SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkiye Kazanan Aktör Olacak'

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:54:36
'Türkiye Kazanan Aktör Olacak'
A- A+ PAYLAŞ

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Taha Özhan, Irak ve Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili olarak “Son otuz beş yılını Saddam diktatörlüğünden Amerikan işgaline, oradan da etnik, mezhebî kaosa sürükleyerek yaşayan bir ülkeden bahsediyoruz ve bugün, Birinci Dünya Savaşı düzeninin icat ettiği her unsur gibi Irak da krizini ağır bir şekilde yaşıyor” dedi. Özhan, bölgedeki gelişmeler için, “Türkiye orta ve uzun vadede kazanan aktör olacaktır” ifadesini de kaydetti.

“DAİŞ’İ IRAK YÖNETİMİ VAR ETTİ”

TBMM Genel Kurulu’nda konuşan Dışişleri Komisyonu Başkanı ve AKP Malatya Milletvekili Taha Özhan, “Bugün, Irak’ta karşı karşıya olduğumuz manzaranın arka planı unutularak yapılan değerlendirmelerin gerçekten sağlıklı sonuçlar vermesi mümkün değildir. Dolayısıyla, son, Başika kampındaki hareketlenmeyle ilgili olarak da en azından 7 Mart 2010 Irak seçimleri sonrası oluşan ikinci kaotik ve işgalin ötesinde maliyetler ortaya çıkaran dönem göz ardı edilerek gerçekten sağlıklı değerlendirme yapamayız. Son otuz beş yılını Saddam diktatörlüğünden Amerikan işgaline, oradan da etnik, mezhebi kaosa sürükleyerek yaşayan bir ülkeden bahsediyoruz ve bugün, Birinci Dünya Savaşı düzeninin icat ettiği her unsur gibi Irak da krizini ağır bir şekilde yaşıyor. Musul’da yaşananlar, son beş yıl boyunca türeyen farklı örgütler, bu örgütlerin Amerikan işgali ve Şii aktörlerle olan çarpık ünsiyetlerini var eden ortamın bizatihi kendisi sorgulanmadığı sürece bugün biz DAİŞ’i konuşuruz, Irak Merkezi Yönetimi’nden kaynaklanan sıkıntıları konuşuruz, Irak’taki siyasi birliğin sıkıntılarını konuşuruz ama bir türlü sorunun yapısal sebeplerine eğilmemiş oluruz. Irak işgalinin ve 2010 sonrası Maliki yönetiminin var ettiği DAİŞ, bölgede Birinci Dünya Savaşı düzenini nihayete erdirme ihtimali olan her gelişme karşısında provokatör veya muhalifler karşısında bir hareket olarak karşımıza hep çıktı” dedi.

“MEZHEPÇİ FAY HATTINI HAYATA GEÇİRMEK İÇİN…”

Özhan şöyle devam etti, “Suriye isyanını ve halkın değişim talebini kirleten, hatta muhaliflere karşı zaman zaman Esed’in en önemli kozu, Batı’nın da en önemli mazereti haline gelen DAİŞ Irak’ta ve Suriye’de etnik, mezhepçi fay hattını hayata geçirmek için Şam ve Bağdat’ın mezhepçi politikalarının meşruiyet zeminini hazırlayan bir aktör ve kisveye dönüşmüş durumda. Bugün DAİŞ’e karşı mücadele için oluşturulan koalisyon tarafından 9 binden fazla hava saldırısı gerçekleştirilmiş olmasına rağmen hâlen DAİŞ Irak’ın üçte birini kontrol altında tutmaya devam ediyor. DAİŞ’le mücadelede yerel unsurların etkin şekilde yer almasının bu açıdan kilit bir önemi haizdir.” 

“72 BİN IRAK ASKERİ ÇARPIŞMADAN MUSUL’U TERK ETTİ”

Özhan, “Irak’ta Sünni ağırlıklı vilayetlerde DAİŞ’in etkinlik kazanmasının altında, geçmiş Irak Hükûmetinin mezhepçi uygulamaları sonucunda Irak güvenlik güçlerinin yerel halk tarafından benimsenmemesi, hatta bu güçlerin bir nevi işgalci olarak algılanması da yatmaktadır. Haziran 2014’te Musul düşerken şehirde yer alan 72 bin güvenlik mensubu birkaç yüz DAİŞ teröristine karşı çarpışmadan, silahlarıyla şehri terk etmişti. Bu hazin manzara bile aslında sürecin nasıl işlediğinin en basit delillerindendir. Bu itibarla, Türkiye, Irak’ta yerel unsurlardan müteşekkil ulusal muhafız birliklerinin kurulması ve işgal altındaki şehirlerin bu kuvvetlerce kurtarılmasını desteklemektedir. Bu genel çerçeve, ileride Musul ulusal muhafız kuvvetinin çekirdeğini oluşturmak amacıyla dönemin Musul Valisiyle de istişare halinde Başika-Zelikan kampında oluşturulan kuvvete on aya yakın bir süredir yani Mart 2015’ten bu yana eğitim desteği sağlanmaktadır. Kamptaki eğitim ilk günden beri Irak Hükümetinin ve kamuoyunun bilgisine açık bir şekilde icra edilmektedir. Kampta bugüne kadar 2 bin 441 personelin eğitimi tamamlanmıştır. Bunların içerisinde yaklaşık bin kişilik bir grup kamp içinde kendilerine ayrılan yerde sürekli kalmakta, kalanlar ise temel eğitimin ardından çağrılınca gelmek üzere kamptan ayrılmaktadır” şeklinde konuştu.

“BÖLGEDEKİ İNİŞLER, ÇIKIŞLAR  TÜRKİYE’DEN KAYNAKLANMIYOR”

Özhan konuşmasını şu ifadelerle tamamladı; “ Türkiye’nin, bölgesindeki ülkelerle dış politika anlamında kurduğu ilişkilerin inişleri çıkışları salt Türkiye’nin kendisinden kaynaklanan durumlar değildir; her aklıselim yaklaşımın kabul edeceği üzere, bu unsurların da kendi içlerinde yaşadıkları gelgitlerden de kaynaklanmaktadır. Bütün bunlara rağmen Türkiye, Irak işgalinin başlangıcından beri sürdürdüğü pozitif yaklaşımını hala sürdürmeye devam etmektedir ve gerçekten niyeti de eylemi de samimi bir şekilde, Irak’ta istikrarın sağlanması için hayata geçirmeye çalıştıkları politikaları açık bir şekilde bölgesel ve küresel kamuoyuna sunan bir ülke durumundadır. Türkiye bu pozitif ayrıştırmasını da sürdürdüğü sürece orta ve uzun vadede kazanan aktör olacaktır.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız