SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Kuru Meyve Sektörü

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu çekirdeksiz kuru üzüm, kuru incir ve kuru kayısının üretim ve ihracat politikalarının en üst düzeyde belirlendiği Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, 2011 yılında Çin, Hindistan ve Rusya'yı hedef pazar olarak belirledi ve bu ülkelere Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu gerçekleştirme kararı aldı.

Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu, İzmir'de bir araya geldi. Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, Türk kuru meyve sektörü olarak 2010 yılını 1 milyar 250 milyon dolarlık ihracatla geride bıraktıklarını, 2023 yılında Türkiye'nin 500 milyar dolar ihracat hedefine 5 milyar dolarlık katkı koymak istediklerini söyledi.

Kuru meyve sektörü olarak 2011 yılında 1.5 milyar dolar ihracat hedeflediklerini vurgulayan Alharal, şöyle konuştu: "Türk kuru meyve sektörü olarak yıllık hedeflerin yanında daha uzun projeksiyonlu hedeflerimiz var. 2023 yılında 5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşabilmek için hedef pazar belirledik. Bu hedef pazarların ilk halkası olan Çin, Hindistan ve Rusya'ya 2011 yılı içerisinde Sektörel Ticaret Heyeti Organizasyonu düzenlemeyi programımıza aldık. Dünya nüfusunun yüzde 35'lik diliminin yaşadığı bu ülkelerde
son yıllarda ciddi bir varlıklı kitle oluştu. Bu varlıklı kitlenin son derece sağlıklı olan Türk kuru meyvelerini daha fazla tüketmeleri için sektörel ticaret heyetleri ile tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz."

AMBALAJ TASARIM YARIŞMASI

Kuru meyvenin tüketiciye ulaşımında ambalajın çok önemli olduğunu belirten Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, 2011 yılında kuru meyve sektörü olarak Kuru Meyve Ambalaj Tasarım Yarışması düzenleme kararı aldıklarını söyledi.

Türkiye genelinde düzenlenecek tasarım yarışmasında, ortaya çıkacak tasarımlarla kuru meyve ürünlerinin doğru ambalajlarla tüketiciye ulaşacağına işaret eden Alharal, "Türk kuru meyve sektörü olarak bugüne kadar yeterince ilgi göstermediğimiz ambalaj tasarımı konusunda yapılacak bu yarışma Türk kuru meyve sektörüne imaj kazandıracak" dedi.
Eli Alharal, Türkiye Kuru Meyve İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Toplantısı'na, Ege, İstanbul ve Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu üyelerinin yanı sıra Malatya, Aydın ve İzmir Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri ile Ege ve İnönü Üniversitesi akademisyenlerinin katıldığını anlattı. Alharal, Malatya kayısısının kalitesini artırma ve Türkiye'de alternatif ürün olarak erik üretiminin artırılması çalışmalarında üniversitelerin yürüttüğü çalışmalara verilen desteğin devamına karar
verdiklerini sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız