SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkçe' Halayı

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:46:42
'Türkçe' Halayı
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Türkçe Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İNÖNÜ TÖMER) tarafından yürütülen yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğretimi hazırlık sınıfı öğrencileri tarafından hazırlanan “Türk Dili Dünya Dili 3” etkinliği yapıldı.

Hoca Ahmet Yesevi Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Asım Künkül, Türkçe Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Programın ilk konuşmasını Afganistanlı öğrenci Aktar Muhammed Karim yaptı. Karim konuşmasında her bir öğrencinin farklı ülkelerden geldiğini, İnönü Üniversitesinin kendilerini ana kucağı gibi sardığını belirterek sıcak, samimi ve sevgi dolu hocaları sayesinde kısa bir sürede kaynaştıklarını ifade etti. İnönü Üniversitesini içerisinde bulundukları bir tekneye benzeten Aktar, “Zamanla bir teknede yoğrulduk ve bu teknede  ‘Gelin tanış olalım ‘ diyen Yunus Emre, ‘ Ya olduğun gibi görün; ya göründüğün gibi ol’ diyen Mevlana da bizimle birlikteydi.” dedi.

“Benim manevi mirasım bilim ve akıldır” diyen Mustafa Kemal Atatürk’ü de daha iyi tanıyıp anlayabildiklerini ifade eden Karim, özgür bir vicdanla birlikte ilerlemeye devam ettiklerini söyleyip, yabancı uyruklu öğrencilere kapılarını açan İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’e, Türkçe Öğretim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem’e, kendilerine Türkçe eğitimi veren hocaları, Okutman Ayşe Ataş ve Mehmet Yılmaz’a, tüm arkadaşları adına teşekkür etti.

İnönü Üniversitesi Türkçe Öğretim, Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Erdem, bu yıl itibariyle 28 farklı ülkeden, 168 öğrencinin kaydının alındığını, 18 öğrencinin sadece Türkçe öğrenmek amacıyla bulunduğunu ve etkinlikte görev alan öğrencilerin, dil öğrenimlerini sıfırdan alıp altı ay içerisinde, bu seviyeye getirdiklerini ifade etti.

Öğrenci sayılarının yıllar içerisinde artacağını ve bu noktada görüşmelerin devam ettiğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Erdem, teknolojik alt yapı, sınıflar, fiziksel imkânlar açısından hiçbir sıkıntılarının bulunmadığını kaydetti. Dil öğrenmek aynı zamanda kültür öğrenmektir diyen Yrd. Doç. Dr. Erdem,  Türk kültürünün tanıtımı noktasında emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, konuşmasında, çok kısa zaman içerisinde böyle güzel ve büyük işler çıkarılmasından duyduğu memnuniyeti dile getirirken, uluslararasılaşan bir üniversite konumuna gelen İnönü Üniversitesi’nin bu noktaya gelmesinde emeği geçen herkese teşekkürlerini sundu.

Farklı ülkelerden gelen öğrencilerin anayurtlarındaki kadar özgür ve rahat bir ortamda olmalarını sağlayabilmek adına bütün çabanın sunulduğunu aktaran Rektör Çelik konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilim ve teknolojinin Uzakdoğu’ya yöneleceğini görüyoruz. Dolayısıyla lisan öğrenme konusunda sadece Türkçe ve İngilizce yeterli değildir;  aynı zamanda Uzakdoğu dillerine de yönelmek gerekmektedir. Ayrıca, mevzu sadece dil öğrenmek değildir, bulunduğumuz yerden ihtişamla kalkıp devam edebilmemiz için bilim ve teknolojiyi daha fazla üreten, değerlerini yeniden keşfeden bir millet olmalıyız. Sizler, bu ağır sorumluluğun bilinci içinde eğitiminizi tamamlayacaksınız. Bizler de gücümüz ölçüsünde destek vermeye devam edeceğiz.”

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik’in konuşmasının ardından, yabancı uyruklu öğrenciler tarafından İstiklal Marşıve Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi okundu. Atasözleri ve özdeyiş sunumlarının ardından fıkralar anlatılıp, çeşitli skeçler canlandırıldı. Geleneksel halk ozanlarından ve şairlerden şiirler okunduktan sonra müzik dinletisiyle devam eden program, yapılan halk oyunu gösteriminden sonra çekilen toplu fotoğrafla sonlandırıldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız