SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Türkiye Pazarını Fethettiler!'

A- A+ PAYLAŞ

Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi'nce düzenlenen toplantıda, Yrd.Doç.Dr. Nevzat Bilgin, "Çok Uluslu Sigara Firmaları ve Sağlığımız" konulu bir konferans verdi.

Bilgin'in konferansı ve dinleyici katkısı ile ilgili olarak derneğin yayınladığı bülten şöyle:

"..“ÇOK ULUSLU SİGARA FİRMALARI VE SAĞLIĞIMIZ” konulu konferans Atatürkçü Düşünce Derneği Malatya Şubesi toplantı Salonunda Yrd.Doç. Dr. Nevzat BİLGİN’in sunumu ile gerçekleştirildi.

Atatürkçü Düşünce Derneği üyelerinin ve konuklarının katıldığı toplantıda Yrd.Doç. Dr. Nevzat BİLGİN; Sigara ile oluşan hastalıklardan geri dönüşümün olmadığını,günde ortalama ülkemizde günde 375 kişinin sigarayla oluşan hastalıklardan hayatlarını kaybettiklerini, dünyada ise yılık beş milyon kişinin sigaradan yaşamını kaybettiklerini ve uluslar arası sigara firmaları bu ölen müşterilerine karşılık aradıklarını , özellikle az gelişmiş veya gelişmekte olan ülkelerde 18 yaşın altındaki nüfusa yöneldiklerini anlatarak bunların daha kolay bağımlılık kazandıklarını belirti. Tütünün içerisinde 4 bin üzerinde zararlı madde bulunduğu,sigara denince akla ilk gelen ülkenin ABD olduğu, kendi içerisinde sigara ile mücadele eden ülkenin de ABD olduğu ve istediği ülkenin de Tekelini yok edenin de yine ABD olduğu,karşı duruş sergileyen tek ülkenin de Tayland olduğunu belirterek;

Konuşmasına devamla “1965 sonrası dönemde sigara imalatı ve ticareti küresel üç şirketin eline geçerken tütün tarımının ve ticaretinin kontrolü da bu şirketlerle bağlantılı iki şirketli bir kartelin eline geçti.Türkiye’de sigara pazarı fethedilen ülkeler arasına girmiştir. Ülke yöneticilerinin ticaret özgürlüğünün önemi ve gerekliliği konusunda ikna edilerek ulusal sigara pazarlarının uluslar arası sigara şirketlerine açmışlardır. Kaçakçılığın teşviki ile kapalı pazarların açılmaya zorlanmıştır.Reklam, Medya ve halkla ilişkiler sektörlerini kullanarak kamuoyu yanıltarak kültürel yapıyı ve yöneticileri sigara ve serbest sigara konusunda etkilenmiştir.Özelikle 1983 yılında hareketlenmeye başlayan sigara şirketleri kaçakçılık yoluyla yeni müşterilere ulaşmış çocuklar gençleri ve dar gelirli kesimleri kazanılmıştır. Türkiye’de sigara içme oranı erkeklerde düşmüyor kadınlarda yükselmeyi sürdürüyor.Sigara tüketimi artışı sürerken önemli miktarda sigara kacak olarak satışı devam ediyor.Türkiye’nin büyüyen ve giderek daha fazla can alan sigara salgının arkasında Tekelin özelleştirilmesi politikasını Türkiye’ye pazarlayan uluslar arsı şirketler ve kurumlar ile bu kararları veren yönetimler vardır.Türkiye’de etkili bir sigara mücadelesi yapılmamaktadır.Türkiye şimdiye kadar sigara mücadelesi için özel bir bütçe tahsis edilmemiştir.ABD Adalet Bakanlığının ABD eyalet savcılarının,Dünya Sağlık Örgütü Başkanlığının yaptığı gibi Türkiye’de de ilgili kurumlar sigara şirketlerinin aldatıcı stratejilerini ve eylemlerini soruşturmalı ve gerekiyorsa yargıya taşımalıdır.Piyasada satılan Amerikan harmanı ve katkı maddeli sigaralar bağımlılık yapıcı özeliği kuvvetlendirilmiş sigaralardır.Bu sigaraların imalatına izin verilmemeli ve bunlar ürün düzenleme çalışmalarına tabi tutulmalıdır.Sigaradan zarar görenler, şirketleri, kurumları ve işverenleri hata ihmalleri nedeniyle dava etmelidirler.”Konferansı devamında katılımcıların soruları cevaplandırıldı.

Katımcı kendisinin Tekel çalışanı olarak emekli olduğunu belirterek “90 yıllarda Malatya Tekel Sigara Fabrikasında günde 60 ton üretim gerçekleştirirken sonraları ancak 1 ton gerçekleştirmeye başladıklarını, o zamanlar ne olduğunu bilmedikleri maddelerin tütünlerin içine atıldığını, sigaranın içim kalitesi düşürüldüğü için sigaraların Pazar paylarını kaybettiklerini ve tütün ambarlarındaki tütünlerin yakılması sonucu işletmelerin zarara uğratıldığını, o zamanlarda kendilerinde Amerikan sigarası içmeye başladıklarını, zamanın bakanlarından Bülent AKARCALI’ nın sigarayla mücadeledeki azmi nedeniyle ancak 7-8 ay bakanlıkta kalabildiğini ,özeleştirmeler sonucu fabrikaların uluslar arsı şirketlere yok pahasına satıldığını belirterek, sağlığımız için ve de uluslar arası sigara tüccarlarına tepki olarak, gelin sigara içenler olarak hep beraber bu andan itibaren sigara içmeyi bırakalım önerisi ile izleyiciler arsındaki sigara tiryakileri getirilen çöp tenekelerine ceplerindeki sigara paketlerini bırakarak artık sigara kullanmayacaklarını ve çevredekilerin de bulunan insanlarda bu gerçekleri anlatarak sigarayı bırakmalarını sağlayacaklarını belirterek yeni bir uygulamayı da başlatmış oldular.."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız