SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Çok da Değer Verilen Ülke Değildi"

0
Güncellendi - 2017-03-26 02:12:57
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi ile İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği (AYBİR) işbirliği ile Yeni Türkiye Konferansları kapsamında Malatya’da “Finansal Krizler ve Yükselen Ekonomiler” konulu panel düzenlendi.

İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panelin açılışına Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci de katıldı. Panel de Dr. Cornelia Meyer, Prof. Dr. Murat Yülek, Doç. Dr. Hatice Karaman konuşmacı olarak katıldılar.

İnönü Üniversitesi Prof. Dr. Ahmet Kızılay:, panelin konusu ile ilgili yaptığı değerlendirmede, “İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği ile İnönü Üniversitemiz ortaklaşa bugün ‘Finansal Krizler ve Ekonomik başlıklar’ paneli düzenledik. Ekonomik krizler dünya için çok önemli, ülkemiz içinde ekonomik krizler nasıl yükselen dolar kuru, Euro kuru, yani döviz kurlarının nasıl ekonomiyi nasıl etkilediğini, krizleri nasıl etkilediğini çok net ülkemizde yaşıyoruz. Ama şükür ki ülkemizde bu krizler güçlü yapısı nedeniyle teğet geçmektedir ve ülkemiz Gezi olayları ile başlayan çok önemli badireleri başarıyla atlatmıştır, en son 15 Temmuz hain darbesini akamete uğratmıştır. Cumhurbaşkancığımızın başkanlığında milletimizin bir beraber, güçlü duruşunda bunu 15 Temmuz hain darbesini akamete uğratarak, güçlü bir şekilde çıkmıştır. Fakat ekonomik krizler ekonominin, faizin, döviz kurunun dünya sisteminde bir silah gibi kullanıldığı bir dönemdeyiz. Bu dönemde ülkemiz en iyi şekilde atlatmaktadır, güçlü çalışmalarıyla yeni tedbirleriyle bunu da en güçlü, en güzel, en yükselerek bertaraf etmektedir. Bu nedenle bu finansal dünyayı, Avrupa ülkelerini çok etkileyen finanslar krizlerden ülkemiz en az şekilde etkilenmekte ve çok başarılı bir şekilde bu krizleri bertaraf etmektedir. Önümüz açıktır, güçlenerek bütün bu krizlerden çıkıyoruz, bundan sonrada güçlenerek çıkmaya devam edeceğiz.” dedi.

AYBİR Başkanı Prof. Dr. Yusuf Balcı ise değerlendirmesinde, “İslam Ülkeleri Akademisyen ve Yazarlar Birliği, AYBİR olarak biz daha siyasi bir söylem olarak kullanılmaya başlanmadan önce Yeni Türkiye konferanslarını başlattık. Bu da yedincisi. İnönü Üniversitesi ile birlikte Finansal Krizler ve Yükselen ekonomiler konusunu ele alıyoruz bu yedinci toplantımızda. Küresel finans sistemi nasıl çalışıyor, bunlar nasıl krizlere yol açıyor. Biliyorsunuz para tarih boyunca en önemli güç, ekonomik güç, belirleyici bir güç. Ki kapitalist sistem gelişmeye başladıktan sonra bu finanssal mekanizmalar çok önemli hale gelmiş ve daha komplike araçlar ortayla çıkmış ve bunlar devri olarak, konjektörel olarak krizlere yol açıyor. Bu kapitalizmin yapısında var. Türkiye önemli bir süreçten geçiyor şuanda, önemli reformların arifesindeyiz. Yeni Türkiye ve yeni anayasa meselesini de konuştuk. Türkiye’nin nasıl ve niçin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu bir referanduma doğru gidiyor ama bu gündemler dışında biz temel meseleleri konuşmayı ve bunlara karşı doğru konumlanmayı çok önemsiyoruz.” ifadelerini kaydetti.

Prof. Dr. Yusuf Balcı şunları söyledi:

“Şimdi Türkiye geçmişte, bu soğuk harp döneminde hep adeta geriden gelen işte Amerika’nın, NATO’nun veya Batı’nın ne yaptığına bakan, ona göre hiç düşünmeden pozisyon alan ve haddizatında çok da değer verilen ülke değildi. Ama bu değişimleri Türkiye’de yakalanan bu istikrarlı ve özüne dönük değerlerine, değerleri ile barışık bir politikaya döndükten sonra Türkiye artık dünyada proaktif ve bölgesinde proaktif rol alan, öncü olan bir ülke haline geldi. Dolayısıyla bu Yeni Türkiye meselesi önemli bir konu. Yani Yeni Türkiye’nin ne olduğu, nasıl inşa edileceği, bunun içinin bilim ve fikir adamları tarafından doldurulması lazım. Bütün esas olarak bu konferanslarda da böyle bir hedefi düşünüyoruz. Bu hedef sadece Türkiye ile ilgili bir hedef değil, İslam dünyasını ve tüm dünyayı da içermekte.”

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız