SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Eğitim-Sen: "Ek Gösterge Artırılmalı"

0
Güncellendi - 2016-04-22 17:51:40
Türk Eğitim-Sen:
A- A+ PAYLAŞ

Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol, emeklilikteki katsayının düşük olması sonucu memurların adeta ölünceye kadar kamuda çalışmak zorunda kaldığını ifade ederek, "Memurların ek göstergeleri artırılmalı” dedi.

Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol ve sendika üyeleri, bugün PTT önünde toplanarak kamuda çalışanların emeklilik katsayılarının artırılması için eylem yaptı. PTT önünde toplanan grup adına bir basın açıklaması yapan Türk Eğitim-Sen Malatya Şube Başkanı Ekrem Şenol, ek göstergelerinin düşük olması sonucu birçok memurun 65 yaşına kadar çalışmak zorunda kaldığını belirterek, şunları söyledi:

"Öğretmenlerin ek göstergelerinin 3600 olarak yeniden düzenlenmesi, akademisyenlerimiz ve tüm kamu görevlileri için ek göstergelerin 800 puan artırılması, yardımcı hizmetler sınıfına da ek gösterge verilmesi talebiyle Genel Merkezimiz tarafından 28 Aralık 2015 tarihinde bir dilekçe kampanyası başlatılmış; 15-22 Nisan tarihine kadar tüm dilekçelerin Başbakanlığa gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Bu kampanyanın üç ayağı bulunmaktadır. Kampanyanın ilk ayağı şu anda 3000 ek göstergeye sahip olan öğretmenler ile ilgilidir. Şöyle ki; öğretmenlerin emeklilik kesenekleri 3000 ek gösterge üzerinden hesaplanmaktadır. Ek göstergelerinin 3600'e çıkarılması öğretmenlere emekliliklerinde büyük oranda fayda sağlayacaktır. Zira 3600 ile 3000 ek gösterge üzerinden emekli olanlar arasında ciddi emekli maaş farkı bulunmaktadır. Yıllarca çalıştıktan sonra emekli olan öğretmenlerin maaşlarında büyük oranda azalma meydana gelmektedir. Fiilen görev yapılan süre içerisinde verilen ek ders ücretleri ve ek ödemeler, emekli keseneklerine yansıtılmadığı ve emeklilikte ek ders ücreti de alınmadığı için emekli olan bir öğretmenin aldığı maaş ile görev yapan öğretmenin aldığı maaş arasındaki fark büyüktür. Bu ücret farkı sebebi ile pek çok öğretmen emekliliği hak etmiş olmalarına rağmen emekli olamamaktadır. Öğretmenlere 3600 ek gösterge getirilmesi halinde birçok öğretmen emekli olabilecek, emekli öğretmenlerin yerine de atama bekleyen öğretmenler istihdam edilebilecektir.

Kampanyamızın ikinci ayağını akademisyenlerimiz ve memurlarımız oluşturmaktadır. Yine öğretmenler de olduğu gibi akademisyenler ve memurlarda da ek gösterge rakamları, aylık ücreti etkilediği gibi, emekli aylığı ve emekli ikramiyesinin miktarını da önemli ölçüde etkilemektedir. Ancak, ek gösterge rakamlarının düşük rakamlarda belirlenmesi nedeniyle eşitlik ilkesine aykırı uygulamalar ve mağduriyetler söz konusu olmaktadır.

Kampanyamızın üçüncü ayağını ise yardımcı hizmetler sınıfı oluşturmaktadır. Yardımcı Hizmetler Sınıfı için hiç ek gösterge rakamı belirlenmemiştir. Diğer hizmet sınıflarının tamamında, kazanılmış hak aylıkları veya kadro dereceleri bakımından 1, 2, 3 ve 4 üncü derecelerde bulunacaklar için ek göstergeler söz konusudur. Ancak Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli açısından hiçbir şekilde ek gösterge uygulaması mevcut değildir. Dolayasıyla Yardımcı Hizmetler Sınıfı personeli hangi eğitim düzeyinde ve hangi kazanılmış hak aylık derecesinde olursa olsun, ek göstergeden yararlanamamaktadır.

Ek gösterge ile ilgili taleplerimiz yeni değildir. Sendikamız 2015 yılında da benzer bir dilekçe kampanyası gerçekleştirmişti. Ayrıca Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen olarak gerek toplu sözleşme görüşmelerinde gerekse KPDK toplantılarında da konuyu gündeme getirmiştik. Bizler taleplerimiz yerine getirilene kadar konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bugün de ek gösterge rakamlarının artırılması için topladığımız dilekçeleri sizlerin huzurunda Başbakanlığa gönderiyoruz.

Ek gösterge konusunda taleplerimizin karşılık bulması, bu mağduriyetin giderilmesi ve gerekli yasal düzenlemenin yapılması çok önemlidir. Ortada büyük bir mağduriyet söz konusudur. Ülkemizde nasıl bir ücret politikası olduğu, çalışanların yoksulluk sınırında nasıl ayakta kalma mücadelesi verdiğini, gıda, giyim, ulaşım, yakıt v.b. masrafların nasıl cep yaktığı, emeklilerin alın terlerinin nasıl komik rakamlarla karşılık bulduğu hepimizin malumudur. Ülkemizde emekli ikramiyeleri çok düşüktür. Eskiden emekli ikramiyesi ile iş kurulabilir, ev, araba alınırdı. Bugün ise bunları almak mümkün değildir. Günümüzde bir memur emeklisi bırakın evi, emekli ikramiyesi ile ancak bir karavan alınabilir. Kaldı ki insanlar artık çocuklarına herhangi bir mal, mülk bile bırakamamaktadır.

Devletimizin öğretmenlere, akademisyenlere, memurlara, emeklilere reva gördüğü hayat maalesef budur. Oysaki toplumun kalkınmasının itici gücü olan bu kesimler mutlu değilse, o ülkenin müreffeh olduğunu söylememiz mümkün değildir. Devlet çalışanlarını mutlu edecek ki, o ülke kalkınacak, daha ileriye doğru yol alacaktır. Kafasında ekonomik problemler olan bir öğretmenden, borçları ile mücadele eden bir akademisyenden, bankalardan üç beş tane kredi çeken bir memurdan, hizmetliden ülke olarak kaliteli hizmet beklemeniz çok zordur. Ayrıca alın teri dökerek, gayret sarf ederek yıllarca çalışmış ve emekli olmuş insanları hayatlarının en önemli dönemeçlerinden biri olan emekliliklerinde rahat ettiremeyen, onları düşük ücretlere mahkûm eden devletler huzuru hâkim kılamaz.

Bu minvalde ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik şartlar göz önüne alındığında, bu talebimizin ne kadar insani ve haklı bir talep olduğu apaçık ortadadır. Ek gösterge rakamlarının artırılması için Türkiye’nin dört bir yanında imzalanan dilekçelerin ülkeyi yönetenler tarafından dikkate alınmasını istiyoruz. Öte yandan kamu çalışanları dilekçe kampanyamıza büyük ilgi göstermiştir. Duyarlılıklarından ötürü tüm çalışanlarımıza da teşekkür ediyoruz. "

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- iha

11e39221-88bd-4268-af64-e2389eff1b6d

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • akif gelenberi (7 yıl önce)
    güzel bir eylem, destekliyorum
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Duran (7 yıl önce)
    TÜRK EĞİTİM SEN İN BU İSTEĞİ SON DERECE ÖNEMLİDİR.GERÇEKTEN ÖĞRETMENLER EMEKLİ OLMAK İSTEMİYOR.ÇÜNKÜ MAAŞLARI DÜŞÜYOR.3600 GÖSTERGE İLE BU SIKINTI AŞILIR....EYLEMİ ALKIŞLIYORUM...BAŞARILAR DİLİYORUM....
    0
    0
    Yanıtla