SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Şehitliği'ne Ayıp

A- A+ PAYLAŞ

Burma’daki Türk şehitliğinde yerli halk mezarlar üstünde fasulye yetiştirmeye başladı. Bazı mezar taşlarının sökülerek kitabenin okunamayacak halde olduğu, 200’e yakın Türk askerinin yattığı Burma’daki şehitlik üzerinde, yerli halk şimdi de fasulye yetiştiriyor Güneydoğu Asya ülkesi Burma’da 200’e yakın Türk askerinin şehit olarak yattığı mezarlar üstüne yerli halk fasulye ekerek şehitliği görünmez hale getirdi.

Burma’daki Türk şehitliğini geçen hafta ziyaret eden gezgin Faruk Budak, şehitlikteki son gözlemlerini DHA’ya anlattı. İlk defa 2002 yılında ziyaret ettiği şehitiğin durumunun heryıl kötüye gittiğini ifade eden Budak, kendi haline bırakılan mezarlığın görüntüsünün içler acısı olduğunu belirtti.

Şehitliğin tuğla duvarları arasında, fasulye fidanları ile dolmuş, daha çok bakımsız bir tarlayı andırdığını anlatan Budak, “Mezar taşları söküldüğü için uzayan bitkilerin arasında mezarlar olduğu belli değil. Kitabenin ön yüzündeki mermer levhada yer alan yazıların çoğu silinmiş. Türkçe ve Burma dilinde yazılmış, yer yer siyah yazıları dökülmüş kitabede, ‘Birinci Dünya Savaşı’nda Irak, Suriye, Filistin ve Arabistan cephelerinde Osmanlı ve İngiliz orduları arasındaki çarpışmalar sırasında İngilizlere tutsak düşerek Burma’ya getirilen ve burada şehit düşen aziz Türk askerlerinin anısına yazıyor’. Kimsenin yılardır şehitlerimizin anısına sahip çıkmaması çok üzücü’ şeklinde konuştu.

RESTORASYON İÇİN AYRILAN BÜTÇE DIŞİŞLERİ BAKANLIGI’NA TAKILDI

Türk Devletini harekete geçirebilmek için sekiz yıldır uğraşmasına rağmen, şehitliğin bu kadar ihmal edilmiş ve hala ilgiden uzak olmasına bir anlam veremediğini ifade eden Budak, ‘Bir şehitlik böyle olmamalı. Bu kadar sahipsiz kalmamalı. Türk askeri, seksen yıldan daha fazla bir süre orada unutulmuş bir vaziyette, bakımsız bir şehitlikte yatıyor. Şehitliğin bu içler acısı durumunu üst düzey yetkililere ve şehitliklerimizden sorumlu olan Milli Savunma Bakanlığına bildirdim. 2004 yılında hemen bakım ve onarım çalışmalarına başlayacaklarını söylemişlerdi ancak 2005 yılında para Dışişlerine verilmesine rağmen o dönemdeki Tayland Büyükelçiliğimiz gerekli izinleri alamadığı için birşey yapılamadı.’ dedi.

BURMA NEREDE?

Burma, değiştirilen ismiyle Myanmar, Güneydoğu Asya’da bir ülke. Türkiye’ye 7500 km uzaklıkta.

Birinci Dünya Savaşı’nda Britanya İmparatorluğunun bir sömürgesi olan Burma’ya getirilen 12 bin Türk askeri yol, demiryolu ve köprü yapımında işçi olarak çalıştırılmış. Kesin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 1500 asker, ülkedeki esaret dönemleri sırasında salgın hastalıklara ve ağır çalışma koşullarına dayanamayarak şehit düşmüş. Ülkede altı Türk Şehitliği bulunuyor. Ancak bunlardan sadece biri resmi Thayet Myo resmi kayıtlarda yer alıyor. Bu mezarlıkların toplamında 800’den fazla Türk askerinin yattığı biliniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız