SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Dünyaya Yön Verecek"

0
Güncellendi - 2015-12-27 13:39:16
A- A+ PAYLAŞ
 
Banka devinden büyük övgü: Türkiye dünyaya yön verecek 10 'kartaldan' biri...
 
3 yılda dünyayı %20 büyüten 10 kartaldan biri Türkiye olur BBVA Başkanı Francisco Gonzalez, “Gelecekte dünya ekonomisine yön verecek 10 ülke olacak. Ve bu 10 ekonominin dünya büyümesine katkısı yüzde 20’yi bulacak. Kartallar adını verdiğimiz 10 ülke arasında ilk sıralarda Türkiye de var” dedi.
 
Doğuş Holding Başkanı Ferit Şahenk ve Garanti Bankası’nda ortağı İspanyol bankacılık devi BBVA’nın Başkanı aynı zamanda CEO’su olan Francisco Gonzalez ile birlikte dün sabah sohbet ediyoruz. Sıcak gündem hafta başından bu yana dünya piyasalarının ajandasında önemli yer tutan krizin derinleştiği İspanya ekonomisi ve bankacılığı. Her şeye rağmen Francisco Gonzalez hayli mutlu görünüyor. Bunu şu cümlelerle de ifade ediyor: “Ferit Bey ile ortak olmaktan çok mutluyuz. İki tarafın da çok iyi bir ekibi var ve uyum içinde çalışıyor. Kurumsal kültürlerimiz birbirine çok benziyor.” 
 
TÜRKİYE ÜST SIRADA
Ancak BBVA Başkanı’nın yüzünü güldüren ve geleceğe umutla bakmasının arkasında duran asıl nedeni sohbetin ilerleyen safhalarında öğreniyoruz. Francisco Gonzalez, dünya ekonomisine yön verecek ekonomileri BRIC, G7 veya G20 gibi sınıflandırmalar yerine “EAGLES” olarak tanımlıyor. Yani ‘yükselen kartallar.’ Gonzalez “kartalları” şöyle açıklıyor: “Gelecek 3 yıl içinde 10 ülke dünya ekonomisindeki büyümenin yüzde 50’sini gerçekleştirecek. Bu ülkelerin arasında Türkiye de üst sıralarda. Biz bunlara yükselen kartallar adını verdik. Ve bu 10 ekonominin dünya büyümesine katkısı da yüzde 20’ler seviyesinde olacak. İşte BBVA da bu ülkelerde önemli faaliyetler gösteriyor. Türkiye’nin bu ülkeler içinde önemli bir potansiyeli bulunuyor.” 
 
MUTLULUĞUN NEDENİ
(Tam bu noktada Ferit Bey söze giriyor ve BBVA’nın 10 ülkedeki faaliyetlerinin yüzde 75’e tekabül ettiğini geri kalanının ise krizdeki AB ülkelerinde olduğunu anımsatıyor.) Ferit Bey’in sözlerinden sonra Francisco Gonzalez’in yüzünden yansıyan mutlu ifadeyle fotoğraf aslında tamamlanmış oluyor. 
 
CARİ AÇIK GİBİ HATA YAPMAYIN
“BBVA için Türkiye çok ciddi bir potansiyel” diyen Gonzalez şöyle konuştu: “Dünyanın birçok ülkesinde ilgi çekiyorsunuz. Hikâyeniz çok başarılı. Ancak lütfen İspanya’nın yaptığı hataları –cari açık gibiyapmayın.” 
 
‘İSPANYA’DA 5 BÜYÜK BANKA KALIR’
İspanya’da bankacılık sisteminin yarısını özel, yarısını 45-50 tane “caja” denilen kâr amacı gütmeyen mortgage kredi kurumları oluşturuyor. Gonzalez, bu bankaların çok kötü iş çıkardıklarını gelecek yıl bu 50 kurumu artık görmeyeceklerini ileri sürdü. Gonzalez’e göre İspanyol bankacılık sisteminde gelecek yıl 5-6 büyük özel banka ve 5 tane de orta ölçekli banka kalacak. Peki İspanya ne olacak? Gonzalez’e göre İspanya ve İtalya’nın AB dışına itilmesi gibi bir seçenek olamaz. Gonzalez şöyle konuştu: “İspanya, Portekiz, İrlanda’da yeni hükümetler işbaşında ve reformlar gerçekleştiriyor. 2013’te İtalya’da seçimler var. İtalya ve İspanya 2-3 ay içinde ev ödevini yapıyor olacak ve birçok doğru adımlar göreceksiniz. Bu ülkeler Avrupa’nın pozitif tarafında olacak. Almanya bakış açısını değiştirmeli ve ödevini yapmalı. Alman yöneticiler sadece siyah ve beyaz değil gri alanlar da olduğunu anlamalı. Almanya artık böyle duramaz. Bölge büyümesindeki düşüş Almanya’nın GSMH’sini yüzde 10 düşürecek. Bu ülkelerde patlama etkisi yaratır.” 
 
Şahenk: % 1’i daha satsak da ülkeye hizmete devam edeceğiz
Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk eğer bir bankada birden fazla ortak varsa bir kültür çatışması yaşanabileceğini ve bunun önce müşteriye ardından kamuoyuna yansıyacağını belirterek “GE ile ortaklık bitince gelecekte bir ‘bankacı’ ortakla yola devam edeceğimizi biliyorduk. Son 1 yılda Garanti aynı şekilde yürümeye devam etti” dedi. Eşit ortaklık yaparken BBVA’ya yönetimde daha fazla söz sahibi olmasını sağlayacak yüzde 1’lik hisse satma hakkının tanındığı ve bunun kullanılıp kullanılmayacağına yönelik soruya ise Şahenk şu yanıtı verdi: “Masada her şey mümkün. Opsiyonları var. İleride yüzde 1 opsiyonu kullansalar bile Doğuş Grubu olarak bankaya ve ülkeye hizmet etmeyi aynı şevkle sürdüreceğiz. Ne olursa olsun biz ev sahibiyiz, BBVA misafirimiz.” 
 
‘Bölgede yeni işbirliği kararı birlikte alınır’
Peki böyle başarılı bir işbirliğinden bölgede satın alma ya da ortak yatırımlar olabilir mi? Bu sorunun yanıtı için henüz erken ancak Francisco Gonzalez’in cevabı şöyle oluyor: “Eşit olarak ortağız. Bu tip fikirleri biz beraber geliştiririz. Ortaklığımızın kültüründe de bu var.” Doğuş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Şahenk ise “Bölgesel fırsatları inşallah birlikte değerlendiririz ve bölgeye açılmalarına yardımcı oluruz” değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız