SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türk ve Kürd Ayrılmaz Öz Kardeş"

A- A+ PAYLAŞ
 
Sivas kongresini dağıtmak için görevlendirilen dönemin Harput Valisi Ali Galip ile İngiliz Binbaşısı Noel'in taleplerine Malatya yöresindeki Kürt aşiretleri karşılık vermeyince başlattıkları girişim başarısız kalınca, Atatürk tarafından Malatya'ya gönderilen telgrafta, "Sizin gibi din ve namus sahibi büyükler oldukça Türk ve Kürd'ün yekdiğerinden ayrılmaz iki öz kardeş olarak yaşamakta devam eyleyeceği ve makam-ı hilafet etrafında sarsılmaz bir vücut halinde iç ve dış düşmanlarımıza karşı
demirden bir kale halinde kalacağı şüphesizdir" dedi. 
 
Niğde Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hamdi Doğan tarafından yayımlanan ve tamamı resmi arşiv belgelerine dayanan "Birinci Meclis'te Malatya Milletvekilleri ve Siyasi Faaliyetleri" adli kitapta ilginç detaylarda yer alıyor. 
 
Kitabında meşhur Ali Galip Olayı'na de yer veren Yrd. Doç. Dr. Hamdi Doğan, "Ali Galip olayı olarak anılan hadise 25 Mayıs ile 10 Eylül 1919 arasında İstanbul Hükümeti'nin genelde Milli Mücadele'yi ortadan kaldırmak, özelde ise Sivas Kongresi'ni basarak başta Mustafa Kemal Paşa ve Rauf Orbay olmak üzere Milli Mücadele'nin önde gelenlerini tutuklamak idi. Bundan dolayı İstanbul Hükümeti Ali Galip'i Elazığ Valisi olarak atayarak onun vasıtasıyla yaptığı girişimdir. Sivas Kongresi'ni dağıtmak ve Mustafa Kemal Paşa ile arkadaşlarını yakalamak için Harput Valisi Ali Galip-Bedirhaniler ve İngiliz Binbaşısı Noel'in faaliyetleri başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Ali Galip daha Malatya'ya gelmeden Malatya mutasarrıfı Halil Rami'den, Rişvan aşiretinden 100 silahlı adam temin edilmesini istemiştir. Ancak Rişvan Aşireti Reisi Hacı Bedir Ağa tarafından bu istek yerine getirilmemiştir. Malatya, Milli Mücadele döneminde işgal edilmeyen bir il olmasına rağmen, Mondros Mütarekesi sonucunda gerek yurt genelinde gerekse bölgede yapılan işgallere karşı sessiz kalmamıştır. Milli Mücadele yıllarında hem Kuva-yı Milliye hem de Milli Mücadele hareketine destek vermiştir. Ali Galip komplosuna karşı Malatya halkı Milli Mücadele ve Mustafa Kemal'in yanında yer almıştır" dedi. 
 
ATATÜRK'TEN BUGÜNE DE IŞIK TUTAN TELGRAF
Ali Galip olayı sonrasında Mustafa Kemal Paşa tarafından, Malatya Mutasarrıf Vekili vasıtasıyla Malatya'da bulunan İzoli Aşiret Reisi Hacı Kaya Bey ve Şatzade Mustafa Ağalara 15 Eylül 1919 tarihinde Sivas'tan çektiği telgrafta şu ifadeler yer alıyor; "Padişah ve millet hainlerinin yalanlarına kapılarak Allah korusun Müslümanlar arasında kan akıtılması ve günahsız, zavallı Kürt kardeşlerimizden birçoğunun asakir-i şahane tarafından öldürülmeleri gibi dünya ve ahiret için pek elim bir akibetin önlenmesi yönünde yurtseverce çalışmalarınız Sivas Kongresi Genel Kurulunca şükrana ve övgüye değer görülmüştür. Sizin gibi din ve namus sahibi büyükler oldukça Türk ve Kürd'ün yekdiğerinden ayrılmaz iki öz kardeş olarak yaşamakta devam eyleyeceği ve makam-ı hilafet etrafında sarsılmaz bir vücut halinde iç ve dış düşmanlarımıza karşı demirden bir kale halinde kalacağı şüphesizdir. Cenab-ı Hak mesainizi meşkur eylesin." 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız