SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Sinemasına Övgü

0
Güncellendi - 2017-11-19 05:12:27
Türk Sinemasına Övgü
A- A+ PAYLAŞ

İranlı ödüllü yönetmen ve senarist Rakhshan Banietemad, Türk sinemasının ciddi bir kültür ve edebiyata dayandığını belirterek, "Türk sinemasının ülkenin kültürünü iyi bir şekilde yansıttığını görüyorum ve bundan da çok mutluyum." dedi.

7. Malatya Uluslararası Film Festivali'nde Onur Ödülü'ne layık görülen Banietemad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, film festivallerinin halklar arasında kültür köprüleri kurduğunu, bunun iletişim açısından önemli olduğunu ifade etti.

Sinemanın insanlara "söylenmeyeni söyleme" imkanı tanıdığını anlatan Banietemad, şöyle konuştu:

"Yapımlarımda kendini ifade edemeyen insanları anlatmaya çalıştım. Ekonomik özgürlüğün kadınlar için önemli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle ya bu özelliğe sahip karakterleri ya da bu özelliğe sahip olabilecekleri çalıştım. Filmleri ve belgeselleri hazırlarken asla festivalleri dikkate almadım. Benim için önemli olan muhatap kitlemdir. Onların memnuniyetini önemsiyorum ama festivallerde ödül alınca da son derece mutlu oluyorum."

Filmlerinde hassasiyet noktalarına dikkati çektiğini dile getiren Banietemad, doğru mesajı aktarmaya çok dikkat ettiğini bildirdi.

İran sinemasının dünyada belli bir noktaya geldiğine değinen Banietemad, "İran sinemasının yerini sabitlediğini, ispat ettiğini ve dünya sinemaları arasında önemli yerinin olduğunu düşünüyorum. Yetişen genç kadrolarla da bu yerini koruyabilecektir. Sinemamız gelişiyor, yetişen gençler İran sinemasına olumlu katkıda bulunuyor." ifadelerini kullandı.

- "Türk sineması ciddi bir kültür ve edebiyata dayanıyor"

Banietemad, Türk sinemasında önemli işler başarıldığını vurguladı.

Yapıtların dışarıya yansıyan kıvılcımlarına bakıldığında ortaya çıkan işlerin öneminin daha iyi görüldüğünü belirten Banietemad, şunları kaydetti:

"Türk sineması ciddi bir kültür ve edebiyata dayanıyor. Önemli bir sinema, sıradan bir sinema olarak değerlendiremez. Dışarıya yansıyan ürünleriyle birlikte değerlendirildiğinde, genel bir sinema ortamında önemli yeri olduğunu düşünüyorum. Tüm örneklerini görmüş değilim fakat festivallerde karşılaştığım kadarıyla Türk sinemasının Türkiye'nin kültürünü iyi bir şekilde yansıttığını görüyorum ve bundan da çok mutluyum."

- Yönetmen Banietemad

İran sinemasının önemli isimlerinden Rakhshan Banietemad, yapıtlarında, özgün film dili, kadın meselelerine duyarlılığı ve toplumsal eleştirideki cesaretiyle genç meslektaşlarına yol gösteriyor.

Çok sayıda film ve belgeseli bulunan Banietemad, 2014'te Tahran'ın gündelik yaşamından kesitler sunan 7 kısa filmden oluşan Ghesse-ha/Kıssalar (2014) ile Venedik Film Festivali'nde Altın Aslan için yarışmış ve "En İyi Senaryo Ödülü"nü kazanmıştı.

Malatya, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız