SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Bize Dar Geliyor"

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:37:07
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye’de, Ankara’dan sonra ilk yapay akciğer kullanma operasyonu Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde gerçekleştirildi. Operasyonla 31 haftalık doğumu yaptırılan 32 yaşındaki kadın kurtarılarak, dünyaya gelen Neva adlı kız çocuğu öksüz kalmamış oldu. 

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’nde ilk kez yapay akciğer kullanma operasyonu gerçekleştirildi. Turgut Özal Tıp Merkezi’nde, 31 haftalık hamile olan ve ağır bir zatürree rahatsızlığı bulunan 32 yaşındaki Emiş Alışık’a önce doğumu yaptırıldı, ardından ise yapay akciğer uygulaması yapıldı. Anne Emiş Alışık taburcu edilerek evine gönderildi.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Gedik, Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammed Reha Çelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çelik, Yenidoğan Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Özdemir ile öğretim üyeleri ve ilk yapay akciğerin kullanıldığı Emiş Alışık’ın eşi Mustafa Alışık katıldı.

Anestezi ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Enver Gedik, “Hastamız acil servise başvurmuştu. 31 haftalık bir gebeliği mevcuttu. Gribal enfeksiyondan kaynaklanan ağır ve ciddi bir zatürree tablosu ile karşı karşıyaydık. Solunum cihazı ile bu hastamızın tedavisinin yapılamaması ve yeterli olmaması üzerine bir yapay akciğer tedavisini başlatmayı uygun gördük. Ne mutlu ki bu tedavi başarıyla sonuçlandı ve ailenin bütünleştiğini görmek hepimize gurur verdi” dedi. Yrd. Doç. Dr. Enver Gedik, gerçekleştirilen operasyonun bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirildiğini belirterek, operasyonda Acil Tıp, Göğüs Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Neonataloji, Radyoloji ve Yoğun Bakım Anabilim Dallarının görev aldığını kaydetti.

Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Muhammed Reha Çelik, yapay akciğer tedavisini yanı zamanda akciğer nakli ve kalp naklinde içinde zaman kazanma açısında da bir köprü tedavi olarak da kullanıldığını belirterek, “Kullandığımız yapay akciğer cihazı, basit fakat efektif bir cihaz. İçerisinde oksijenlemeyi sağlayan özelliği var. Burada kan içerisinden geçerek oksijenlemeyi hastanın dışında yaparak, hastaya bir katkı sağlamaktadır” dedi.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ebru Çelik ise doğumdan hemen sonra yapay akciğer tedavisi uygulanan 32 yaşındaki Emiş Alışık’ın bin 370 gram bir kız çocuğu dünyaya getirdiğini belirterek, bebeğin sağlıklı doğduğunu söyledi.

Yenidoğan Yoğun Bakım Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Özdemir’de bebeği taburcu edeceklerini ifade ederek, “Bu bebeğin öksüz ve yetim kalmaması için emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, sözden çok yapılan işin ve eylemin ön planda tutulması gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, “Üniversite bilincini, şuurunu mutlaka yerleştirmemiz gerekiyor. Çok açık olarak söylüyorum, bu işler Devlet Hastanesi mantığı ile olmaz. Binalar dikmekle olmaz. Mantalite önemli. Bu mantaliteyi diri tutmamız gerekiyor. Bu işler çok küçük bir binada da gerçekleşebilirdi. Rahmetli Özalımızın bize emaneti, hocalarımızın çok büyük çabaları var” dedi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, “Konuşmadan çok hal diliyle anlaşmamız gereken bir gün. Bu faaliyetler dünde vardı, bugünde olacak, güçlenerek devam edecek. Hele şu ifadeler çok önemli. Ankara’nın doğusu önemli, ama eskidi diye düşünüyorum. Artık Türkiye diye bir kavram var. Artık Türkiye bile bize dar geliyor. Biz Türkiye’nin dışında ufuklarımızı açtık. Şu anda Ortadoğu, Kuzey Afrika, Avrasya Ülkeleri, Balkan ülkeleri, Avrupa ülkeleri ve hatta Amerika’dan bile hasta transferi noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Ufuklarımız çok geniş, hocalarımız çalıştıkça, bize düşen ufuklarımızı geniş tutmak” diye konuştu.

Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, Turgut Özal Tıp Merkezi olarak Türkiye’nin coğrafyasında lider olmak istediklerini belirterek, “Bu coğrafyanın anlamı bilinmektedir. Sağlık sektöründe ve sağlık bilimi sektöründe bölgemizin coğrafyasını liderliğine talibiz. Biz de bu takım oldukça, bu takımda amatör ruh ve profesyonel davranış oldukça, bunun gelişmemesi için hiçbir sebep yok. Odağımızda insan var, elimizde çok güçlü bir takım var” dedi.

Emiş Alışık’ın eşi Mustafa Alışık’a, operasyon öncesi ve sonrasında verdiği desteklerden dolayı teşekkür plaketi verildi.

Toplantıya küçük oğlu ile katılan Mustafa Alışık, eşinin durumunun kendisine doktorlar tarafından bir arkadaş gibi getirilip izah edildiğini anlatarak, “Eşimin durumlu çok kötüydü. Ben o an yıkıldım. Böyle bir cihazın olduğu söylendi. Ben de hiç tereddüt etmeden kabul ettim. 2 çocuğum var. Bana böyle bir tablo yaşattıkları için teşekkür ediyorum” dedi.

Mustafa Alışık, küçük oğlu ile birlikte sağlığına kavuşan yoğun bakımdaki kızı Neva’yı İpad görüntü sistemi ile bir süre izledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız