SON DAKİKA
SON DEPREMLER

''Türkiye Kayıplarıyla Yüzleşmeli..''

A- A+ PAYLAŞ

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, "Kendimize güvenmeliyiz. Sadece Ermeni konusunda değil, başta Ermeni meselesi olmak üzere bizim millet olarak tarihimizde hesabını veremeyeceğimiz hiç bir şey yoktur" dedi.

Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, Türk Ocakları Malatya Şubesi'ni davetlisi olarak geldiği Malatya'da Belediyesi Konferans Salonu'nda, "Dünü-bugünü ile Türk-Ermeni İlişkileri" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Konferansa, Vali Halil İbrahim Daşöz, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf İzzettin Cengiz, Müftü Bekir Gerek, İl Genel Meclis Başkanı Bekir Çelik ve Türk Ocakları Başkanı Nadir Günata ile birlikte çok sayıda davetli katıldı.

Prof. Dr. Yusuf Sarınay, "1821-1922, tam 101 yıllık dönem. Balkanlarda, Kafkasya'da, Ortadoğu'da ve Anadolu'da kendiliğinden hastalanarak ölenleri saymıyorum, bizzat düşman süngüsü ve kurşunuyla ölen Türk ve Müslüman sivillerin sayısı 5 milyondur. Kaybedilen topraklarda canını kurtarmak için Anadolu'ya kaçan, sürgün edilen insan sayısı 5 milyon 400 bindir.

Tarihimizle yüzleştiğimiz zaman bu korkunç gerçekle karşılaşıyorsunuz. Sadece Anadolu' ve Kafkasya'da Ermeni çetelerinin öldürdüğü Müslüman sayısı 524 bindir. Bu rakamlar 20. yüzyılın en vahim katliamının Türk milletini başına geldiğini gösteriyor. Neden biz bunun davasını gütmeyelim. Gütmeyince işte Türk milleti, kendine reva görünenleri Ermenilere yapmadığı için şimdi soykırımla suçlanıyor. Acaba milletimizin uğradığı faciaları kolayca unutmamız, bir takım ithamlara mı yol açıyor. İnsan bunu düşünüyor" diye konuştu.

Türkiye'nin mutlaka kayıpları il yüzleşmesi gerektiğini söyleyen Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, "Türkiye kayıplarıyla yüzleşmediği, kayıplarını hesabını sormadığı, hatta kayıplarını hayal dahi edemediği için bugün ülkemizden bazı çevreler hesap sormaya çalışmaktadır.

Onun için gerçekten kendimize gelebilmek için, hiç bir şeyden korkmadan tarihimizle tam anlamı ile yüzleşmeli ve adeta biz millet olarak tarihimizle kucaklaşmalıyız, helalleşmeliyiz. Günahıyla sevabıyla helalleşmeliyiz. Gerçeği tam anlamı ile öğrenmeliyiz, ne olmuş, ne bitmiş. Kendi başımıza geleni de, bu coğrafyada yaşayan başkalarının başına geleni de tam anlamıyla öğrenmeliyiz.

Çünkü tarih gerçekten uzun. Bu hesaplaşmayı bir an önce yaparak bizim kendimize gelmemiz lazım. Yarın şartlar değiştiğinde ne olacağını kimse bilemez. Şunu hiç bir zaman unutmayalım, tarih ihtiyaçsızlar için son derece merhametsiz ve acımasızdır.

İçinde yaşadığımız coğrafya çok güçlü, çok dikkatli ve milli birlik ve beraberlik içinde olmamız gereken bir coğrafyadır. Bu coğrafyada yıkılan pek çok devlet vardır. Ankara'da bir Anadolu Medeniyetleri Müzesi, medeniyetler mezarlığı var. Bizim oralara bakıp, ciddi tecrübeler elde etmemiz lazım" diye konuştu.

Millet olarak artık savunma psikolojisinden kurtulunması gerektiğine işaret eden Devlet Arşivleri Genel Müdürü Prof. Dr. Yusuf Sarınay, "Kendimize güvenmeliyiz. Sadece Ermeni konusunda değil, başta Ermeni meselesi olmak üzere bizim millet olarak tarihimizde hesabını veremeyeceğimiz hiç bir şey yoktur. Bunu bir tarihçi olarak söylüyorum, bunu bir Devlet Arşivleri Genel Müdürü olarak söylüyorum. Artık savunma psikolojisinden çıkıp, bizim kendi kayıplarımızın hesabını sormamız lazım" dedi.

Ermeni meselesiyle ilgili olarak konuşan Prof. Dr. Yusuf Sarınay, bu konuda Batı'nın tutumunu eleştirerek, "Günümüzde bütün tarihi gerçeklere rağmen, parlamentoda tarih yazılmaya başlandı. Yasayla tarih yazılmaya başlandı. Çünkü tarihi gerçeklerle hiç bir alakası olmadığı için böyle hareket ediliyor. Bugün batı dünyasında savunulan Ermeni soykırım iddiaları tarihi gerçeklerle uyum içinde olmadığı için, belgelere ve tarih araştırmalarına oturtamadıkları için yapay tarih yapıyorlar" dedi.

Ermeni çetelerinde aynen yasa dışı terör örgütü PKK gibi taraftar kazanmak için önce kendi insanlarını öldürdüğünü söyleyen Prof. Dr. Sarınay, "Ermeni konusunu doğrudan ya da dolaylı olarak ilgilendiren 1 milyonu aşkın belge vardır. Bunların hepsi tasdiklidir. Bütün dünyanın bilim adamlarına açıktır" dedi. Sarınay, 1904 tarihinde Ermenistan'ın başkenti olan Erivan'ın nüfusunu yüzde 84'ün Müslüman olduğunu, ancak bu nüfustan şuanda 1 tanesinin bile olmadığını söyleyerek, Batının asıl soykırımı görmek istemediğini ifade etti. Ermeniler'in geçtiğimiz yıl, Türkiye aleyhinde propaganda yapmak için 360 bin dolar harcadığını belirten Prof. Dr. Sarınay, "Ermeni meselesi bizim için basit bir tarih tartışması değildir. Siyaset üstü bir meseledir" dedi.

Konferansta, Vali Halil İbrahim Daşöz ve Türk Ocakları Malatya Şube Başkanı Nadir Günata da Ermeni meselesi ile ilgili olarak görüş ve düşüncelerini dile getirdiler.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız