SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkiye Krize Sürükleniyor!..'

A- A+ PAYLAŞ

ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris, Ortadoğu’daki en önemli demokrasisinin krize sürüklendiğini yazdı. Parris, ABD’nin bu duruma tepkisiz kalmasasını istedi.

1997-2000 yılları arasında ABD’nin Ankara Büyükelçiliğini yapan Mark Parris, ABD’nin prestijli siyaset ve finans gazetesi Wall Street Journal’a AKP’ye açılan kapatma davası konusunda yazdığı makalede hem Türk yargısına, hem Erdoğan’a hem de Bush hükümetine çattı. Parris, “Türk yargısı halkın kararlarına saygı göstermeli” başlığını taşıyan makalesinde şu ifadeleri kullandı:

Washington’daki ve Amerikan basınındaki sessizlik nedeniyle eminim ki çoğunuz bilmiyorsunuz ama ABD’nin önemli müttefiklerinden biri olan ve Ortadoğu’daki en önemli demokrasi olan bir ülke krize doğru sürükleniyor. Türkiye’de Anayasa Mahkemesi AKP’nin kapatma davasını görüşüyor. Ancak kapatma davasına konu olan dava dosyasındaki ifadelerin çoğu belirsiz, kabul edilemez ve mahkemenin dayandığı Türk Anayasası da Türkiye’de kınanan bir metin durumunda.

Erdoğan da yanlış yaptı

Buna rağmen Erdoğan da hatasız değil. Seçimler sonrasında herkesin başbakanı olacağına söz vermiş olmasına rağmen danışman kadrosunu daralttı, vaat ettiği ekonomik ve sosyal reformları gerçekleştirmedi. Türban tartışmasıyla muhalefet ile karşı karşıya geldi. Ayrıca Türk halkına ve Türk basınına karşı rahatsız edici bir paranoya gösterdi. Kısacası Erdoğan geçtiğimiz yaz elde ettiği siyasi sermayeyi eritti.

Türkiye’de AKP’nin iktidarı elitlerin hegemonyasına bir tehdit olarak görülüyor. Bu elitler Atatürk’ün 1920-30’lardaki batılılaşma çabaları sırasında ortaya çıkan “Halk için halka rağmen” sloganına bağlı kalıyor. Ancak Atatürk zamanında “Halka rağmen” anlayışı kabul edilebilir bir yaklaşım olarak düşünülebilirken bunu 21’inci yüzyılda AB adayı ve Müslüman dünyasının tek güvenilir demokrasisi için düşünmek mümkün değil...

Kayıp yıl uyarısı

Türkiye bu süreçte siyasi karmaşa, yatırımcıların güveninin sarsılması, ekonomik yavaşlama, kutuplaşma gibi sorunlarla karşı karşıya kalacak. Yani bir kayıp yıl yaşayacak. Bu kayıp sadece Türkiye’nin olmayacak.

AKP için İslamcı yakıştırılması yapılsa da AKP Türkiye’de liberal bir demokrat partiye en yakın kurumdur. AKP hatalar yapmış olsa da başka hiçbir parti bu alanda yanına bile yaklaşamadı. İşte bu nedenle ABD tepkisiz kalamaz. Bir ülkenin içişleri konusundaki meselelerde “hiçbir şey” yapmamak ya da söylememek genellikle en iyi şeydir. Ancak Bush yönetiminin bunu Türkiye konusunda yapması ve AKP’nin kaderine karşı kayıtsız olduğu mesajını vermesi “miyopluktan” başka bir şey olamaz. Washington, parti kapatmanın, Atatürk’ün Türkler’den istediği “Batılı” veya “modern” olmaları ile bağdaşmayacağını açık bir biçimde ifade etmel

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız