? Turizm kapasitemizi geliştirmek için öncelikle temel adımları atmalıyız. Bölgemizde daha güçlü bir ekonomik fırsat alanı oluşturmalı, yatırım ortamını iyileştirmeli, bölgesel fiziki ve beşeri alt yapının modernizasyonuna öncelik vermeli ve özel teşvik paketleri ile girişimcileri ortak turizm yatırımlarına yöneltmeliyiz."

Türkiye’nin son yıllarda turizmde atağa kalktığını kaydeden MTSO Başkanı Erkoç, ECO ülkelerinin sahip olduğu turizm değerlerini birbirlerine sunarak çeşitliliği artırmaları gerektiğini kaydetti. Küresel krize rağmen Türkiye’nin turizmde atağa geçtiğini dile getiren Erkoç, şu ifadelere yer verdi:

"Sizlere ülkemizden bazı örnekler vermek istiyorum. Biz Türkiye olarak turizmde küresel krize rağmen büyümeye devam ettik. 2011 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısı 32 milyona yaklaşmıştır. 2011 yılında ziyaretçi gönderen ilk 15 ülke arasında İran 4., Azerbaycan 15. sırada gelmektedir. Yine 2011 yılında ziyaretçi gönderen ilk 15 ülke arasında artış hızı bakımından Fransa geçen yıla göre yüzde 22,3’lük oranla en önde gelmekte ve bu ülkeyi Azerbaycan yüzde 19 ve ABD yüzde 18 artışla takip etmektedir. Biz diğer ECO ülkelerinin de Türkiye’yi ziyaret eden ilk 15 ülke arasında görmek istiyoruz. Ayrıca, biz elbette Türkiye’den de ECO ülkelerine daha fazla turist göndermeyi arzu ederiz."

TOBB tarafından teklif edilen eğitim programı hakkında bilgi veren Hasan Hüseyin Erkoç, EİT TSO üyelerini 15-16 Kasım 2012 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak olan Dünya Turizm Zirvesi’ne davet etti.

EİT bölgesinde ticari ve ekonomik alanda işbirliklerin ele alındığı toplantılara; İran, Pakistan, Afganistan, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Tacikistan ve Türkmenistan’dan oda başkanları, başkan yardımcıları ve temsilcileri katıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız