SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Bizi İzlesin.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 15:06:15
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nde “Kan Alma Teknikleri ve Yeni Teknoloji Uygulamaları” konulu seminer verildi. Columbia Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Yoğun Bakım Ünitesi Hemşire Eğitmeni Heather Dombrosky tarafından verilen seminerde, üniversite personeline geniş kapsamlı bilgi aktarıldı. Seminerde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi tarafından alınan ve damarları kızılötesi ışınlar ile tespit eden cihaz da tanıtıldı.

Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya; İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ünsal Özgen, TÖTM Başhekimi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Aslan, Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Leyla Kılıç ve hemşireler katıldı.

"Teknoloji Her Alanı Etkiledi"

Hızla gelişen teknolojinin tüm bilim dallarını etkilediğini söyleyen Turgut Özal Tıp Merkezi Hemşirelik Hizmetleri Müdürü Leyla Kılıç, " Sağlık hizmetlerinin temel yürütücüsü ve sağlık bakımının etkin bir üyesi olan hemşireler de teknolojik değişim ve gelişmelerden büyük oranda etkilenmektedir. Sağlık bakım teknolojisi profesyonel hemşirelerin nasıl davranmaları gerektiğini, uygulama alanlarını ve uygulamalarda kullandıkları araç-gerecin niteliğini etkilemiş, hemşireler gelişen teknolojiyi pek çok hemşirelik uygulamalarında kullanmaya başlamıştır" dedi.

"En Kısa Sürede Tespit Ediliyor"

Damar yolu uygulamalarındaki enfeksiyonların görülme hızları gibi hemşirelik uygulamaları ile karşı karşıya kalındığını belirten Kılıç, " Hemşirelik alanında da bir çok yararlar getiren teknoloji doğru ve uygun kullanılmadığında pek çok zararı da beraberinde getirmektedir. Teknolojinin avantaj ve dezavantajları arasında göze çarpan önemli noktalardan birisi teknolojinin kullanımı ile birlikte insancıl davranışlardan uzaklaşıldığıdır. Hemşireler, hastalar için insancıllıktan uzak teknolojik dünyayla insanların dünyası arasında bir köprüdür ve hemşirelik uygulamalarında önemli olan teknolojik gelişmelerle insancıllığın akıllıca birleştirilmesidir. Hastaya zarar vermeme birinci ilkedir felsefesinden yola çıkarak Kemoterapi uygulanan hastalar, hemodiyaliz hastaları, kan alma üniteleri ve özellikle pediatri hastalarında damar yolu görüntüleme cihazı teknoloji ile hemşirelik uygulamalarını birleştirerek bir ilke imza atılmıştır. Amacımız en kısa sürede hastadan aseptik koşullar altında iş güvenliği tedbirlerini alarak tekniğe uygun kan alma işlemi yapmak ve damar yolunu açmaktır. " diye konuştu.

"Bizi Takip Edin"

Turgut Özal Tıp Merkezi Başhekimi Yrd. Doç. Dr Mehmet Aslan ise konuşmasında; "Turgut Özal Tıp Merkezi marka değeri olan bir hastanedir. Marka işler yapıyor ve marka işler yapmaya devam edecek. Sosyalitesini arttıracak, teknolojisini yenileyecek, günceli takip edecek ve Türkiye’nin öncülüğünü yapmaya devam edecek. Bu açıdan çalışmalarımız devam edecek. Bugün yeni bir teknolojiyi hastanemizde uygulayacağız. Bunun tanıtımı ve eğitimiyle ilgili bir süreç başladı. Hastalarımızdan daha rahat kan alınması ve enfeksiyonların önlenmesi amacıyla yatırım yapıldı. Bütün Malatya ve Türkiye bizi izlemeye devam etsin, daha yapacak çok işimiz var" dedi.

"Tespiti Çok Kolay"

Konuşmalardan sonra seminer veren Columbia Üniversitesi Çocuk Hastanesi Pediatrik Yoğun Bakım Ünitesi Hemşire Eğitmeni Heather Dombrosky ise " Damara girişin zor olmasının ilk sebebi hastaların fizyolojisidir. Bu yaş, hastanın ağırlığı, hasta ve damarın boyutu ve çeşitli hastalıklara bağlı olabilir. Şu an kullanılan metot elle dokunarak hissedilerek yapılandır. Ancak teknolojinin gelişmesi ile artık kızıl ötesi ışık yayan cihazlar ile çok rahat bir şekilde damarlar tespit edilebiliyor " ifadelerini kullandı. 

 16 Adet Alındı

Bu arada  damarları kızılötesi ışınlar ile tespit eden cihazlardan 15  adet alındığı, 1 cihazın da firma tarafından hibe edildiği belirtildi. 16 adet cihazın  pilot olarak Turgut Özal  Tıp Merkezi’nin Hematoloji  ile Pediatri bölümlerinde kullanılacağı,  önümüzdeki aylardan itibaren de  yeni cihazların alınmasıyla  tüm birimlerde kullanımına başlanacağı vurgulandı.Cihazlar için ödenen bedel konusunda ise bilgi verilmedi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız