SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Türkiye Ortadoğu'da Düşüşe Geçti"

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:14:55
A- A+ PAYLAŞ

Eski Dışişleri Bakanı ve emekli Büyükelçi Yaşar Yakış, Rusya’nın Ortadoğu’da en yüksek noktaya ulaştığını Türkiye’nin ise düşüşe geçtiğini kaydetti. 

İkinci Türk ve Rus Entelektüeller Buluşması, Uluslararası Antalya Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. 

Üniversite senato binasında bir araya gelen Türk ve Rus entelektüeller toplantının ilk oturumunda Ortadoğu’da Türkiye Rusya bölgesel iş birliği imkanları konusunu ele aldı. 

Uluslararası Antalya Üniversitesi Rusya Bilimler Akademisi Şarkiyat Enstitüsü işbirliğiyle hazırlanan toplantı senato odasında yaklaşık 40 entelektüelin katılımıyla gerçekleşti. 

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Cihat Göktepe, önceki yıl yapılan buluşmanın bu yıl ikincisini gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını dile getirdi. Toplantıda ele alınacak konuların önemli olduğunu da vurgulayan Rektör Göktepe, “Bu toplantının sürekli hale gelmesini istiyoruz. Sonuçlarının da daha geniş kitlelere duyurulması için çalışmalar yapmak bu toplantıda çıkan görüşleri yazılı hale getirip yayımlamak istiyoruz” dedi.

"TÜRKİYE ORTA DOĞU’DA DÜŞTÜ"

Eski Dışişleri Bakanı ve emekli Büyükelçi Yaşar Yakış, kırk yıl boyunca bürokratlık yaptığını belirterek, Orta Doğu konusunda haftalarca konuşabileceğini söyledi. Sene başı itibariyle Türkiye’nin ve Rusya’nın Orta Doğu izlenimlerini aktaran Yakış, “Orta doğuda manzarayı nasıl gördüğümü anlatmam gerekirse 2014 yılının başı Rusya’nın Orta Doğu’da en yüksek noktaya ulaştığı zamandayız. Türkiye açısından bakacak olursak Orta Doğu’da etkinliğinin düşük olduğu zamandayız. Bu dengesizliklere rağmen iş birliği var.”dedi.

"BEŞŞAR ESETİN DÜŞÜŞÜ DEPREME BENZER"

Türkiye’nin Suriye dış politikasını da değerlendiren Yakış, dış politikada Türkiye’nin tutumunu eleştirdi. Türkiye’nin Beşşar Esat’ın kısa sürede düşüreleceğini düşünerek ona göre davrandığını kaydeden Yakış, Esat’ın düşüşünü depreme benzeterek şöyle konuştu:

“Türkiye Suriye’de dış politikada Esat’ın birkaç hafta içinde düşeceği üzerine oturmuştu.Bence Esat’ın düşüşü depreme benzetilebilir. Türkiye yumurtalarının hepsini Esat’ın düşeceği varsayımı sepetine koydu. Dış ilişkilerde yumurtaların hepsini aynı sepete asla koymayın. Batıda aynı düzeyde Esat’in düşeceğini düşünüyordu.Batı dünyası Esat’ın düşmeyeceğini görünce ona göre tavır aldı. Türkiye yalnız kaldı diyebiliriz.” Şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE YALNIZ KALABİLİR"

Suriye’nin Amerika ile son derece akıllı adımlarla ilerlediğini de belirten Yakış, Suriye’nin Amerika ile düşman konumundan müzakere masasına oturma noktasına geldiğini belirtti. Yakış, gelinen noktada Esat’ın gücünün arttığını da belirterek şöyle konuştu: 

“Suriye kimyasal silahlar konusunda son derece akıllı adımlarla ilerledi. Amerika’nın silahlarına hedef olma noktasından Amerika da müzakerede aynı masada olma haline geldi. Sanırım Rusya’nın bunda etkisi olmuştur. Bu noktaya geldikten sonra aynı zamanda Beşşar’ın gücünü arttıracağı için 2014 yılında yapılacak başkanlık seçimlerinde tekrar aday olup olmayacağı gündeme geldi. Rusya’nın bunu kuvvetle destekleyeceğini tahmin ediyorum. Türkiye hala Beşşar Esat’sız devam derse Türkiye uluslararası camiada yalnız kalabilir.” 

"TÜRKİYE KARIŞIK BİR DURUMDA"

Türkiye’nin Mısır ilişkileri hakkında da görüş bildiren Yakış, Türkiye’nin Mısır’da olan askeri darbeye destek vermesinin nedeni olarak yıllarca darbeye maruz kalan bir ülke olduğu için destek verdiğini söyledi. Türkiye’nin Mısır’da ilişkilerini korumasının gerektiğini de söyleyen Yakış, “Türkiye son yıllarda defalarca askeri müdahaleye maruz kalmış bir ülkeydi. Mısır'da olan askeri darbeye bu yüzden karşılık verdi. Türkiye de Müslüman kardeşlerle ideolojik bir yakınlığı olduğu için karşı çıktı Türkiye. Uluslararası ilişkilerde en önemli şey ulusal çıkarlardır. Türkiye’nin mısır konusunda ulusal çıkarlarını koruyarak ilişkilerini sürdürmesi gerekirdi. Rusya orta doğuda en önemli sorun olan Mısır ve Suriye konusunda güçlü durumda. Türkiye ise karışık bir durumda” dedi.

"TÜRKİYE VE RUSYA EŞSİZ İKİ ÜLKE"

Rusya Federasyonu eski Büyükelçisi Prof. Dr. Popov Veniamin ise zor bir dönemden geçildiğini ve devrim niteliğinde değişimlerin yaşandığını belirterek Türkiye ve Rusya’nın doğal olarak ortak olduklarını söyledi. İki ülkede iktidara gelen partilerin birbirleriyle iyi geçinmesinin gerektiğini de vurgulayan Veniamin şöyle konuştu:

“Bu ilişkilerimizde şu an görünen ivme, Moskova ve Ankara da kim iktidara gelirse gelsin iyi geçinmek zorundadır. Biz eşsiz iki Avrasya ülkeyiz. Bizim dışımızda başka iyi geçinen Avrasya ülkesi yok. Sorunları artık çözmeye yaklaşmalıyız. Bence biz daha enerjik iş birliği yapabilir. Bizim batılı ortaklarımız diğer medeniyetlere eşit gözle bakmamaktadır. Bizim çok sayıda global sorunumuz var. Hiçbir ülke tek başına bu sorunları çözemez. Mesela çevre sorunu bunu ortak olarak çözebiliriz.”

Şarkiyat Uzmanı ve Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Meyer Mikhail, Türk-Rus Kültür Merkezi Genel Müdürü Arif Asalıoğlu ise Orta Doğu’ konusunda görüşlerini bildirdi. Buluşmanın 13 Ocak Pazartesi gününe kadar süreceği bildirildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız