SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkçe Ayıp Hale Geldi!..'

A- A+ PAYLAŞ

Dil Bayramı nedeniyle bir açıklama yapan Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Malatya Şube Başkanı Tunçdemir, yabancı dilde eğitimin yaygınlaştırılması sonucu toplumun bir kesiminde Türkçe okuyup yazmanın ayıp hale getirildiğini öne sürdü.

Tunçdemir'in açıklaması şöyle:

"Çağdaş Türkiye Cumhuriyetinin en önemli kültürel kurumlarından biri olan Türk Dil Kurumu 12 Temmuz 1932’de kurulmuştur.1932 ’de İstanbul’da Dolmabahçe Sarayında toplanan birinci Türk Dil Kurultayı”nın açılış günü olan 26 Eylül ise “Dil Bayramı” olarak anılıp kutlanmaktadır.

Yüce Atatürk’ün “ Türk demek, Türkçe demektir.” Diyerek Türk kimliğini Türkçe ile özleştirdiği, Fazıl Hüsnü Dağlarca’nın ise “ Türkçe’m benim ses bayrağım” diyerek hem yücelttiği hem de kutsallaştırdığı dilimiz, siyasetin, çevrenin, havanın, suyun kirlenmesine koşut hızla kirlenmekte, yozlaşmaktadır.

Çağdaş gelişmiş ülkelerin hiçbirinde uygulanmayan, az gelişmiş ülkelerde ve sömürgelerde, emperyalistlerin dayattığı “yabancı dilde eğitim” Tevhidi Tedrisat(eğitim Birliği) yasasına karşın, önüne geçilmez şekilde yaygınlaştırılması sonucunda toplumun bir kesimi artık günümüzde Türkçe sözcüklerle yazıp konuşmak ayıp, yabancı sözcük kullanmak, tabelalarını yabancı isimlerle donatmak kültürlü, aydın olmanın göstergesi sayılır hale getirtilmiştir. Dili bozulan toplumların ekonomik, sosyal, siyasal yaşamı, kültürü, sanatı, edebiyatıda bozulmuş, yozlaşmış ve hastadır. Ses bayrağımız, dilimiz Türkçe bu hastalığın pençesine “ulusça bizi yok etmek isteyen emperyalistler ve onların yabancı hayranı yerli yamaklarınca düşürülmüştür.

Aydınlanma bir ulusun, dilini, düşüncesini, toplumsal değerlerini geliştirip kendini kültürel bir varlık olarak tarih önüne çıkarış sürecidir. Dilimizi yabancı diller boyunduruğundan kurtarmayı, ülke bağımsızlığıyla bir tutan Mustafa Kemal aydınlanmanın ışığını yakmıştır. Atatürk aydınlanmacığı, özünde yalınızca ülkeyi değil ulusal kültürü de bağımsız kılma eylemidir. O, bunun ancak kültürel kurumlaşmayla gerçekleşeceğine inanmıştır. Cumhuriyetin 10. yıllı yaklaşırken kurduğu özerk Türk Dil ve Tarih Kurumları Atatürk’ün aydınlanma devriminin kültür anıtıdır.

Aydınlanma başlangıçta bunca sağlam bir temele oturmasına karşın, son altmış yıldır, hükümetlerin yanlış politikalarıyla, amacından saptırılmış eğitimin uygulamalarıyla, kültürel bağımsızlığımız gericilik virüsünün salgınına uğramıştır.

Dil devrimin salt sözcük türetme işi değil, düşüncesi yenileşen bir toplumun, yenileşen bir dille kendini özgürce ifade etmesini, her şeyi anlayıp sorgulamasını sağlayacak bir anlayış devriminidir.

Ulusal bağımsızlığımızdan, ulusal kimliğimizden uzaklaştıkça dilimizdeki yozlaşma da aynı ölçüde artıyor. Oysa tarih göstermiştir ki kendi kültürünü, kendi dilini dışlayan uluslar, ulusal kimlik ve bilinçlerini de yitirerek yok olmuşlardır. Türkiye hızla bu yola itilmektedir.

Türkçeye sahip çıkmak; bağımsızlık onuruna, Cumhuriyet aydınlığına, Ulusa, ülkeye sahip çıkmaktır.

Yüce TÜRK Ulusunun , kendini Türk hissedenlerin “Dil Bayramı”nı Atatürkçülüğümüzün aydınlığı ile kutluyoruz."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız