SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Türk Vekillerin Savaşı!

A- A+ PAYLAŞ

TBMM, Avrupa Birliği ve OECD’ye (Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü) Akran Değerlendirme Raporu hazırlattı. Raporda, milletvekillerinin liderler karşısındaki durumu “hayatta kalma savaşına” benzetildi, parlamentodaki makamların “Kazanan hepsini alır” ilkesiyle iktidarda toplanması eleştirildi.

AB-OECD ortak girişimi olan Yönetim ve İdarenin Güçlendirilmesi İçin Destek (SIGMA) Projesi’yle hazırlanan rapordaki tespitler şöyle:

Seçilmiş işveren

Rasyonelleştirilmiş parlamenterizmin Türkiye’ye özgü farklılıkları vardır. TBMM yönetimi içinde profesyonel bürokrasinin siyasallaşması ve kişisel kayırmacılığa dayanan birçok fay hatları bulunmaktadır. İşe alımlarda ve terfilerde siyasileşme ve kayırmaya dair yaygın bir endişe vardır. Değişik yollarla istihdam edilen personelin siyasi görevler üstlendiklerinden endişe duyulmaktadır. Siyasileşme ve kayırmacılık, 550 seçilmiş işverenin olduğu bir kurum için şaşırtıcı değildir ve ortadan kaldırılması zor olabilir.

Gözden düşen gider

Parti disiplini üyelerden beklenmekte ve katı şekilde uygulanmaktadır. Gözden düşecek olurlarsa parti liderliği tarafından tercih edilmeme tehlikesiyle karşı karşıyalar. Parti grupları parti liderlerine odaklanmıştır. Türk milletvekilleri, yeniden aday gösterilme olanaklarını maksimize etmeye mecbur bırakılmaktadırlar. Hayatta kalma savaşının oluşturduğu bir durum da seçmenlerden gelen münferit isteklere harcanan çaba ve zamandır.

Kazanan hepsini alır

Parlamentodaki anahtar makamların iktidar partisi tarafından kontrol edilmesi, hükümeti çok güçlü bir konuma yerleştirmektedir. Komisyonlar yürütmenin gözetim ve denetimi için nadiren kullanılmaktadır. Komisyon başkanlıklarında Türkiye uygulaması “Kazanan hepsini alır” şeklindedir. Hükümetin parlamenter denetim ve gözetimi zayıftır.

Tasarılar incelenmiyor

Kanun tasarıları şekil ve öz itibariyle yeterince incelenememektedir. Son dakika değişiklikleri, tüm etkileri yeterince değerlendirilmediğinden özel çıkarlar tarafından suistimal edilme riskini taşımaktadır. Genel Kurul’da politik gerilim yüksektir. Son dakika pazarlıklarını besleyen ve sonuçların öngörülemediği bir aşamadır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız