SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türk Dili Dünya Dili..'

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi 17.Bahar Şenlikler çerçevesinde Eğitim Fakültesi Yabancılara Türkçe Hazırlık Sınıfı tarafından “Türk Dili Dünya Dili “ konulu program düzenlendi.

Programa ilişkin olarak üniversitenin basın bülteni şöyle:

"Hoca Ahmet Yesevi Konferans salonunda düzenlenen programa Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, çok sayıda öğretim üyesi ve öğrenci katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Burhanettin Dönmez, “2010-2011 akademik yılında 44 yeni öğrenci aramıza katıldı. Renkleri, dilleri, dinleri farklı olsa da aynı dilin güzel nağmelerini seslenmek için burada bir araya geldiler. Onlara, güzel Malatya’mıza ve İnönü Üniversitemize geldikleri için tekrar hoş geldiniz diyorum. Türkçe hazırlık sınıfı programının bir özelliği var. Bu programla üniversitemizin dünyaya açılışının bir örneği sergilenmektedir. İnönü Üniversitesi’nin tarihinde ilk kez bu yıl 10 değişik ülkeden 44 öğrenci alındı. 

Bunlardan daha önce Türkçeyi öğrenmiş olanlar bölümlerinde doğrudan derse başladılar. Türkçeyi hiç bilmeyenler ise Türkçe hazırlık sınıfı programına alındılar. 12 milyon metrekare alanda 220 milyon insanın, yaygın kullandıkları Türkçeyle bir güç oluşturdukları bu bölgede, dünya üniversitesi olma yolunda ilerleyen üniversitemizin etkinliğini artırmak önemli hedeflerimizdendir. Tabi önemli olan sadece Türkçe konuşan 220 milyon insana değil, Türkçe konuşamayan öğrencilere de ulaşabilmektir. Bu nedenle önümüzdeki yıl 400 civarındaki öğrenciyi Üniversitemize alacağız” dedi.

Daha sonra Türk Dili Üzerine konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Nesrin Sis, Türk dilinin dünya dilleri içindeki yeri ve güçlülüğünün temellerine değinerek, Unesco verilerine göre 220 milyon insanın 12 milyon metrekare alanda konuştuğu Türkçe dilinin, dünyanın yaygın, köklü, güçlü 5. dili olduğunu, ifade etti.

Öğrenciler adına konuşan Tural Şamilov, ilk defa tanıştıkları Türkçe dili ve İnönü Üniversitesiyle ilgili duygularını ve yaşadıklarını anlattı. İnönü Üniversitesini kendilerine açan ve kabul eden Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik ve emeği geçen öğretim üyelerine teşekkür eden Tural Şamilov, bütün dünya gençliğini Malatya’ya ve İnönü Üniversitesine davet etti.

Yapılan konuşmalardan sonra program, yabancı uyruklu öğrenciler tarafından okunan şiir, fıkra ve müzik gösterileriyle devam etti."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız